U trendu – Kuća od stakla po meri

Moderna istorija stakla počinje 1851. godine na svetskoj izložbi u Londonu za koju je Džozef Pakston projektovao stakleni paviljon i nazvao ga „Kristalna palata“. To je bio početak masovnije upotrebe stakla kao građevinskog materijala.

Počela je automatizovana proizvodnja i danas je to standardna metoda za proizvodnju stakla

Istinska revolucija u staklarstvu je ipak usledila ceo vek kasnije kada je ser Alaster Pilkington izumeo postupak za dobijanje flot stakla (eng. float – plutati, lebdeti). Počela je automatizovana proizvodnja i danas je to standardna metoda za proizvodnju stakla. Flot staklo se dobija tako što tečno staklo klizi (pluta, lebdi) po površini rastopljenog metala u komori sa kontrolisanom atmosferom. Masa se postepeno hladi i nastaje staklo idealno ravnih i paralelnih površina, ujednačene debljine.

Gotovo da nema elementa na građevinskom objektu koji se ne može izraditi od stakla

I dok se u prošlosti staklo u arhitekturi koristilo uglavnom za zastakljivanje prozora i to u obliku vitraža, danas stvari stoje sasvim drugačije. Gotovo da nema elementa na građevinskom objektu koji se ne može izraditi od stakla zahvaljujući različitim tehnologijama koje su razvijene da bi se dobile i različite vrste stakla za posebne namene. I na našem tržištu već godinima postoje ozbiljne firme koje pružaju usluge izrade stakla po meri za skoro sve što um zamisli.

Da krenemo od staklenih fasada. Obično se kombinuju sa aluminijumskim profilima i služe za za spoljno i unutrašnje oblaganje objekata. Ovaj tip fasada pruža izuzetna estetska, ali i ekonomska rešenja, kako za novogradnju, tako i za adaptaciju objekata.

I na našem tržištu već godinima postoje ozbiljne firme koje pružaju usluge izrade stakla

Velike staklene površine i moderan dizajn maksimalno se koriste kao prirodan izvor svetlosti i ove fasade se često nazivaju i „zid zavese“. Konstruktivno, sastavljene su od samonosivih elemenata izrađenih od aluminijskih profila i stakla, čijom kombinacijom se dobija širok spektar načina zatvaranja objekta: zatvaranje kompletnog objekta, zatvaranje samo s jedne strane, zatvaranje s prednje strane ili kombinacija bilo kojeg načina, što može da pruži svakom objektu unikatnost. Najčešće korišćeni tipovio fasada su klasična (kontinuirana) fasada, polustrukturalna fasada, strukturalna fasada i tačkasto nošena (spider) fasada.

taklenih fasada. Obično se kombinuju sa aluminijumskim profilima

Pored fasada, sa spoljne strane se mogu postavljati i staklene nadstrešnice koje pored zaštite od atmosferskih padavina i sunca omogućavaju dobru osvetljenost ulaza. U kombinaciji visokokvalitetnog stakla, dobro dizajnirane i konstruisane armature i fleksibilnih okova, pružaju odlična i praktična rešenja.

Velike staklene površine i moderan dizajn

Sa spoljne strane su vidljive i zastakljene terase i balkoni. Za njih se koriste posebni preklapajući sistemi sa dve šine koje raspoređuju opterećenje i usmeravaju panele. Ovakav tip zastakljivanja omogućava korišćenje terasa tokom cele godine i od prostora koji se relativno malo koristi, pretvara se u prostor za uživanje u svim vremenskim prilikama.

Sa spoljne strane su vidljive i zastakljene terase i balkoni Ovakav tip zastakljivanja omogućava korišćenje terasa tokom cele godine

Pored terasa, za uživanje tokom cele godine koriste se i zimske bašte. Zidovi i krov zimskih bašti su napravljeni od stakla uokvirenog u alumijumske profile na konstrukciji koja može biti takođe od aluminijuma, ali i od drveta.

Da bismo, konačno, kročili u objekat moramo proći kroz vrata – staklena, zašto da ne?

Ovaj tip vrata nudi eleganciju, ali i maksimalnu funkcionalnost

Ovaj tip vrata nudi eleganciju, ali i maksimalnu funkcionalnost, pa i sigurnost jer se izrađuju od sigurnosnog, kaljenog stakla koje može biti providno, u boji ili ornament staklo. Za ukrašavanje se najčešće kao tehnika koristi peskiranje, direktna štampa, sito štampa, emajliranje i sl. Pored klasičnih vrata, mogu se koristiti i klizna staklena vrata koja štede prostor, a istovremeno su moderna i elegantna i na najbolji način koriste dnevno svetlo.

