ALU stolarija Razlike između ALU i PVC stolarije

Razlike između ALU i PVC stolarije

Kombinacija visokog kvaliteta šupljeg stakla i rama od nerđajućeg čelika.

Na osnovu visokog nivoa mašinske obrade, profesionalne tehnologije, fleksibilnog dizajna, i u skladu sa ISO standardima, evropski stil očuvava energiju termičkog sklopa kliznih vrata i prozora. Ovi sistemi su kombinacija visokog kvaliteta šupljeg stakla i rama od nerđajućeg čelika.

Intenzitet pritiska vetra i vodootporne performanse

PVC nije toliko jak kao aluminijum, čak i PVC okviri su ojačani metalom. Intenzitet pritiska vetra i vodootpornih performansi nije tako jak kao kod aluminijuma, i zbog toga se često uklapa sa aluminijumsko – uramljenom eloksiranom bravarijom. 

Sunčeva svetlost razlaže PVC, izuzev onog PVC-a koji se specijalno tretira. Vinil prozori sadrže površinski sloj reflektujućeg materijala, kao što je titanijum dioksid, koji usporava dejstvo sunca. Aluminijumski prozori su prirodno otporni na UV zračenja.

Antistatički elektricitet i grmljavina

Aluminijum je dobar provodnik kod prozora i okvira vrata, i može se koristiti kao zaštita od udara groma i antistatičkog elektriciteta.

Aluminijum kao materijal kod proizvodnje PVC prozora i vrata

Materijal od kojeg su PVC profili proizvedeni ima manji koeficijent toplotne provodljivosti u poređenju sa aluminijumskim profilima, tako da PVC prozori zadržavaju više toplote u prostoriji u odnosu na one sa aluminijumskim ramom. Iz istog razloga se sa PVC stolarijom lakše izbegne mraz.

Boje

Kod PVC materijala, postoji manji izbor boja u odnosu na aluminijum. Neke od boja u ponudi su: bela, zlatni hrast, tamni hrast i irski hrast, mahagoni, trešnja, višnja, crna antracit i druge.

Unutrašnja vrata su najčešće od aluminijuma, jer omogućavaju montažu bravarije, što je znatno jeftinije od bravarije koja se montira na PVC vrata koja zahtevaju ručke sa obe strane vrata.

Izolaciono stako aluminijumski okvir za kvalitetnu toplotu prostora

Ako želite da postignete kvalitetnu toplotnu i zvučnu izolaciju za PVC ili aluminijumske stolarije potrebno je koristiti izolacioni staklo.

Postoji na stotine kombinacija dostupnih za domaću i komercijalnu upotrebu, kao što su sobe lokala, francuska ili vrtna vrata, balkoni i sl., koji mogu zadovoljiti vaše najrazličitije zahteve. S’toga, teško je odlučiti koji je tip prozora najbolji. Sve zavisi od ukusa i životnog stila.

Prednost i mane

Glavna prednost aluminijumskih profila u izradi stolarije (prozora, vrata, portala, fasada, itd) leži u mehaničkim osobinama aluminijuma kao materijala. On je vrhunski izbor kada je u pitanju strukturna fasada, velika zastakljena površina, automatska senzorna vrata  itd.

Osnovni nedostatak aluminijuma je njegova toplotna provodljivost. Za razliku od PVC-a, aluminijum je metal koji provodi toplotu vrlo dobro. To može biti problem ako se koristi za vrata i prozore u oblastima gde postoje velike razlike između temperature spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora a koje su odvojene aluminijumskom strukturom. Topliji vazduh iz unutrašnjosti dolazi u dodir sa aluminijumskim profilom, što je sjajno, jer niske temperature iz spoljne sredine mogu dovesti do kondenzacije vode iz vazduha. Ovaj problem je rešen uvođenjem tzv. toplotnih mostova. Toplotni most je materijal koji loše provodi temperaturu i služi da spreči prenos hladnoće sa spoljašnjih aluminijumskih profila na unutrašnu stranu.

PVC prozor ili aluminijumski prozor

Bez obzira na to koji tip PVC prozora ili aluminijumskih prozora izaberete, mnogo važniji je izbor prozorskog stakla. Jednostavno, staklene površine na prozorima zauzimaju više od 70 odsto ukupne površine prozora i zato je bitno da se izabere odgovarajući stakleni prozori tokom instalacije.

Prethodni tekstZavese za dom sa karakterom
Sledeći tekstKvalitetna stolarija od materijala renomiranih evropskih proizvođača