Uloga ulaznih vrata u industriji: Funkcionalna i pouzdana u veoma zahtevnim uslovima

Industrijska vrata su, kako im i samo ime kaže, namenjena za različite vrste industrijskih objekata. Ove vrste vrata pokrivaju uglavnom veoma velike otvore koje služe određenoj nameni u grani industrije koju opslužuju. U ovu grupu vrata spadaju različite vrste kao što su ona na hangarima, u lukama, na stovarištima, različitim komercijalnim objektima, različitim proizvodnim halama i mnoga druga.

Industrije koje zahtevaju ugradnju specijalnih vrata su rudarska industrija, industrija obrade metala, industrija reciklaže, prehrambena industrija, avionska industrija, distributivni centri, brodogradilišta i tako dalje.

Vertikalna vrata, upravo zbog svoje težine

S obzirom da služe za veoma specifičnu svrhu i pokrivaju veoma veliku površinu otvora, industrijska vrata moraju da odgovore na ove posebne uslove. Spoljna vrata različitih industrija moraju da budu funkcionalna i pouzdana često u veoma zahtevnim uslovima kao što su blato, prljavština, prašina, vlaga, prisustvo korozivnih elemenata i abrazivnih materijala.

S obzirom na veličinu otvora ova vrata su često u velikoj meri opterećena silom vetra i velikim razlikama u temperaturi što postavlja veoma velike zahteve pred proizvođače industrijskih vrata što se tiče dizajna, funkcionisanja ali i materijala koji će se upotrebljavati u izradi elemenata.

Industrijska vrata koja se koriste na ulazima u objekte najčešće funkcionišu po istom principu kao i jedan deo garažnih vrata: ona se pomoću specijalnog mehanizma vertikalno pomeraju. Upravo ova vrsta industrijskih vrata kod nas je najviše u upotrebi.

U odnosu na njihovu veličinu, kada se vertikalno otvore, vrata se mogu ili klizati po plafonu objekta po specijalnim šinama to jest klizačima ili se umotavati, poput roletne, u specijalnu kutiju konstruisanu iznad samog otvora. Način na koji će otvaranje vrata biti rešeno zavisi od veličine otvora, veličine prostora u koji vrata vode ali i materijala od kojeg su napravljena.

Pored vrata koja se otvaraju vertikalno rolajući se po plafonu ili se smotavajući u specijalnu kutiju, u upotrebi su i vrata koja se otvaraju savijanjem.

Ulazna industrijska vrata pokrivaju ogromne površine

Na ovaj način se formira svojevrsna nadstrešnica iznad otvora vrata što u određenim klimatskim uslovima može biti veoma poželjno ali takođe pred projektante koji dimenzionišu i proračunavaju ovaj element postavlja dodatne kriterijume za proračune kada je u pitanju otpor različitim vremenskim uticajima, pogotovo vetru.

Bez obzira kako se otvaraju, vrata moraju biti potpuno funkcionalna i pouzdana. Za ovo je delimično zaslužan mehanizam koji se koristi za otvaranje. Što je mehanizam kvalitetniji to je korišćenje udobnije. Kod nas na tržištu postoje različiti proizvođači koji nude industrijska vrata i mehanizme za njihovo korišćenje i u svakom slučaju najbolje je odlučiti se za onaj kod kojeg će postojati odgovarajuća tehnička podrška ukoliko eventualno dođe do nekog kvara.

Mehanizam za otvaranje vrata će možda zahtevati i redovno godišnje održavanje tako da je dostupnost tehničke podrške i u ovom slučaju veoma važna stavka prilikom ugradnje istih.

Dobra strana ulaznih vrata koja se koriste na našem tržištu – industrijskih vrata sa vertikalnim otvaranjem – je upravo to što se otvaraju vertikalno tako da ne postoji potreba za redovnim održavanjem usled kvarova koji bi nastajali zbog direktnog i veoma čestog kontakta vrata sa snegom, ledom ili peskom.

