Naslovna Staklo

Snaga vode Vama na usluzi!

Nina Sekulić |Staklo|apr 25, 2022
tehnologija rezanja vodom

Waterjet – Sistem za rezanje vodenim mlazom – Intermac (Italija)

Svedoci smo sve većeg interesovanja staklarskih kompanija kod nas i u okruženju za mašine za rezanje vodenim mlazom, iako je veliki broj ovih mašina već dugo prisutan na tržištu u drugim sektorima.

WATERJET tehnologija podrazumeva rezanje različitih materijala visoko koncentrisanim mlazom koga čine mešavina vode i abraziva pod pritiskom od 4200 bara ili slikovitije, brzinom 3 puta većom od brzine zvuka. Ne postoji ograničenje u onome što se može rezati mašinama iz serije PRIMUS, proizvođača INTERMAC (Italija), odavno već dobro poznatog širom sveta a i na ex-YU trzištu po CNC obradnim centrima za staklo i kamen. Lako se režu čak i kompozitni materijali, legure nemetala, sintetički kamen, titanijum, aluminijum, keramika do debljine od 25 cm… sve to uz garanciju visokih performansi i preciznosti.

Mašine iz serije PRIMUS mogu imati 3 ili 5 osa sa opcijom rezanja pod uglom, obaranja ivica ili frezenkovanja, uz jednostavno i brzo pozicioniranje i fiksiranje komada. PRIMUS se proizvodi u više različitih dimenzija (od 1,8×4 m do 3,2×6 m) sa jednom ili dve glave. Svaka od glava je opremljena nezavisnim, automatskim sistemom za upravljanje potrošnjom abraziva, čime se garantuje neophodna količina za svaki materijal.
Sonda za merenje debljine obratka služi za automatsko regulisanje optimalnog rastojanja između rezne glave i površine komada, čime se poboljšava kvalitet rezanja i garantuje maksimalna bezbednost. Važna prednost INTERMAC tehnologije je i softver ICAM koji je u potpunosti razvijen u ovoj kompaniji.

tehnologija rezanja vodom
Foto: ESTE TEAM / serija PRIMUS proizvođača INTERMAC

INTERMAC u svoje mašine ugrađuje više modela pumpi visokog pritiska austrijskog proizvođača BFT. Ovaj ključni element WATERJET tehnologije je vrhunskog kvaliteta i omogućava i do 25% uštede energije u odnosu na konvencionalne pumpe.

Ove mašine se mogu konfigurisati za obradu velikog broja materijala, među kojima i: monolitnog, laminiranog, armiranog i vatrostalnog stakla. Rezanje stakla je specifično u odnosu na rezanje drugih materijala. Mogu se rezati sve vrste stakala osim kaljenog, ali je zato kod obrade stakla ovom tehnologijom važno to da je dobijeni kvalitet završne obrade pogodan za naknadnu obradu kaljenjem, bez ikakve dodatne obrade. Kaljeno staklo se ne može rezati na ovaj način jer u njemu tokom procesa kaljenja na visokim temperaturama nastaju termička naprezanja. Ako se takvo staklo reže vodom, dolazi do otpuštanja napona i staklo puca.

WATERJET tehnologija se često koristi za izradu umetničkih proizvoda od stakla, ogledala, nagradnih plaketa, auto stakala, balističkih stakala do laminiranih stakala za unutrašnje uređenje ili građevinarstvo. Ovakva raznovrsnost čini rezanje vodenim mlazom posebno korisnim.

Za rezanje vodom koriste se čestice abraziva tj. kamena GARNET suspendovane u vodi pod visokim pritiskom. Veoma je važan pravovremen i konstantan dotok vode i abraziva. Neophodno je da abraziv i voda istovremeno udare o staklo jer voda bez abraziva dovodi do lomljenja stakla. Brzina rezanja stakla dostiže i do 4500 mm/min.

ESTE TEAM tehnologija rezanja vodom
Foto: ESTE TEAM / serija PRIMUS proizvođača INTERMAC

Glavne prednosti rezanja staklom vodenim mlazom:

Jednostavno rezanje kompleksnih oblika

  • Povećana produktivnost, brzina i kvalitet
  • Mali prečnik mlaza omogućava neverovatne detalje
  • Mali otpad, velika ušteda materijala
  • Rezanje u svim pravcima i pod malim uglovima
  • Jednostavno fiksiranje obradaka
  • Rezanje u jednom prolazu

Tehnologija rezanja vodenim mlazom je promenila tradicionalne načine rezanja stakla, tako da je sada moguće rezati kompleksne oblike različitih vrsta stakala za različite namene – od rezanja umetničkih stakala, ogledala, nagradnih plaketa preko probijanja otvora, do rezanja auto stakala, laminiranih ili balističkih stakala za menjačnice i bankarske šaltere do laminiranih stakala za unutrašnje uređenje ili građevinarstvo. Korisnici iz raznih industrijskih sektora su otkrili raznovrsnost i isplativost rezanja stakla waterjet tehnologijom.

Rezanje vodenim mlazom je odlično rešenje za kompanije koje teže maksimalnoj fleksibilnosti.

Intermac PRIMUS mašine za rezanje vodenim mlazom predstavljaju tehnologiju budućnosti, kojom se mogu postići razni kompleksni oblici, kao i da se izvrši perforacija pune debljine materijala.

ESTE TEAM d.o.o. posluje u sektoru opreme za obradu stakla, AL&PVC, kamena i metala od 2005. godine. Naša kompanija zauzima stabilan položaj na tržištu najpre zahvaljujući veoma profesionalnom pristupu. ESTE TEAM d.o.o. svojim klijentima nudi kompletnu saradnju, počev od konsultantskih usluga pri nabavci mašina, opreme i alata pa sve do servisnih usluga u post-prodajnoj fazi koje predstavljaju ključ uspeha kod klijenata.

Autor: Marija Stojanović, dipl. inženjer mašinstva

ESTE TEAM d.o.o.

ESTE TEAM d.o.o.
Džona Kenedija 20
11070 Novi Beograd, Srbija
T. +381 11 3196 764
E. office@esteteam.net
W. www.esteteam.net

Prethodni tekstNajavljen 46. Međunarodni sajam građevinarstva u Beogradu
Sledeći tekstZašto je važan kvalitetan okov?