Najbolji u obradi stakla na Balkanu

Kristal ima jasan fokus: dostizanje standarda EU kroz najviši mogući kvalitet. Njihova strategija: nema kompromisa u vezi sa proizvodnom opremom i odgovarajućim softverom.

Kompanija Kristal se nalazi u srcu Bosne, na sat vremena vožnje od glavnog grada Sarajeva. Kompanija je registrovana 1994. godine kao trgovačko preduzeće za uvoz i izvoz stakla i pripada grupi najvećih prerađivača stakla i dobavljača IG jedinica u regionu Balkana. Sa više od 200 zaposlenih, Kristal ima godišnji promet od oko 12,5 miliona eura, fokusirajući se na IG jedinice i obradu stakla za arhitektonsku i enterijersku primenu. Njihova specijalnost: staklena rešenja za pomorsku industriju, sudopere od stakla (patentirani koncept) i dekorativno staklo (za renoviranje crkava itd.).

Nikola Franjić, direktor Kristala: “Svaki put kada sam išao na sajam stakla, posećivao sam LiSEC štand i razmišljao sam: jednog dana ću moći da priuštim ovu opremu – postavljam je sebi za cilj.” Cilj je bio vrlo ozbiljan. I nije bilo kompromisa. Franjić: “Želimo da dobijemo najkvalitetnije staklo koje je moguće proizvesti. Sa ovim ciljem na umu i od određenog nivoa nadalje, možete raditi samo zajedno sa najboljim brendovima – što se odnosi na sirovinu, staklo koje kupujete i sve korake obrade nakon toga, uključujući mašine i softver.”

Kompanija Kristal - proizvodnja i obrada stakla
Kompanija Kristal – proizvodnja i obrada stakla

Godine 2003. Kristal je dostigao ovu željenu tačku kvaliteta. Uprava je počela da kupuje vrhunsku opremu iz LiSEC-a. Kupili su rotirajući sto i ekstruder. Kasnije su svoj mašinski park proširili rešenjima za obradu i rezanje stakla, kao i dve IG linije iz LiSEC-a. Takođe, na strani softvera su investirali u LiSEC rešenja.

Franjić je vrlo jasan o razlozima za ovu strategiju brenda. „Kada kupujete od LiSEC-a, znate šta dobijate. Kupujete najkvalitetnije mašine i softver, ali u isto vreme kupujete i deo LiSEC-ovog iskustva u industriji za preradu stakla – što je za nas ogromna vrednost.”

Da biste dobili kontrolu nad proizvodnjom: LiSEC softver

Deo rasta je i potreba za jasno definisanim procesima i informacijama na koje se možete osloniti da biste upravljali proizvodnjom i vašom kompanijom. Kristal ovde nije izuzetak. Oni su imali LiSEC softver za optimizaciju kako bi postigli stabilan tok stakla kroz pogon. Matea Franjić, kćerka CEO-a, koja je odrasla u kompaniji i korak po korak preuzimala odgovornost, objašnjava: “Odlučili smo se za potpuno integrisani softver, jer smo imali osjećaj da gubimo kontrolu proizvodnje zbog ubrzanog porasta porudžbuna. Želeli smo da imamo kompletnu sliku.” Najnoviji softverski alati uključuju GPS.order, LiSEC „sve-u-jednom rešenje“ za unos porudžbina i GPS.prod, koji je moćan alat za optimizaciju, internu logistiku i planiranje kapaciteta. Povrh toga, investirali su u GPS.ident WS, rešenje koje omogućava proizvodnju bez papirne dokumentacije, brzu integraciju i praćenje svih staklenih jedinica u okviru pogona. LIS.delivery će pojednostaviti rukovanje u području otpreme.

Matea i Nikola Franjić, kompanija Kristal
Matea i Nikola Franjić, kompanija Kristal

To je posao ljudi

Ova kompanija ima i odličan odnos prema svojim zaposlenima. Veliku ulogu u vođenju kompanije ima i njen odnos sa ljudima: menadžment u Kristalu postavlja svoje zaposlene na mesto broj jedan, fokusira se na njih i osigurava da se osećaju kao kod kuće. “Pre nekoliko meseci, ovo područje je poplavljeno. Više od 100 zaposlenih došlo je u fabriku da nam pomogne, a zatim su se pobrinuli za svoje kuće. To je za mene bio vrlo emotivan trenutak, jer sam zaista shvatila koliko su zaposleni bliski sa kompanijom”, ponosno kaže Matea Franjić.

www.lisec.com

LiSEC Austria GmbH
Peter Lisec Straße 1
3353 Seitenstetten, Austria

Filip MIERMANS
Head of Marketing and Corporate Communications
T: +43 7477 405 1151
M: +43 664 84 77 802
E: filip.miermans@lisec.com
W: www.lisec.com