Prošavši kroz vrata, možemo se naći u objektu koji umesto klasičnih zidova ima – staklene. Pregradni klizni stakleni paneli su rešili problem ekonomičnosti prostora jer vrlo lako pretvaraju nekoliko manjih prostorija u jednu veliku. Ovakvi paneli mogu da se koriste u hotelima, kongresnim centrima, bolnicama, korporativnim kancelarijama, školama, fakultetima i univerzitetima, u objektima sportskog i zabavnog sadržaja, u šoping centrima, ali u rezidencijalnim objektima. Stakleni paneli kombinuju funkcionalnost i estetku stakla, dajući prostoru dinamičnost.

Da bi se ipak obezbedila privatnost u prostoru sa staklenim zidovima može se koristiti tzv. „pametno staklo“ ili elektrohromatsko staklo koje pritiskom na dugme od providnog postaje neprovidno ili delimično providno. Naime, ovo staklo, kao i niskoemisiono je prevučeno tankim filmom koji se sastoji od mnogo finijih materijala, a koji, pri provođenju električne energije kroz staklo, menjaju njegova svojstva.

U staklenoj kući red je da i stepenište bude stakleno Staklene stepenice se iz sigurnosnih razloga izrađuju sa minimalno tri stakla

Ukoliko zdanje u kome se nalazimo nije prizemno, valja nam se popeti na više etaže. U staklenoj kući red je da i stepenište bude stakleno. Staklene stepenice se iz sigurnosnih razloga izrađuju sa minimalno tri stakla lepljena folijom (laminirana), a obrađuju se kaljenjem. Donja dva su nosiva flot stakla, a na gornjoj površini trećeg se izrađuje protivklizna štampa, po mogućnosti i dekorativna, a ima i veću otpornost na habanje. Moguća je izrada u nepravilnim oblicima sa raznim ukrasima, u raznim bojama i kombinacijama.

 Staklene ograde se najčešće izrađuju u kombinaciji sa inoksom

Uz ovakvo stepenište mora ići i staklena ograda. Njena primena je počela u eksterijeru, ali se preselila i u enterijer. Staklene ograde se najčešće izrađuju u kombinaciji sa inoksom od koga se izrađuju rukohvati i stubići koji čine noseću konstrukciju ograde, a sve češće se prave i samostojeće staklene ograde koje se fiksiraju u čeličnu konstrukciju ili spajaju spajderima.

Stakleni podovi i plafoni spadaju u savremene trendove enterijera

Stakleni podovi i plafoni spadaju u savremene trendove enterijera koji donose neobične i veoma dekorativne elemente u modernim kućama. Stakleni podovi i plafoni se češće koriste u noćnim klubovima, koncertnim dvoranama, muzejima, ali postaju sve popularniji za dekorisanje stambenih prostora. Savremene staklene pločice i paneli su jaki i izdržljivi, otporni na statička i dinamička opterećenja.

Staklene pločice za kupatila i kuhinjeObično se koriste u malim sobamaStaklene pločice su dostupne u mnogim varijantama i bojama Odličan su dodatak prirodnom kamenu i keramičkim pločicama

Staklene pločice za kupatila i kuhinje su posebne novine u uređenju i obično se koriste u malim sobama dajući im veću osvetljenost i osećaj prostranosti. Staklene pločice su dostupne u mnogim varijantama i bojama, a odličan su dodatak prirodnom kamenu i keramičkim pločicama. Mogu se koristiti skoro svuda, uključujući bazene, vlažne prostorije, tuševe i kupatila.

Staklene tuš kabine koje se izrađuju po meri odavno ne predstavljaju ekscentričan zahtev Izrađuju se od stakla vrhunskog kvaliteta sa posebnim premazima za lakše održavanje

Staklene tuš kabine koje se izrađuju po meri odavno ne predstavljaju ekscentričan zahtev. Izrađuju se od stakla vrhunskog kvaliteta sa posebnim premazima za lakše održavanje. Okovi takođe moraju biti vrhunskog kvaliteta da bi se obezbedila trajnost kabinama koje mogu biti fiksne i otvarajuće sa kliznim ili osnim otvaranjem. Kad je sve postavljeno kako treba, valja još samo izraditi nameštaj od stakla – staklene police, vitrine, kuhinje po meri i popuniti ih staklenim posuđem.

Najčešće korišćeni tipovi fasada su klasična (kontinuirana) fasada, polustrukturalna fasada, strukturalna fasada i tačkasto nošena (spider) fasada

A onda jedino što preostaje jeste da se otkrije kome pristaje izgubljena staklena cipelica…

Piše: Isidora Gordić

Prethodni tekstUmetnost Inox bravarije
Sledeći tekstNova generacija džepnih i kliznih vrata