Stolarija kakvu još niste videli

Digitalizacija u svetu prozora i vrata

Uvođenje visokih tehnologija u sve sfere naših života je očigledan i neminovan proces koga smo svi svesni, i kome se, sa izuzetkom nekih starijih generacija, jednostavno prilagođavamo. Od reči “digitalizacija” kojoj smo, u nedostatku bližih informacija i podrobnijih objašnjenja pripisivali svakojaka volšebna značenja više ne zaziremo, već smo, naprotiv, rešili da prigrlimo sve novitete i mogućnosti koje nam mogu olakšati svakodnevni život, a koje po svojoj suštini pripadaju domenu digitalnog.

“Pametni” prozori za “pametan” život

Nakon automatizacije, a potom i kompjuterizovanja proizvodnje, pa obavezivanja zaposlenih da, ukoliko već nisu, što pre ovladaju radom na računaru sa instaliranim najnovijim softverom i korišćenjem smart mobilnih telefona, sled događaja bio je takav da smo na kraju, logično, digitalizaciji otvorili i vrata naših domova, gde možemo sve više na delu videti jedno od njenih mnogih lica. Iako možda na početku nisu bile toliko nagle, stanovanje je oblast u kojoj su, posmatrajući period od pre deset godina i sadašnji trenutak, nastupile itekako krupne i vrlo očigledne promene, koje se između ostalog dobro mogu sagledati na primeru stolarije.

Poučeni primerom mobilnih telefona koji “predviđaju” naše poteze, potrebe, želje i namere i u skladu sa tim nude personalizovane opcije i tačno određene aplikacije, a koje smo zbog te sposobnosti nazvali “pametnim”, danas sve glasnije govorimo o “pametnim” prozorima i vratima dizajniranim sa namerom da nam maksimalno olakšaju i učine prijatnijim boravak u životnom prostoru.

Aplikacija za mobilni telefon
Aplikacija za mobilni telefon

Priča o pametnoj stolariji ima jednu uvertiru koja kreće od onoga što je njena osnovna funkcija, a to je otvaranje i zatvaranje. Automatsko pokretanje prozora u osnovnoj verziji vrši se pomoću standardnog daljinskog upravljača i risivera signala, sa mogućnošću dodatne opcije za unutrašnje šifrovano zaključavanje i otključavanje ukucavanjem trocifrene šifre, pri čemu izabrani kod može biti različit za svaki prozor pojedinačno, grupni za nekoliko njih ili isti za sve brave.

Ovaj sistem svoju potpuno digitalnu verziju dobio je u automatici koja se bazira na pametnom mobilnom uređaju. Uređaj (telefon ili tablet) mora imati instaliran Android ili Mac operativni sistem, sa njim kompatibilnu aplikaciju koja će ga transformisati u daljinski, kao i stalnu internet konekciju, i tada se pretvara u napravu za otvaranje i kipovanje prozora sa bilo koje razdaljine, a isto tako za naknadno zatvaranje ukoliko vam se desilo da ste na to zaboravili prilikom napuštanja stana.

Digitalizacija operacija otvaranja i zatvaranja prozora i vrata ustvari je deo većeg sistema “pametne” kuće, sistema električnih instalacija za automatizaciju i daljinsku kontrolu svih uređaja i pomoćnih sredstava, dizajniranog da služi vama umesto vi njemu.

Jedan od takvih podsistema bez sumnje je DoorBot, Wi-Fi zvono sa integrisanom infrared CCTV kamerom. Ovaj uređaj kompatibilan je sa iOS i Android telefonima i tabletima, bazira se na preuzimanju istoimene aplikacije sa interneta, a omogućava sinhronizaciju sa više uređaja. Napaja se sa četiri AA baterije koje mogu da traju do godinu dana pri standardnom korišćenju. DoorBot funkcioniše tako što ukoliko niste kod kuće, a imate posetioca na vratima, otvara se pomenuta aplikacija kako biste mogli da razgovarate, ili pak da otvorite vrata ukoliko ste na nekom višem spratu kuće.

Ideja za izradu ovog uređaja proistekla je iz istraživanja koje pokazuje da se 91% ljudi tokom 24 sata ne odvaja dalje od 3m od svog mobilnog telefona, što ga čini savršenim uređajem za praćenje ulaznih vrata. DoorBot isto tako je veoma koristan kada želite da proizvedete utisak kao da vaš dom nije prazan u situaciji kada pred vratima imate nepoznatog posetioca.

Pametna stakla ili stakla s mogućnošću zatamnjenja su sva stakla koja menjaju svoja svojstva prenosa svetlosti pod uticajem napona, svetla ili toplote
„Pametna“ stakla

Kao što je navedeno u opisu smart mobilnih telefona, “pametnu” stolariju nadalje karakteriše sposobnost prilagođavanja osvetljenosti, stepena zagrevanja od spolja i ventilacije prostora potrebama stanara, uzimajući u obzir eksterne vremenske uslove. U elementarne komponente iz ove kategorije spada automatski regulator provetravanja koji se obično nalazi na gornjoj i bočnim ivicama profila i ima zadatak da periodično podiže poklopac unutar profila kako bi u prostoriju propustio svež vazduh.

Ova naprava za cilj ima sprečavanje kondenzacije putem procene kada je došlo vreme za provetravanje, a noviji modeli sa dodatnim filterom za polen i mrežicom za insekte pružanje potpunog komfora svim stanarima objekta prevencijom prodora jednog od najvećih sezonskih alergena. Prozori nisu jedini element koji može doprineti ili odmoći provetravanju prostora, već su to i unutrašnja vrata.