Industrijska vrata
Foto: Rolomatik

Mehanizam za otvaranje ovakvih vrata je odgovoran i za njihovo sigurno korišćenje. Kada su spoljna vertikalna industrijska vrata velikih dimezija veoma je važno obezbediti da njihovo otvaranje i zatvaranje funkcioniše glatko, bez naglih zastajkivanja ili „štucanja“ što mehanizmi koji su danas u upotrebi obezbeđuju.

Takođe je važno napomenuti da su ova vertikalna vrata, upravo zbog svoje težine, često opremljena specijalnim kočnicama koje se aktiviraju u slučaju otkaza mehanizma ili drugog kvara kako bi se onemogućio slobodni pad elementa što dodatno utiče na njegovu bezbednost.

Međutim, mora se napomenuti da se industrijska vrata mogu pojaviti u različitim oblicima i da se mogu otvarati na različite načine. Iako su vertikalna industrijska vrata kod nas postala standard i veoma često ih viđamo, na tržištu postoje i vrata koja se horizontalno otvaraju, sa jednim ili dva krila kao i vrata koja se otvaraju kao harmonika. Sva ova vrata mogu imati mehanizam koji fukcioniše slično kao kod vertikalnih vrata.

Standard je da industrijska vrata budu dizajnirana i proizvedena da budu izuzetno izdržljiva. Ona moraju da izdrže udare veće snage i da budu u mogućnosti da funkcionišu čak i ako su oštećena. Ovo se postiže upotrebom čvrstih materijala koji su odlični pri apsorpciji udara, kao i specijalnih materijala za ojačanje.

Pošto ulazna industrijska vrata pokrivaju ogromne površine izuzetno je važno da spojevi budu veoma dobri i da onemogućavaju dalje strujanje vazduha kako bi se u objektu obezbedila udobna radna temperatura i uslovi. Osim temperature, vrata koja su izrađena dobro, dakle koja su izrađena da ne propuštaju strujanje vazduha, onemogućavaju i prodor čestica prašine i druge šrljavštine.

Ovo nije samo važno sa stanovišta udobnih uslova za rad već često i sa stanovišta tipologije same industrije kojoj će vrata služiti jer u pojedinim slučajevima je upravo čist vazduh važna stavka.

Još jedan faktor koji utiče na to da dobra izrada koja ne propušta vazdušnu struju bude razmatrana za izuzetno važnu stavku je činjenica da industrijska vrata veoma često treba da odole agresivnim sredinama, koroziji kao i ekstremnim vremenskim uslovima, bez obzira da li se radi o izuzetno visokim ili izuzetno niskim temperaturama.

Vrata koja se otvaraju vertikalnoKada se govori o udobnosti korišćenja industrijskih vrata onda se treba imati u vidu i osvetljenost unutrašnjeg prostora. Upravo zbog činjenice da se industrijski prostori jako teško mogu osvetliti prirodnom svetlošću važno je napomenuti da industrijska vrata često dolaze sa ugrađenim prozorskim površinama ili su čak i sama izrađena od transparentih ili translucentnih materijala.

Još jedna stavka koja je važna za udobno korišćenje vrata je postojanje vrata za pešake na samim industrijskim vratima. Ova mala vrata su često sastavni deo industrijsih vrata i predstavljaju izuzetno praktično rešenje, pogotovo ako se očekuje relativno velik broj prolazaka kroz vrata.

Postojanjem malih vrata za pešake u okviru većih industrijskih vrata sama vrata se štede i produžuje im se rok trajanja istovremeno omogućavajući ljudima da ih koriste na udobniji način.

Industrijska vrata se mogu izrađivati od različitih materijala. Najvažnije je da materijali budu lagani i istovremeno jaki i čvrsti, da mogu da odole povremenim udarcima i pritiscima koji se u industriji za koju se koriste mogu javiti.

Ovo podrazumeva i uslove velike vlage kao i korozivne sredine. Posebna stavka koja je kod industrijskih vrata važna je otpor naletima vetra. Na našem tržištu postoji dosta dobar izbor industrijskih vrata koja se mogu naručiti od veoma pouzdanih proizvođača. Sva ona dolaze sa posebnim specifikacijama i mogu ispuniti sve uslove koji se od njih zahtevaju.

Piše: Irma Talović, d.i.a.