Vrhunska svetska tehnologija za brušenje stakla ADELIO LATTUADA srl

ESTETEAM d.o.o. predstavlja:

Pričao kompaniji ADELIO LATTUADA SRL počinje 1978. godine u gradu Karbonate, Italija, kada g. Adelio Lattuada, koji je tada već nekoliko godina radio u sektoru obrade stakla, počinje da pruža usluge servisne podrške. To je predstavljalo samo početnu tačku aktivnosti koja je tokom godina prerasla u visoko cenjenu kompaniju koja se neprestano razvija zahvaljujući strastvenoj angažovanosti i neiscrpnom entuzijazmu vlasnika i zaposlenih.

Osamdesetih godina počela jeproizvodnja prvih mašina za brušenje uglova a kasnije i pravolinijskih brusilica i fazetirki. Od tog perioda pa sve do danas, ova kompanija ostala je verna „misiji“ dinamike i konstantnog poboljšavanja, pa je u proizvodnji rastao broj modela i novih mašina.

Sadašnji asortiman mašina za brušenje uključuje:

 • Više od 30 modela elektronskih ili kompjuterski upravljanih mašina za pravolinijsko brušenje ravnih ivica sa zamom (oborenom ivicom) ili sa promenljivim uglom brušenja. Mašine mogu imati od svega 5, pa do ukupno 16 motora.
 • Brusilice za periferno brušenje sa 4 do 8 motora

Glavnu osobinu proizvoda ADELIO LATTUADA SRL karakteriše jednostavna upotreba, dug vek trajanja, i smanjena potreba za održavanjem, uključujući i visok kvalitet obrade, zahvaljujući funkcionalnom dizajnu i usvojenim visokim kriterijumima montaže. Dodatni kvalitet se postiže i činjenicom da svi modeli masina mogu biti prilagođeni različitim potrebama svakog kupca.

Od osnivanja pa sve do danas, proces razvoja nikada nije prekinut!

Na početku je g. Adelio Lattuada radio sam, dok danas zapošljava veliki broj stručnjaka koji pažljivo prate sve faze proizvodnje mašine. Od projekta do izrade, od skice do montaže, od prve instalacije do krajnjih testova: sve se izvodi pod  budnom kontrolom. Stalna briga i prisustvo osoblja od poverenja doprinela je i nastavlja da doprinosi uspehu kompanije i predstavlja njenu suštinu. Prilikom izvoza velikog broja proizvoda ADELIO LATTUADA SRL na tržišta zemalja celog sveta, tu je i stručna prodajna mreža distributera širom sveta i kvalifikovano tehničko osoblje koje se stalno dodatno obučava u cilju pružanja što bolje usluge kupcu.

Kvalitetna obrada ivice stakla je od kritične važnosti za svaki finalni proizvod od stakla jer kvalitet brušenja utiče na funkcionalnost, mehanička i optička svojstva.

Cilj obrade brušenjem je da se ukloni oštra ivica čime se postiže bezbednost pri manipulisanju, zaštita od površinskih oštećenja, poboljšane dimenzione tolerancije i mehaničke osobine. Osnovni cilj jeste “zatvaranje” površinskih mikroprskotina koje se mogu javiti na samoj ivici stakla nakon rezanja, odnosno odlamanja stakla. One kasnije mogu dovesti do loma stakla jer predstavljaju potencijalno “žarište” koncentracije napona. Visok kvalitet obrade ivice obezbeđuje visoku čvrstoću i mogućnost da staklo bez loma izdrži visoke kratkotrajne napone prilikom procesa kaljenja.

Brušenje kao obrada je obavezno, pogotovo pre operacije kaljenja, jer može doći do pucanja tabli stakla čije ivice nisu kvalitetno obrušene i ispolirane.

Ovo takođe rezultira visokim estetskim karakteristikama koje su veoma važne  za primenu u auto industriji i za sve druge primene pri kojima je ivica stakla izložena pogledu i uticajima okolne sredine. Iz bezbednosnih razloga, brušenje ivice je obavezno i za mnoge proizvode od stakla kao što su staklene pregrade, stolovi, police, radne površine, gazišta stepenica i slično.

Opremom italijanskog proizvođača ADELIO LATTUADA srl brusiti se mogu kako monolitna, tako i laminirana stakla od 3 do čak 100 mm debljine, i može se postići mat ili savršeno sjajna polirana ivica, zaobljena (C kant) ili ravna (KP obrada), sve u zavisnosti od želja i potreba finalnog kupca.

ADELIO LATTUADA srl mašina za pravolinijsko brušenje
ADELIO LATTUADA srl mašina za pravolinijsko brušenje, Foto: ESTE TEAM d.o.o.

Asortiman vertikalnih elektronskih mašina za pravolinijsko brušenje ADELIO LATTUADA SRL broji 30 modela sa 5 do 16 motora.

Ova široka paleta podeljena je na tri glavne linije: AL M, TL i TLR/TLS serije.

AL M asortiman obuhvata modele male do srednje veličine za pravolinijsko brušenje ravnih ivica stakla sa oborenom ivicom i promenljivim uglom brušenja, kao i mašine za periferno brušenje sa 5 do 10 motora.

TL asortiman obuhvata mašine srednje veličine za pravolinijsko brušenje stakla sa oborenom ivicom, ili sa promenljivim uglom brušenja i mašine za periferno brušenje u opsegu od 9 do 11 motora.

 • Njihova glavna karakteristika je velika fleksibilnost koja zadovoljava različite potrebe kupaca, jednostavnost korišćenja i velika pouzdanost koja garantuje manje troškova održavanja.

