Sigurnosna vrata – Čuvar vaših vrednosti i intime

Dom nije samo kuća. Dom je mesto za koje znamo da je naše, gde možemo da se opustimo i gde se osećamo lagodno i sigurno. Dom je i mesto gde su naši najmiliji. Da bi zaista mogao da bude sve to, i siguran i bezbedan za naše najdraže, mora se poći od samog ulaza. Nije svejedno kakva su vrata, jer ona su ta koja nam garantuju sigurnost.

Primarne funkcije ulaznih vrata su da nas štite od neželjenih posetioca, buke, nepovoljnih vremenskih uslova, da nam pruže sigurnost i bezbednost. Naravno, to se sve može postići i na estetski privlačan način, jer ulazna vrata su i svojevrsna prezentacija celog doma. Pred njima će svako zastati pre nego ih otvorite.

Pored tog prvog utiska na posetioce koje ona ostavljaju, i poželjnog uklapanja u prostor i arhitekturu objekta, njihov izgled ima još jednu poruku.

Nezaobilazna funkcija vrata je da ostave utisak da je vaš dom zaštićen i da je za provalnike najbolje da jednostavno produže dalje, jer je isuviše riskantno da se zapute u obračun sa njima. Sigurnosna vrata su tu da štite od mogućih provalnika, ali i da omoguće sagledavanje ko je ispred vrata pre što ih otvorite.

Nažalost, većina postojećih ulaznih vrata ugrađenih u našim zgradama ne pružaju neophodan stepen zaštite od provala. Najčešće se ugrađuju jednostavna, šperovana koje je moguće obiti relativno lako, brzo i bez prevelike buke. Zapravo više od 60% ulaznih vrata izrađena su od drveta i imaju loše obezbeđene cilindre i šarke.

Provalnicima to nudi širok izbor načina za obijanje, od podizanja pajserom, lomljenja cilindra, preko lomljenja jezička brave, pa sve do otvaranja malo jačim udarcem. Sigurnosna vrata moraju da garantuju da njihovo obijanje nikako ne može proći neopaženo. Za to je potrebno mnogo umešnosti, vremena, profesionalnog alata i sve to uz veliku buku, što je praktično nemoguće u gradskoj sredini.

Ispitivanja su utvrdila da se provalnik u 85% slučajeva u stan jednostavno ušeta u stan kroz ulazna vrata. Slobodno možemo reći da su dobra sigurnosta vrata i nužan uslov sigurnosti doma.

Protivprovalna vrata sve više postaju standard pri izgradnji novih stanova. Svojom čvrstinom strukture, sigurnosnom bravom, unutrašnjim pojačanjima kao i sve većim brojem tačaka zaključavanja jamče i stvaraju nam sigurnost. Naravno, prisutan je i estetski faktor gde mnogi ne žele da zanemare i njihov izgled.

Pored svoje osnovne funkcije zažtite, ona i svojim spoljnim izgledom obloga ulivaju i toplotu doma. Na taj način već pri samom ulasku u stan štitimo sebe, našu intimu a i vrednosti koje nam život znače.

Kako bi odabrali prava protivprovalna vrata, pri kupovini moramo obratiti pažnju na nekoliko stavki. Da bi protivprovalna vrata to zaista i bila, moraju biti ugrađena po vrhunskim sigurnosnim standardima, a firma koja ih ugrađuje mora biti ovlašćena od policije za ugradnju.

Klasifikacija na evropskom tržištu se može podeliti u šest kategorija, odnosno stepena sigurnosti i vremenu koje je potrebno da se probiju. Treći stepen je optimalan, drugi takođe može biti zadovoljavajući. Oni se najčešće i nude od strane renomiranih i ozbiljnih proizvođača, jer se sa sigurnošću potvrdilo da zadovoljavaju traženu sigurnost doma od provale.

Neki proizvođači nude i četvrti stepen zaštite, a koji odabrati je na samom korisniku i traženim zahtevima. Vrlo je važno da se za instalirana protivprovalna vrata dobije sertifikat protivprovalnosti i protivpožarnosti, jer on garantuje kvalitet prodavca i proizvođača. Naravno, pored dovratnika i vratnog krila, treba obratiti pažnju i na sigurnosnu bravu. Loši cilindri se relativno jednostavno i brzo obijaju bilo lomljenjem samog cilindra,jezička ili jednostavno jačim udarcem.Kvalitetna sigurnosna vrata imaju ugrađene mehanizme zaštite protiv najčešćih metoda obijanja.

