Dizajn koji će vas ostaviti bez daha

Iako možda ne obraćamo pažnju na njih, kvake mogu biti veoma inspirativni i efektni elementi u prostoru. Ukoliko ih dobro odaberemo svakako će nas nagraditi. Koriste se svaki dan i od njih se očekuje da prostor održe sogurnim i bezbednim. Kvaka ili držač za vrata mogu veoma doprineti izgledu i opštem utisku vašeg prostora i upravo zbog toga ih ne treba prevideti prilikom dizajna i uređenja enterijera.

Kvake su tokom svoje istorije prošle veliku transformaciju. Pravile su se u raznim oblicima, od kvake u obliku kugle koja se i dan danas koristi u pojedinim delovima sveta, do modernog, ergonomskog oblika kvake koji je mnogo udobniji za upotrebu. Danas je dizajn otišao korak dalje. Kvake su za današnje dizajnere jednako važne i primamljive koliko i stolice, kultni predmet kada se govori o dizajnu. A kako ovaj detalj u prostoru zaslužuje podjednaku pažnju kao i drugi elementi govori i nekoliko sledećih primera.

Moderne kvake su dizajnirane na dovitljiv i kreativan način

Jedan od duhovitih i dovitljivih dizajnera je Đonata Gato (Gionata Gatto). On je svojom serijom kvaka ”Ukratko bez suvišnih poruka” (Short Message non Superfluous) skrenuo pažnju na današnje vidove komunikacije, ili nedostatak iste, jer njegova kvake sadrže prostor gde možemo ostaviti poruke na papiru. Tako je jedna od kvaka iz serije očigledna aluzija na poruku u boci, samo što u ovom slučaju poruku možemo naći u kvaci koja je u obliku korneta ili kupe. Druga kvaka je svojevrsna štipaljka za poruke koje možemo na ovaj način da ostavimo svojim ukućanima, ili prijateljima kod kojih smo bili u poseti.

Kvake i držači za otvaranje vrata dizajnerske kuće Filip Vats (Philip Watts Design) su veoma atraktivne i zanimljive. Posedini objekti su zapravo organske forme i izgledaju kao da će svakog časa oživeti. S druge strane ove kvake su napravljene od metala visokog sjaja, tako da u isto vreme izgledaju futuristički. Kvaka ”Otisci pristiju” (Finger Prints) je kvaka satenskog sjaja sa utisnutim otiscima prstiju koji su veoma zanimljiv detalj na jednostavno dizajniranom predmetu, privlače pažnju i u isto vreme podsećaju na kriminalističke romane. Držač za vrata ”Preokret” (Twist) je zaista proizvod sa preokretom.

Potpuno jednostavan predmet doživeo je preokret pred maštom dizajnera i samo jednim zahvatom od minimalističkog držača postao efektan detalj. ”Smrvljeni” (Crushed) držač za vrata takođe izgleda kao da je nastao kao proizvod igre dizajnerove mašte sa materijalom, dopuštajući mu da prati prirodne zakone kao rezulatat dajući veoma dinamičan a jednostavan dizajn. Držač za vrata ”Rošel” (Rochelle) je elegantan držač od metala sa neupadljivim, matiranim završnim slojem ali neobičnog oblika, poput morske trave. ”Ameba” (Amoeba), takođe držač za vrata, je metalni objekat visokog sjaja u obliku amebe. Organski elementi i elementi koji izgledaju kao da su u pokretu su sastavni deo dizajna ove dizajnerske kuće koja se bavi dizajnom i izradom sofisticiranih i luksuznih objekata od metala.

Poznati dizajner Karim Rašid (Karim Rashid) je za proizvođača ”Albed” dizajnirao veoma nekonvencionalnu kvaku. Naime, na vratima se može primetiti samo izbočina u obliku vulkana na mestu gde bi trebalo da bude kvaka. Unutar izbočine smešten je metalni mehanizam kojim se otvaraju vrata.