TLR asortiman namenjen je staklarima koji se bave masovnom proizvodnjom i obradom stakala velike debljine. Kao i svi ostali modeli kompanije Adelio Lattuada, ove mašine mogu biti personalizovane, zahvaljujući širokom rasponu opcija, poput:

 • pneumatska upravljačka papučica za ulazni i izlazni transporter
 • utovarni i istovarni deo različitih dužina (od 3.000 mm do 6.000 mm)
 • različite visine ulaznog/izlaznog dela(od 3.100 mm do 5.000 mm)
 • smer rada sa leva na desno
 • uklanjanje stakla pri obradi do 10 mm
 • Na ovaj način se proizvode mašine kojima se mogu u potpunosti zadovoljiti zahtevi bilo koje proizvodnje.

TLS asortiman predstavlja evoluciju poznate serije brusilica TLR, koju najčešće koriste glavni proizvođači laminiranog stakla za arhitektonsku i građevinsku industriju u severnoj Evropi.

Zahvaljujući nekim strukturnim promenama, uglavnom vezanim za upotrebu novih papučica (povećanje dužine sa 195mm na 220 mm) i ojačanih vođica (povećana visina sa 200mm na 220 mm), modeli koji spadaju u ovaj opseg mogu nositi table stakla mase i do 1.500 Kg.

Serija TLS obuhvata modele koji imaju od 13 do 15 motora i koje karakterišu različita dodatna rešenja, među kojima je i mogućnost obrade stakla debljine i do 100 mm.TLS 16 av c je vertikalna brusilica sa najvećim brojem motora do sada proizvedena u svetu!

ADELIO LATTUADA srl najveća vertikalna brusilica na svetu
ADELIO LATTUADA srl najveća vertikalna brusilica na svetu, foto: ESTE TEAM d.o.o.

ADELIO LATTUADA JE I PROIZOĐAČ NAJVEĆE VERTIKALNE BRUSILICE NA SVETU!

Ukupne gabaritne dimenzije su 6m visina i čak 25m dužina! Ova brusilica može da obrađuje stakla debljine od 3-60mm u standardnoj izvedbi a uz opcione dodatke čak i do 100mm.

Mašine za brušenje ivica, kao i svi ostali modeli kompanije Adelio Lattuada, nude optimalan odnos radnog veka i cene koštanja. Ovo je veoma važna karakteristika koja je od fundamentalnog značaja za staklarske kompanijeimajući na umu njihovu potrebu za mašinama koje mogu imati dugi radni vek. Pojedine mašine kompanije Lattuada i danas rade nakon 20 godina i više od dva miliona obrađenih dužnih metara stakla.

ADELIO LATTUADA – Podaci i brojke

 • Od osnivanja do danas više od 2.000 mašina prodato širom sveta
 • Više od 40 zaposlenih radi na projektovanju i proizvodnji mašina
 • 85-90% proizvedenih mašina se izvozi van Italije, u više od 90 zemalja
 • 3.000 m2 proizvodnih kapaciteta
 • Više od 90% zadovoljnih kupaca kupuje i drugu mašinu

ESTE TEAM d.o.o, generalni je zastupnik i autorizovani servis kompanije Adelio Lattuada srl.

Još od 2005 godine naša kompanija se bavi prodajom i servisiranjem opreme za obradu stakla renomiranih evropskih proizvođača, a poslednjih 5 godina generalni je zastupnik i autorizovani servis kompanije Adelio Lattuada srl.

Svojim klijentima nudimo kompletnu saradnju

Počev od konsultantskih usluga pri nabavci mašina, opreme i alata za obradu stakla, AL & PVC-a, metala i kamena pa sve do servisnih usluga u postprodajnoj fazi koje predstavljaju ključ uspeha kod klijenata. Vizija kompanije jeste da zajedno sa svojim klijentima tržištu Jugoistočne Evrope predstavi vrhunsku svetsku tehnologiju, čime će se podići standardi kvaliteta i estetike finalnih proizvoda od ovih materijala koji su u sve većoj primeni u svakodnevnom životu.

Pored kompanije ADELIO LATTUADA, prodajni program obuhvata i mašine drugih vodećih svetskih proizvođača:

 • INTERMAC mašine za obradu stakla, kamena i metala
 • EMMEGI mašine za obradu AL&PVC-a
 • PUJOL peći i EVA folije za laminiranje stakla
 • CEFLA emajliranje, sito štampa, digitalni printeri
 • SCV SYSTEM perilice, peskirnice, ekstruderi i linije za izo staklo
 • MOVETRO sistemi za utovar i skladištenje stakla
 • DELTA MAX AUTOMAZIONE sistemi za kontrolu kvaliteta
 • PERFECTSPIL softverska rešenja za upravljanje proizvodnjom
 • DIAMUT dijamantski alati za obradu stakla i kamena.

SVE NA JEDNOM MESTU!

Vršimo instalaciju novih mašina, obuku operatera za rad na njima, kao i servisne intervencije po potrebi

Pored prodaje mašina i opreme, važnu poslovnu aktivnost predstavljaju post-prodajne usluge koje ESTE TEAM d.o.o. pruža svojim klijentima. Prioritet tehničke službe ove kompanije je pružanje brzih i kvalitetnih servisnih usluga kada i gde je to potrebno. Ova služba je takođe zadužena i za naručivanje rezervnih delova i telefonsku asistenciju, a sve to da bi klijenti bili u mogućnosti da neometano obavljaju svoje radne aktivnosti.

www.esteteam.net

ESTE TEAM d.o.o.
Džona Kenedija 20, 11070 Novi Beograd, Srbija
T. +381 11 2601 774
T. +381 11 3196 764
M. +381 63 340 396
E. office@esteteam.net
W. www.esteteam.net

Prethodni tekstPodižemo čaše za industriju stakla! glasstec 2018
Sledeći tekstSvetlost. Udobnost. Zdravlje.