Na tržištu se sreću razni tipovi sigurnosnih vrata. Moguće je, po želji korisnika, da podsećaju na obična vrata jer su obložena nekim drugim materijalom, PVC-om ili drvetom. Mogu se naći i čelična sigurnosna vrata sa izgledom kovanog gvožđa.Takva se izrađuju u mnogo različitih stilova, ali su obično bele ili crne boje.

Sigurnosta vrata su izrađena od tvrdog čeličnog lima sa zaštićenim kasa ili cilindričnim bravama koje onemogućavaju lak pristup raznim alatima za lomljenje i bušenje cilindara i brava. Mehanizam sa sigurnosnim šipovima ne dozvoljava podizanje pajserom. Dobra vrata imaju preko 100 kilograma i jako je važna i dobra ugradnja u čvrsti zid. Jednostavno rečeno, osećaj sigurnosti iza 110kg čelika je ipak prijatan.

Kvalitetna sigurnosna vrata imaju i kvalitetne brave sa nekoliko zaštnitnih sistema, robusnu čeličnu konstrukciju i front od čeličnog lima debljine 1,5 – 2mm. Takođe, bitno je i da su zabravljena sa sve četiri strane i spojena za zidne ankere zavarivanjem.

Često se ugrađuju po meri, tako da se kompletno prilagođavaju zidu, brava i cilindar su prilagođeni vratima, špijunka se stavlja na visinu koja se odabere, a vrata su pažljivo centrirana i moraju glatko sesti u protivprovalni štok kako bi se dobila najbolja sigurnost i toplotno-zvučna izolacija. Da bi sve ovo zaista funkcionisalo, veoma je važno da samu ugradnju vrši proizvođač odnosno ovlašćeni distributer, koji pri tom treba da vam ispostavi i garantni list.

Još jedna nezaobilazna stavka ovakvih vrata, kojoj pored bezbednosti pridajemo sve više važnosti. Zbog svoje slojevitosti i ispuna, sigurnosta vrata zapravo imaju 50 do 70% bolju zvučnu izolaciju od drvenih, dok dobro dihtovanje obezbedjuje i do 50% bolju termo izolaciju od vrata koja su standardno ugrađivana u naše zgrade. Nije redak slučaj da se nakon ugradnje sigurnosnih vrata zapravo prepolovi račun za struju.

Da bi se stan kvalitetno zaštitio, ukoliko se ne odaberu sigurnosna vrata, u najmanju ruku je potrebno ugraditi vrata od punog drveta. Najčešće sretana na stanovima, šperovana vrata je i više nego preporučljivo zameniti. Takođe, uz glavni cilindar se preporučuje ugradnja dodatne brave, odnosno H – okova, koji su zapravo i u osnovi sigurnosnih vrata.

Dobra, kvalitetna brava ima cilindar u ravni sa čeličnom zaštitnom maskom kako se ne bi mogla izbiti polugom. Ključ koji se dobija od renomiranog proizvođača u kompletu ima i kodiranu karticu na kojem je jedinstveni broj, odnosno kod ključa s kojim se dobijanovi novi ukoliko se izgubi originalni. ‘H-okovi’ su posebno kvalitetna zaštita jer metalne šipke ulaze duboko u beton i time ih čine otpornima na udarce.

Dodatna brava otežava ulaz ukoliko se probije ona centralna. Postoji više vrsta ovih okova i svi su vrlo efektni. Ugradnju treba prepustiti profesionalcu, bravaru ili ovlašćenom servisu koji uz bravu ugrađuje minimalno tri protivprovalna šipa u štok, kako provalnik ne bi mogao podignuti vrata ili ih na drugi način odvaliti polugom.

Na tržištu se sreće veliki izbor sigurnosnih vrata, od kojih nisu sva kvalitetna niti od renomiranih distributera. Treba biti obazriv jer je razlika između dobrih i loših vrata ogromna. Na dobrim je naravno sve bolje, od kvaliteta samog materijala, preko zaštitnog lima i same izrade pa do zvučne i toplotne izolacije, dok ona lošija se mogu pokazati kao ne baš pametna investicija.

Ukoliko su sigurnosta vrata zablokirala, što se naravno uvek može desiti sa bilo kojim vratima, ako ništa ne gori vatrogasci nisu pravo rešenje. Njihovom intervencijom nepovratno ostajete bez svoje investicije.

Ako su vrata kupljena od ovlašćenog distributera, najbolje je kontaktirati upravo njega jer on poseduje pristup originalnom ključu pomoću koda na kartici koji ste dobili pri kupovini. Ako to ipak nije moguće, postoje takozvani ovlašćeni provalnici koji će problem rešiti bez razvaljivanja brave ili razbijanja vrata.

Autor teksta: Irma Talović, d.i.a.