Reč urednika: Razlika je u energiji i pristupu

Poštovani,

Dok smo spremali ovo izdanje imali smo nekolicinu sastanaka sa našim klijentima, arhitektama i investitorima. Teme su svakako bile rast cena građevinskog materijala, od PVC i alu profila, pa do stakla i čelika, sve je značajno poskupelo i to se oseti na gotovom proizvodu ili u ovom slučaju prozoru ili vratima. Za sada investitori amortizuju rast cene materijala, još većim rastom kvadratnog metra stana, ali se svakako nameće pitanje koliko će cene ići gore kada se radi o materijalima i da li ima prostora za još veći rast stanova u novogradnji? Kako stvari stoje, svi iz ovog lanca će godinu završiti sa rastom prodaje u odnosu na 2020. godinu, a iskreno se nadam da 2022. neće biti ništa manje uspešna za sve nas, jer ipak je građevinski sektor zamajac naše ekonomije.

Ideja države da subvencioniše zamenu dotrajale stolarija, time podigne energetsku efikasnost na viši nivo i ostvari značajne uštede u potrošnji energije je u startu okarakterisano kao odlična ideja. Posle toga je nama bilo potpuno nejasno zašto neke lokalne somouprave nisu uopšte konkurisale za subvencije, a neke su odbijene i time onemogućili sve građane iz njihove opštine da uzmu subvencije države. Isto tako mi je nejasno zašto izradu i ugradnju stolarije mogu raditi samo firme iz opštine u kojoj se radi zamena dotrajalih prozora.

Jasno mi je da se time radi na razvoju lokalnih samouprava, ali šta ako neko želi na svojoj kući prozore koji su napravljeni od nekog proizvođača profila, a da takav ne postoji u njihovoj opštini? Još jednom ponavljam, odlična ideja i potez naše države, koji očigledno nisu svi dobro ispratili u celom lancu, ali se nadamo da će do kraja ovog konkursa određene nedoumice biti konkretizovane u korist svih učesnika ove akcije.

Mi ćemo i ove godine imati rast u odnosu na veoma uspešnu 2020. godinu. Rezultat za poštovanje koji možda više govori o našem radu i respektu koji imamo kod naših klijenata. Konstantan kontakt sa klijentima i osluškivanje njihovih potreba i svakodnevno podizanje kvaliteta časopisa i portala su krucijalni razlozi zašto smo tu gde jesmo. Smatram da niko ne može biti uspešan u poslu koji uopšte ne voli ili nema nikakvu emociju ka istom. Naš tim se trudi da bude ispred svog vremena. Mislim da to i nije toliko teško, pod uslovom da volite ono što radite, a mi smo upravo takva redakcija.

Specijalizovani građevinski časopis PROZORI&VRATA broj 37, avgust 2021
Specijalizovani građevinski časopis PROZORI&VRATA broj 37, avgust 2021

NOVO izdanje časopisa PROZORI&VRATA broj 37, avgust 2021 listajte klikom na LINK

Živimo u vremenu kada je napredak tehnologije u svim segmentima gotovo svakodnevno vidljiv i nama kao jednom od vodećih izdanja u regionu ne preostaje ništa drugo nego da osluškujemo potrebe tržišta i svojim radom kako u print, tako i na web izdanju budemo za korak ispred. Brendovi koji rade sa nama davno su prepoznali našu energiju i konstantni entuzijazam, a mi im vraćamo našim najboljim izdanjem na svaka tri meseca.

Čitamo se i dalje…
S poštovanjem
Predrag Rađen, urednik izdanja

Predrag Rađen potpis