Hibridna ventilacija

Hibridna ventilacija je sistem koji kontroliše i smanjuje potrošnju energije. Svrha svog sistema kontrole je da se uspostavi željena razmena vazduha, ali i najnižu moguću potrošnju energije. Štednja energije se ostvaruje jer se smanjuje potreba za veštačkim osvetljenjem. U zavisnosti od vremenskih uslova, ventilacija obezbeđena hibridnim sistemom kombinuje prednosti mehaničke ventilacije sa povratkom toplote i zimi i leti.

Hibridni sistemi ventilacije u vašem domu
Slika 2 – Hibridni sistemi ventilacije u vašem domu

Hibridni sistemi ventilacije su kombinacija prirodne i mehaničke ventilacije, odnosno, ventilacije uzrokovane kombinovanim pogonskim mehanizmima.

Kompanija Vaillant

Johann Vaillant 1874. Godine osniva svoju instalatersku radionicu u Nemačkoj. Od tada s efirma ubraja u pionire među vodećim preduzećima i uspešno brani svoju poziciju tržišnog vođe na području tehnike grejanja i ventilacije u Evropi.

Novi hibridni sistem ventilacije kompanije Vaillant
Slika 3 – Novi hibridni sistem ventilacije kompanije Vaillant

U avgustu 2012. godine, Vaillant započinje serijsku proizvodnju novog hibridnog sistema koji ujedinjuje dve tehnologije: toplotne pumpe sa gasnim visokoefikasnim kondenzacionim uređajem. Kompaktna toplotna pumpa integriše obnovljive izvore energije u postojeće stambene objekte uz niske investicione troškove. Toplotna pumpa radi u kombinaciji sa kondenzacionim gasnim uređajem kako bi se postigla maksimalna energetska efikasnost.

Hibridni ventilator
Slika 4 – Hibridni ventilator

Ukoliko nije moguće izvesti prirodnu ventilaciju za ispunjavanje prostora kvalitetnim vazduhom u skladu sa propisima koji uređuju ventilaciju i klimatizaciju zgrada, može se projektovati i izvesti sistem hibridne ili mehaničke ventilacije.

Kuća koja koristi hibridnu ventilaciju veći deo vremena upotrebljava prirodnu ventilaciju, a veštačku uključuje samo kada je to potrebno (na temperaturama nižim od 10ºC).

Komponente hibridnog sistema ventilacije

Hibridni sistem se zasniva na: sunčanim kolektorima, toplotnoj pumpi, gasnom kotlu ili drugom visokotemperaturnom izvoru toplote i elektro grejačima. On podržava različite temperaturne režime i sisteme za grejanje objekata kao što su: podno grejanje, radijatori i sl. Kontrolna jedinica upravlja kompletnim sistemom tako da po prioritetu ekonomičnosti koristi različite izvore energije za grejanje. Pored veoma ekonomičnog grejanja objekta, hibridni sisitemi obezbeđuju dovoljnu količinu tople sanitarne vode kao u zimskom, tako i u letnjem periodu.

Kontrolna jedinica upravlja kompletnim sistemom
Slika 5 – Kontrolna jedinica upravlja kompletnim sistemom

Prethodni tekstKreativna upotreba različitih stilova draperija
Sledeći tekstNovo od PRESS GLASS kompanije