Samsung razvio providne ekrane kao zamenu za prozore

Najnoviji proizvod Samsung Electronicsa su providni ekrani zamišljeni da se koriste kao prozori. Na njima se mogu prikazivati vesti ili meteorološki podaci kad služe kao kancelarijski prozori, ili posebne ponude kad služe kao izlozi prodavnica kroz koje se i dalje vidi šta je u izlogu.

Svoje konceptualne prozore prikazao je u sredu na međunarodnom sajmu ravnih ekrana (Flat Panel Display International) u Tokiju i privukao veliku pažnju posetilaca.
Ekran na bazi organskih svetlećih dioda (OLED) promovisan je za korišćenje u maloprodajnim aplikacijama. Prikazani model prekrivao je kompletne prozore sportskog kluba i prodavnice. Na prvom je prikazivan video žene koja vežba a na drugom modna revija na kojoj manekenke nose odeću iz prodavnice. U oba slučaja kroz prozore se lepo vidi untrašnjost prostorija.

Pošto kod OLED ekrana elementi slike sadrže organski materijal koji emituje svetlo kad se pobudi strujom, sadržaj koji se na njemu prikazuje vidljiv je i po danu i po noći.Drugi ekran koristi istu LCD tehnologiju kakva se ugrađuje u televizore, monitore i prenosive računare, s tom razlikom što se umesto pozadinskog osvetljenja koje bi inače bilo neophodno za osvetljavanje ekrana, u funkciji prozora za osvetljavanje koristi ambijentalno svetlo koje je dovoljno da se na providom ekranu vidi i slika.

Kad sunce zađe mogu se uključiti svetla ugrađena duž ivica ekrana. Providni LCD ekran od 117 cm (46 inča) i osetljiv na dodir, prikazivao je nekoliko ikonica duž donje ivice. Njihovim pritiskanjem pokreću se aplikacije ili prikazivanje informacija. Da je kojim slučajem kancelarijski prozor na njemu bi mogle da se prikazuju neke osnovne informacije, dnevne vesti, kalendar, podaci o vremenu, čak i Twitter, a mogao bi da se koristi i za prikazivanje prezentacija. Kao kuhinjski prozor kod kuće mogao bi, na primer, da prikazuje recepte.

Potencijalni korisnici ne treba da se brinu o bezbednosti informacija prikazanih na providnom LCD ekranu. Samsung tvrdi da će oni koji ga gledaju sa suprotne strane preko dana videti samo odraz u staklu, a noću ujednačeno svetlo.
Glavni nedostatak ovih impresivnih prozora je to što će po svoj prilici biti znatno skuplji od običnih, kao i to što mogu biti veliki samo onoliko koliko to dozvoljava današnja oprema za njihovu proizvodnju. Za LCD prozore to znači najviše 2,1 x 2,4 metra, što je manje od stakala na izlozima nekih prodavnica.
Samsung je već počeo da isprobava ovu tehnologiju u Južnoj Koreji, a komercijalizaciju očekuje sledeće godine.

Prethodni tekstVrata u enterijeru
Sledeći tekstHörmann – Vrata za sva vremena