Ukoliko se nalazite u prostoriji bez prozora a otvaranje vrata iz nekog razloga nije moguće (na primer tokom održavanja važnog poverljivog sastanka u nekoj kompaniji), vazduh u njoj će ubrzo postati ustajao.

Rešenje za ovakvu situaciju je „inteligentni” sistem zaptivke vrata – elektronski kontrolisana zaptivna traka pričvršćena za donju ivicu krila koja premošćuje jaz između vrata i poda.

Sve dok je nivo ugljen-dioksida u normalnom opsegu traka ostaje spuštena jer tako istovremeno pomaže u održavanju temperature držeći hladan vazduh izvan prostorije, ali čim integrisani senzor detektuje da je nivo ugljen-dioksida proizvedenog disanjem previše visok, sistem aktivira mali motor koji privremeno podiže zaptivku kako bi unutra propustio svež vazduh, a zatim u komunikaciji sa ventilacionim sistemom zgrade izvukao ustajali vazduh napolje.

Poznato je da su za energetske gubitke objekta najveći “krivci” upravo prozori i vrata, i zato su instrumenti štednje pre svega na njih fokusirani. Osim smanjenja potrošnje i rasipanja energije istraživanja i inovacije na polju proizvodnje stolarije usmerena su i na zaštitu životne sredine putem redukovanja emisije CO2 u atmosferu.

Pod pametnim prozorima podrazumevamo one sa integrisanom tehnologijom za kontrolu sunčeve svetlosti i akumuliranje sunčeve energije, naročito značajno za nove rezidencijalne i poslovne objekte, ali i za starije zgrade sa dotrajalom energetski neefikasnom stolarijom kojima predstoji renoviranje.

Ultratanke staklene membrane

Prozori sa ultratankom staklenom membranom su namenjeni dizajniranju objekata nulte potrošnje, odnosno samoodrživim zgradama koje se nalaze na samom vrhu lestvice energetske efikasnosti jer ne zavise ni od jednog spoljnog izvora energije. Ova membrana debljine svega 0,9mm nanosi se direktno na staklo i smanjuje ukupnu masu prozora do čak 50%, a najbolje rezultate daje primenjena na prozore sa četiri panela.
Prozori sa štampanim organskim fotonaponskim slojem

Tehnikom ink-jet štampe na staklo se nanosi sloj organskih fotonaponskih i integralnih termalnih kolektora koji pretvaraju sunčevu energiju u toplotnu, koja se zatim može koristiti za zagrevanje vode ili proizvodnju električne energije. Zamenom skupih materijala kako što je titanijum oksid i srebro novim materijalima poput grafena troškovi akumuliranja energije iz alternativnih izvora se smanjuju za 20%. Organski fotonaponski sloj nanosi se industrijskim štampačem koji omogućava rad na velikim površinama.

"Pametno" staklo
„Pametno“ staklo

Pokretna mikro ogledala

Funkcija mikro ogledala je optimizacija energetske efikasnosti pomeranjem za izvorom svetlosti i uticanjem na njeno bolje iskorišćavanje. Postavljaju se između staklenih panela kako bi bila zaštićena od vetra, kiše i prljavštine, a zahvaljujući izrazito maloj veličini i masi ne utiču na mehaničku stabilnost celog sistema.

Lamelirani stakleni paneli

Idejni tvorci lamelirane staklene panele opisuju kao sredstvo za smanjenje vlažnosti vazduha, a poboljšanje toplotne i zvučne izolacije, uz istovremeno smanjenje mase prozorskog elementa. Radi se o vrlo tankim staklenim panelima presvučenim polimernim kompozitnim materijalima koji se mogu kombinovati sa izuzetno krutim ramovima od ojačane polimerne pene, dajući prozore gotovo upola lakše od klasičnih.

Pametna stakla sa elektrohromičnim filmom

Radi se o specijalnom mehanički fleksibilnom i lakom filmu od kompozitnog nanopolimera koji može da blokira i do 98% solarne radijacije, a da ne utiče na vidljivost ka spolja. Elektro-hromični film, koji takođe omogućava promenu boje stakla pri izlaganju niskovoltažnom naponu, može da se aplicira na već postojeće prozore, a ima potencijal da uštedi veliku količinu energije za hlađenje prostora.

REHAU je uspešno predstavio PAMETNE PROZORE
REHAU je uspešno predstavio PAMETNE PROZORE

Transparentni grafenski sloj

Tehnologija zasnovana na grafenskom sloju još uvek je u eksperimentalnoj fazi, i spada u ona rešenja od kojih se u bliskoj budućnosti mnogo očekuje. Prozor se konvertuje u solarni kolektor aplikacijom tri sloja grafena, karbonskog sloja debljine samo jednog atoma koji ima veliku jačinu, fleksibilnost i moć elektroprovodljivosti.

Prozori sa izolacijskom tečnošću

Ovakvi prozori sa mikrokanalima kroz koje teče tečnost za apsorbovanje toplotne energije iz sunčeve svetlosti i plasiranje iste do toplotne pumpe zbog vrednosti investicije namenjeni su za ugradnju u velikim objektima. Za sada se koriste rastvori vode, ali ispituju se i druge mogućnosti. Nedostatak ove tehnologije je što zahteva izuzetno glatke staklene panele, što podiže cenu proizvodnje budući da na konvencionalan način još uvek može da se proizvede samo staklo sa mikrotalasima u kome je teško izbušiti mikrokanale.

Autor: Jelena Mitrović, diplomirani novinar

Prethodni tekstNovi VEKA prag bez barijera
Sledeći tekstDobitna kombinacija tradicije, iskustva i nove tehnologije – Šamarica Windows d.o.o.