Rast cena metala, čelika, bakra i aluminijuma

Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda (indeksi tržišnih cena roba), cene metala na svetskom tržištu su za godinu dana značajno porasle. Najviše je poskupeo čelik – od jula 2020. godine, kada je koštao 492 dinara, do aprila 2021. cena je porasla na 1519 dinara.

Kada pogledamo cenu nerđajućeg čelika, u odnosu na 2020. godinu je veća za 49%, a slično je i sa aluminijumom koji je od jula do aprila 2021. poskupeo za čak 59%. Cenovni skok zabeležen je i kod bakra – sa 4.000 je otišao na 9.000 evra za 100 kilograma.

O uticaju rasta cena nabavke sirovine i pozicioniranja na tržištu razgovarali smo sa Aleksandrom Živanović, marketing menadžerom u kompaniji Tehnomarket.

Rast cena građevinskog materijala svakako utiče na poslovanje svih kompanija koje posluju u građevinskom sektoru, a posebno je na velikim projektima čije izvođenje može da traje i više od godinu dana. Globalna pandemija donela je neizvesnost i mnoge izazove, poput otežanog snabdevanja i poslovanja, i uslovila kompanije da se prilagode aktuelnoj situaciji.

Na žalost, većina kompanija koje posluju u Srbiji nemaju uticaja na formiranje cena baznih sirovina i materijala koje najvećim delom utiču na finalne cene gotovih proizvoda. Na primer, cena aluminijuma je trenutno na najvišem nivou u prethodnih 10 godina, uz indicije da ima prostora za dalji rast.

Kao kompanija koja najvećim delom posluju u aluminijumu, u Tehnomarketu se zaista trudimo da amortizujemo najveći deo ovih poskupljenja povećanjem efikasnosti u proizvodnji kako bi se što manji deo poskupljenja preneo na klijente.

www.tehnomarket.com

Tehnomarket d.o.o
A. Skadarska 73, 26101 Pančevo, Srbija
T. +381 13 307 700
F. +381 13 307 799
E. profil@tehnomarket.com
W. www.tehnomarket.com

Prethodni tekstASD EXTERIOR – Otpornost na vremenske uslove
Sledeći tekstVaše znanje prilikom zamene stolarije, kupovine stana, renoviranja…