Ulazna vrata – slika i prilika domaćinstva

Svako voli da ostavi dobar prvi utisak, a prvi utisak Vašeg doma predstavljaju upravo ulazna vrata. Ulazna vrata su zaista svojevrsna vizit karta i trebala bi svojim estetskim karakteristikama da “pozivaju” posetioce, da budu prijatna za oko i da se uklapaju u eksterijer kuće. Pošto je ovaj važan element namenjen i da zaštiti sve koji se nalaze u unutrašnjem prostoru kuće, neophodno je da bude funkcionalan, trajan i otporan na vlagu.

Ulazna vrata su često simbolički vezana za različite rituale. Čuvanje ili primanje ključeva od vrata, kao i samo otvaranje vrata imaju posebno značenje i vrednost. Tako se ulazna vrata često mogu naći u literaturi i drugim vidovima umetnosti gde vrlo često imaju alegorično ili metaforičko značenje, najčešće označavajući promenu, ili prelaz iz jednog u drugi svet.

Pošto ulazna vrata treba da imaju funkcionalnu, kao i estetsku vrednost, razmotrimo od kojih materijala mogu biti napravljena.

Drvena vrata su čvrsta i trajna, konstruisana tako da izdrže najrazličitije vremenske uslove. Često su teža te obezbeđuju veliku sigurnost. Takođe, ovakva vrata se mogu naći u različitim oblicima i stilovima.

Ulazna vrata od fiberglasa su trajna i praktična. Često su trajnija od drvenih i lakša za održavanje. U zavisnosti od načina i kvaliteta izrade ovakva vrata mogu postići visok stepen energetske efikasnosti. Postoje u različitim bojama i dezenima završnog sloja, a mogu biti i naručena, tako da se u potpunosti slažu i uklapaju sa eksterijerom, ali i enterijerom, Vašeg doma.

Čelična ulazna vrata su izuzetno trajna i izdržljiva. Pružaju veliku sigurnost i energetski su efikasna. Odlično štite od različitih vremenskih uticaja, čak i ekstremnih. Zahtevaju minimalno održavanje. Na ovakva vrata može biti naneta boja ili završni sloj, tako da podsećaju na drvena.[/quote_box_left]Ulazna vrata, osim što treba i sama da se odupru vremenskim prilikama i neprilikama, treba i da štite ukućane od istih, tako da pri izboru ulaznih vrata treba voditi računa o njihovoj energetskoj efikasnosti i termoizolacionim i vodo i vetro nepropusnim svojstvima. Kada se radi o estetici i tome kako da se ulazna vrata učine privlačnima, tu postoji veliki broj ideja i rešenja.

Jednostavan način je da se vrata ofarbaju u neku boju. U odnosu na to kakav efekat se želi postići, kakav je eksterijer al ii enterijer kuće, vrata mogu biti obojena u drečave ili smirene tonove. Boje treba da se uklapaju sa eksterijeron, ali i enterijerom kuće.

Osim boje, vratima se mogu dodati detalji kao što su ukrasne kvake i slični dekorativni elementi kao što su brojevi – broj kuće ili stana, cvetni venčići, što je posebno interesantno za vreme različitih praznika, ime porodice i ukućana i slični ukrasi.

Otirač je još jedan detalj na koji treba obratiti pažnju. Osim što treba da bude funkcionalan, on se svojim izgledom može uklopiti u celokupnu koncepciju, bilo da se radi o izrazito upadljivom ili otiraču neutralnog izgleda. Prilikom odabira otirača mogu se birati različiti materijali, boje, teksture i strukture ovog elementa.

Ljubitelji cveća mogu svojim omiljenim vrastama okititi sam ulaz u kuću, postavljajući saksije sa cvećem sa jedne ili obe strane vrata. Cveće može biti izuzetno privlačan i dekorativan element na ulaznim vratima. Tim više što dolazi u velikom broju boja i oblika, a često i mirisa. Žardinjere ili saksije treba takođe pažljivo odabrati i uskladiti sa celokupnom slikom radi što boljeg efekta.

Stakleni otvori takođe mogu biti efektan ukras na ulaznim vratima, bilo da se radi o rustičnom, klasičnom ili modernom stilu, međutim, može se reći i da je ovo element za smelije, koji se ne libe da deo svoje privatnosti podele sa drugima. Staklene površine mogu biti transparentne ili translucentne, sa različitim šarama ili dezenima.

Ona odaju utisak o enterijeru koji se krije iza njih. Dizajniranje ili dekorisanje ulaznih vrata može biti odličan način da se izrazite, kao i da privučete pažnju komšiluka. Ona mogu otkriti mnogo o domu u koji se ulazi, kao i o njegovim vlasnicima. Stoga se često postavlja pitanje zašto se kod nas toliko malo pažnje poklanja ovom arhitektonskom elementu.