Tuš kabine su odraz ekonomičnosti i moderne estetike

Kada je u pitanju dizajniranje enterijera većina trendova nam uvek dolazi sa Zapada. Ako u tom kontekstu razmišljamo ili govorimo o uređenju lepog i funkcionalnog kupatila, uvek će nam na pamet pasti scena iz bilo kog filma ili serije, u kojoj lik u savršenoj tuš kabini obavlja jutarnje tuširanje. Sa druge strane, dok su do skoro kade za kupatilo bile u trendu, stariji ljudi su se dovijali kako da pomagalima olakšaju sebi kupanje, dok se danas te kade ruše i masovno stavljaju tuš kabine, koje su i praktičnije i bezbednije. Upravo zbog njihove popularnosti, trebalo bi razmotriti sve prednosti i mane.

Tuš kabine – želje i mogućnosti

Dimenzije, oblik, pa i dizajn u vašem kupatilu će vam diktirati kakvu tuš kabinu treba da napravite. Inače, postoje razne mogućnosti.

Tuš kabina sa samo jednim zidom, gde su sve ostale njene strane u staklu. To lepo izgleda upravo samo na filmu, u praksi uopšte nije tako praktična stvar. Ali, tuš kabina koja je zidovima zatvorena sa dve strane, pa je, recimo polukružnim vratima ili kliznim vratima koja se spajaju pod pravim uglom, zatvorena sa ostale dve strane, mnogo je praktičnija.

Pored načina zatvaranja, tuš kabine mogu biti i sa kadicom ili bez nje. Dakle, pod kupatila može da se napravi sa blagim padom kako bi oticala voda i da se kabina montira direktno na pločice. To je vrlo praktično, estetski nenametljivo rešenje i pametan izbor za domove u kojima žive stariji ljudi, mala deca ili osobe sa naročitim potrebama. Druga varijanta je da se na kadicu montiraju vrata kabine. Kadice mogu biti različitih dimenzija, oblika i kvaliteta. Najčešće se prave od keramike i akrila, dok su najbolja vrata od kaljenog stakla. Ono je izdržljivije, dugotrajnije i lakše za održavanje. Sve što biste hteli birate spram svojih želja i potreba, kao i prema mogućnostima koje vam vaše kupatilo nudi.

Uštedite prostor u kupatilu

Tuš kabine su idealno rešenje za mala i skučena kupatila, jer, definitivno ostavljaju više prostora u odnosu na kadu. Iako sami određujete njen model, veličinu i dizajn, najadekvatnije su one sa gotovim kadicama, četvrtastog ili polukružnog oblika, na koje se jednostavno namontiraju samo vrata, a odlično pristaju u uglu kupatila. Čak i ako raspolažete većim prostorom, ne morate ga protraćiti na tešku i masivnu kadu. Uvek svoje kupatilo možete ukrasiti efektnim, a diskretnim detaljima, tako da se osećate u njemu kao u ličnom spa centru.

Održavanje

Kamenac je najveći neprijatelj tuš kabina. Međutim, iako je naša voda vrlo tvrda, to ne treba da vas obeshrabri. Sa kaljenim staklom ćete biti prilično zaštićeni od takvih nečistoća. Ukoliko ste je, pak, napravili sa običnim staklom, dobro bi bilo da je nakon svakog korišćenja dobro obrišete i osušite.

Iako će vam delovati da je prljavština velika i vrlo uporna, ne morate koristiti neka jaka sredstva za uklanjanja kamenca. S obzirom na to da se on zalepi za staklo, najčešće ćete ga se rešiti samo pranjem sredstvom koje sami napravite od sode bikarbone, sirćeta i limunovog soka. Ono može ukloniti i tragove buđi i vlage, pa će vaša tuš kabina biti besprekorna.

Prethodni tekstGde kupiti rolo zavese za prozore?
Sledeći tekstKoliko koštaju montažne kuće – cena sitnica za sjajnu korisnost kvadrature