Sobna vrata Sistemi kliznih sobnih vrata – ista prostorija, više prostora

Sistemi kliznih sobnih vrata – ista prostorija, više prostora

Eclisse sobna klizna vrata, model Telescopica

Prostora nikad dosta. Bilo da je Vaš životni ili poslovni prostor veliki ili mali, uvek ga može (i treba) biti više. Svedoci smo činjenice da se upravo iz ovog razloga u projektovanju enterijera uvek traže nova rešenja za maksimalno iskorišćenje postojećeg prostora. Sa druge strane, o određenim elementima enterijera se ni ne razmišlja previše jer se, prosto, tradicionalno koriste, a previđa se koliko prostora nam zapravo oduzimaju. Jedan od tih elemenata su sobna vrata.

Koliko puta Vam se desilo da izađete u hodnik i da biste prošli dalje morate prvo zatvoriti sobna vrata jer Vam blokiraju prolaz? Koliko puta ste morali da promenite raspored sanitarija i elemenata u kupatilu jer vrata morate otvoriti ka unutra (da ne biste blokirali hodnik)? Da li pre nego što postavite nameštaj razmišljate šta da stavite (ili da li uopšte nešto da stavite) na zid koji zaklanjaju vrata kada se otvore? Rešenje svih ovih problema je vrlo jednostavno.

Sistem koji omogućava da vrata uklizaju u zid (takozvani pocket door sistem) je rešenje koje je u svetu skoro standard, a i kod nas postaje sve traženije, pre svega zbog svoje funkcionalnosti. Zanimljiva je činjenica da kada biste zamenili sva tradicionalna vrata kliznim, vratili biste 8% “izgubljenog” prostora. Radi lakše računice, to znači da u stanu od 100 kvadrata možete ponovo koristiti čak 8 kvadrata koji su do tada bili van funkcije. A obzirom na cene kvadrata, možemo reći da uz klizna vrata dobijate više za Vaš novac!

Lider na tržištu kliznih sobnih vrata je italijanska kompanija ECLISSE, koja je kroz 25 godina rada kvalitetom i konstantnim inovacijama postala sinonim za pocket door sisteme. Osnova ovog sistema je kaseta (okvir), koja formira zid u koji će vrata uklizavati. Kaseta je urađena od visoko-kvalitetnih materijala koji garantuju dugotrajno korišćenje, što potvrđuje i garancija koju Eclisse daje na fiksne delove – 12 godina. Sam način funkcionisanja ovog sistema je vrlo jednostavan. Okov preko kojeg se vrata kače za točkiće je postavljen na vrhu plota vrata, dok je vođica za točkiće fiksirana u vrhu kasete, zbog čega se kada su vrata otvorena na podu ne vidi ništa što bi naružilo enterijer (nikakva vođica nije neophodna na podu). Posebna prednost Eclisse sistema je mogućnost da se vođica izvadi bez oštećenja zida, što je bitno jer kod ljudi uvek postoji bojazan da će za bilo kakvu intervenciju morati da ruše zid.

Eclisse sobna klizna vrata
Eclisse sobna klizna vrata

Ovaj patentirani pronalazak takođe omogućava da se naknadno dodaju brojni aksesoari, kao što su usporivači, sinhronizacija za dvokrilna vrata, automatsko zatvaranje vrata itd. koji možda u prvom momentu nisu izgledali kao neophodni. Sve kasete se izrađuju u dve opcije, za gips-kartonske ili betonske zidove, kao i za različite debljine zidova. One za gips-karton su idealno rešenje za prostore koji se renoviraju, dok se kasete predviđene za betonske zidove više koriste prilikom novogradnje.

Standardne mere jednokrilnih vrata su od 60-100cm širine i 200-210cm visine, a na zahtev vrata se mogu raditi do čak 130cm širine po jednom krilu, i do 270cm visine.

Eclisse sobna klizna vrata, model Unico
Eclisse sobna klizna vrata, model Unico

Eclisse u svojoj ponudi ima široku paletu proizvoda koji će ispuniti i najzahtevnija očekivanja. Najpopularniji model je UNICO, kaseta za jednokrilna klizna vrata. Ovaj model spada među klasike, ima klasičan drveni štok (upotpunjen gumicama radi boljeg zatvaranja sa jedne strane i četkicama koje štite od prašine sa druge strane) i pervajz lajsne. Isti izgled ima i model ESTENSIONE, dvokrilna klizna vrata koja su idealna za odvajanje prostorija koje povremeno želite da pretvorite u jednu celinu (npr. trpezarija i dnevna soba).

Moderna zamena za harmonika vrata je model TELESCOPICA, koji omogućava da dva krila uklizaju paralelno u jedan zid, čime se uz malu zauzetost zida može pregraditi veliki prostor. Model CIRKULAR, za zakrivljena vrata, stvoren je da ponudi potpuno nova rešenja u dizajnu enterijera. Posebno je atraktivna linija SYNTESIS, koju karakteriše odsustvo pervajza i klasičnih štokova, čime je napravljen idealan spoj funkcionalnosti i dizajna, tehnologije i estetike. Obuhvata kako klizna vrata tako i klasična vrata na šarke, poznata kao tapet vrata, kao i podne lajsne koje su u ravni sa zidom. Osnovna zamisao je da vrata budu skoro nevidljiva, zbog čega je plot vrata premazan posebnim prajmerom koji omogućava nanošenje svih vrsta zidnih obloga. Ova linija je posebno omiljena kod arhitekata koji teže minimalizmu jer ostavlja bezbroj mogućnosti za kreativnost.

Iako je osnovna karakteristika kliznih vrata njihova funkcionalnost, ne treba zaboraviti da sobna vrata predstavljaju veliki detalj u enterijeru, te je i estetski momenat veoma bitan. Eclisse sistemi kliznih vrata ostavljaju veliku mogućnost izbora, jer su predviđeni kako za drvena tako i za staklena vrata, kao i za kombinaciju drveta i stakla. Kompletno staklena vrata prostorije čine izuzetno svetlim i fluidnim, pregrađuju prostor, ali ga ne zatvaraju.

A za klijente sa istančanim ukusom, koji traže ekskluzivna rešenja za svoj prostor, preporuka su ručno oslikana staklena vrata, koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Oslikati se može sve, od geometrijskih paterna, motiva prirode do poznatih slika, što ova vrata čini malim umetničkim delima.

Autor teksta: Miloš Pešić, dizajner enterijera

Prethodni tekstIV INTERNACIONALNA KONFERENCIJA o konstrukciji i arhitekturi fasada, održala se u Sofiji
Sledeći tekstLiSEC je uveo revoluciju u jedinicu za obradu IZO stakla uz pomoć novog logističkog rešenja