Dizajnerska kuća ”Umbra” je osmislila kvaku koju je nazvala ”Orb Door Handle” – Kvaka orbita. Tim je zamislio mehanizam tako da drška izgleda kao da potiskuje krug koji je pomoću led svetiljki osvetljen i zaista izgleda kao orbita planete. Čak i slogan za proizvod je pozivao korisnike da se otisnu u orbitu. Sam dizajn je izuzetno jednostavan i elegantan, kvaka je napravljena od metala sa mat završnim sjajem. Ugrađeno led osvetljenje se na odogovarajuć način može koristiti za osvetljavanje prostora ili kao indikator zauzetosti prostorije ako se radi o, na primer, toaletu. Iako nenapadna i krajnje jednostavna ova kvaka je izuzetno efektna.

Poznati dizajnerski vebsajt Dizajnbum je pre dve godine u saradnji sa italijanskim proizvođačem kvaka i dodataka za vrata ”Colombo Design” organizovao međunarodni ”Hands on Door Handles”, iliti ”Ruke na kvakama” konkurs na kojem se pojavilo nekoliko intrigantnih rešenja. Jedno od njih je ”Kvaka sa vedžom” (Door Handle With Wedge) dizajnera Ejmosa Merčanta (Amos Marchant) kod koje su kvaka od nerđajućeg čelika i podupirač za vrata integrisani u celinu. Svesni ove celine postajemo tek kada je potrebno da iskoristimo podupirač.

Na konkursu je jedno od otkačenijih rešenja bilo rešenje Šmica Tomasa (Schmitz Thomas) – Mogućnost – Possibilità. Ova zanimljiva kvaka dopušta korisniku da se sam izrazi tako što u dizajnu ostavlja prostor da odabere dršku koju će koristiti. Mehanizam kvake i brave je izrađen od metala a za dršku je ostavljen otvor kako bi je korisnik sam ubacio. To može biti grana, olovka, četkica za slikanje ili čak i otkačeniji predmeti – jedan od predloga dizajnera za dršku je i kobasica. Izgled ove kvake je veoma fleksibilan i u potpunosti zavisi od toga kako se korisnik oseća, koliko ima godina i kakav mu/joj je lični stil i ukus.

Jedna od najnekonvencionalnijih kvaka koja je takođe učestvovala na nagrdanom konkursku Dizajnbuma je kvaka ”Kobu” Diega Amadeia (Diego Amadei). Ova neobična kvaka je vođena maksimom ”savijte po potrebi”. Drška je, naime, dugačka i napravljena od savitljivog jezgra koji se prilagođava obliku koji mu damo. Tako korisnik može da je modifikuje u bilo koji oblik, od čvora pa do držača za papire ili poštu. Sama kvaka je zapravo konvencionalan mehanizam, a drška dolazi u više oblika i boja, sa oblogom u raznim materijalima.

Ovako inventivan pristup dizajnu samo jednog elementa može dati ton čitavom prostoru, sam elemenat postaje poruka za sebe. Japanski termin ”kobu” korišćen je da definiše dizajn koji je fleksibilan i prilagođava se potrebama. Ova kvaka ili držač za ruke na vratima je zbog svoje prilagodljivosti i ergonomičnosti pogodna za upotrebu u prostorima različitih namena i za korisnike različitih uzrasta i mogućnosti.

Još jedno veoma zanimljivo rešenje sa konkursa je kvaka ”Wings” – Krila, dizajnera i arhitekte Rikarda Martinija (Riccardo Martini). Ovaj dizajner je uvideo vrednost kvake u njenom stalnom ponavljanju, bez obzira da li se radi o javnom ili privatnom prostoru, o kancelariji ili domu. Stalno ponavljanje ovom elementu daje snagu izraza. Rikardo Martini je svojim elegantnim dizajnom želeo da stvori predmet koji bi se prilagođavao različitim stilovima u enterijeru, ali pre svega modernom, dok u isto vreme to ne bi bio predmet masovne potrošnje.

Iako možda ne obraćamo pažnju na njih, kvake mogu biti veoma inspirativni i efektni elementi u prostoru

Ukoliko ih dobro odaberemo svakako će nas nagraditi. Koriste se svaki dan i od njih se očekuje da prostor održe sogurnim i bezbednim. Kvaka ili držač za vrata mogu veoma doprineti izgledu i opštem utisku vašeg prostora i upravo zbog toga ih ne treba prevideti prilikom dizajna i uređenja enterijera.

Autor teksta: Irma Talović, d.i.a.