Pametna kuća-pametni uređaji

Toliko puta smo pisali o pametnim kućama, o načinu ugradnje prozora, načinu čuvanje energije i štednji na konto računa za struju, međutim, nismo pričali o aspektu digitalizacije i koliko ona pomaže da uštedite energiju kroz kućne aparate u vašem domu.

Proal energetska efikasnost
U slučaju kiše ili oluje, prozor će se sam zatvoriti

Ukoliko živite u pametnoj kući, idući ka domu sa napornog radnog dana nećete razbijati glavu pitanjem šta me čeka kod kuće. Samo jednim klikom na mobilnom telefonu čas posla možete aktivirati rernu i ugrejati jelo i to na željenoj temperaturi, ili upaliti bojler kako biste se opustili uz toplu kupku. Dakle, inteligentna kuća budućnosti ispunjavaće praktično sve vaše želje.

Sem toga, vaša kuća će biti u komunikaciji s vama. Sasvim je logično da vas frižider koji zna da vam je ponestalo jaja ili omiljenog pića obavesti o tome mejlom ili SMS-om pre nego što s posla krenete kući (ako ga već niste programirali da sam naručuje namirnice koje su ponestale). A kada stignete kući, dobićete par recepata za sutrašnji ručak jer su frižider i centralni računar o tome već diskutovali.

Topla kupka i rerna nisu jedini komfor koji ova inteligentna kuća pruža. Tačno vreme uključivanja i isključivanja uređaja, temperatura vazduha i grejanje, sigurnosni alarm, osvetljenje, roletne, zavese, kapija i garažna vrata samo su deo pametnih stvari u vašem domu.

Kontrola svetlosti

Kada je u pitanju osvetljenje, roletne i zavese možete podesiti da se pomeraju u zavisnosti od spoljne svetlosti. Pa tako ukoliko vikend služi za malo dužu dremku, senzori će se postarati da ne osetite jake zrake sunca. Takođe, sistemi elektromotora na prozorima, roletnama i zavesama u letnjim mesecima automatski gase klima-uređaj. U pametnim kućama ni zaboravnost više nije problem: u slučaju da vam je prozor ostao otvoren, stići će vam obaveštenje na mobilni. U slučaju kiše ili oluje, prozor će se sam zatvoriti. Dom možete pametno zaštititi i od požara, poplave, curenja gasa, sve dojavom na mobilni telefon.

Lepota krovnih prozora
Energetski efikasni prozori čine okosnicu čuvanja energije

Grejanje i hlađenje

Hlađenje ili grejanje možete uključiti 15 minuta pre dolaska sa posla sa veće udaljenosti ili pre buđenja. U prostorijama možete podešavati temperaturu, kao i da se grejanje gasi ukoliko vam više nije potrebno u određenoj prostoriji, pa se upravo na ovaj način može uštedeti veliki procenat električne energije. Grejanje možete regulisati i prema noćnom ili dnevnom režimu rada, prema vremenu ili temperaturi koju želite. Grejanje doma možete podesiti i na takozvani režim štednje, što znači da u svakoj prostoriji pojedinačno podesite preporučenu temperaturu: prostorije za boravak – 21 stepen, kupatila – 24 stepena, hodnici – 15 stepeni, spavaće sobe – 18 stepeni. Temperaturu možete štedljivo podesiti i preko dana kad nikoga nema kod kuće na 16 stepeni, a i za vreme godišnjeg odmora na 10 stepeni.

vaša kuća će biti u komunikaciji s vama
Vaša kuća će biti u komunikaciji s vama

Zaštita od požara

Ovo daljinsko kontrolisanje sistema može i da zaštiti, kako ukućane tako i sam dom. Recimo, ako je neko od ukućana zaboravio da isključi šporet, neće doći do požara već će se on isključiti sam. Ovo naročito pomaže starijim ili nepokretnim ljudima. Naime, ukoliko nekom ukućaninu pozli dok je sam kod kuće, postoje određeni senzori na daljinskom uređaju za pozivanje hitnih službi. Takođe, pametni sistem štiti kuću od poplava, požara i raznih vremenskih uticaja. Kao zaštita od obijanja, alarmi se mogu podesiti i na ulaznim vratima, garaži kao i na kapiji.

Uređaji na klik

Naravno, tu su i uređaji kao što su televizor, veš-mašina, muzički stub, klima, pa čak i hidromasažna kada i bazen. Različita muzika može da se pusti u različitim prostorijama vašeg doma.

Ne sumnjamo da je teško odoleti ovolikom komforu, ali kako savetuju stručnjaci, ne treba porodični dom dovesti do toga da se ponaša kao kompjuter i možda uradi nešto što ne treba, već ga čovek, prema svojim promenljivim osećanjima, treba prilagoditi umereno da bi se u svakom trenutku osećao prijatno u svojoj kući.

Energetski nezavisna

S obzirom na to da kuća može biti pametna onoliko koliko joj investitor „implementira znanja“, ona može biti i energetski nezavisna, odnosno može koristiti obnovljive izvore energije. Koristi se izvor energije koji je najdostupniji i najekonomičniji, a neretko se kombinuje više izvora energije, kao što su vetar, biomasa, solarna i geotermalna energija.

Vetar je jedan od glavnih proizvođača prirodne električne energije
Vetar je jedan od glavnih proizvođača prirodne električne energije

Izvor: Blic