Upoznajte se sa prozorima sledeće generacije

Da li ste se ikada zapitali
kakva je budućnost prozora?

Njihova uloga će biti značajnija nego ikada…

Bolji, jeftiniji i lakši nego solarni prozori, ovi nedavno patentirani fleksibilni solarni kolektori, mogu biti naneseni na već postojeću staklenu ili plastičnu površinu, i tako od nje napraviti izvor energije, odnosno struje. Ovom tehnologijom, kad bi se postavljala na sve površine, moglo bi da se generiše do pedeset puta više solarne energije po zgradi.

Bolji, jeftiniji i lakši nego solarni prozori
Solar Window Technologies

Razvijen od strane kompanije „Solar Window Technologies“, ovaj ekonomični pristup može da se otplatiti za period od samo jedne godine, što je mnogo manje nego 5 do 10 godina, kao kada govorimo o standardnim pristupima prikupljanja solarne energije. Kako tehnologija ubrzano napreduje, samo je pitanje vremena kada će svaki prozor crpeti energiju od svetlosti.

Razvijen od strane kompanije „Solar Window Technologies“

Postavljajući ga sa unutrašnje strane prozora, štitimo samu tehnologiju od spoljnih uticaja, a takvim nanošenjem se i pojednostavljuje ova aplikacija. Ovakav solarni kolektor je dobar i zbog svoje male težine, savitljivosti, lakoće postavljanja, zbog čega se umanjuju troškovi transporta i samog procesa instalacije.

Ovakav solarni kolektor je dobar i zbog svoje male težine, savitljivosti, lakoće postavljanja
Solar Window Technologies

Ovi osetljivi kolektori mogu da upijaju takođe i mesečevu energiju, kao i energiju veštačkog osvetljenja. Njihova relativno niska cena po jedinici, omogućava da ih jednostavno postavimo na što više strana, čak i tamo gde je prirodna svetlost dosta manja.

Nevidljive tanke žice upijaju energiju od izloženih površina, dok je sam izgled ovog kolektora vrlo malo zatamnjen, u raznim tonovima i nivoima, tako da daju vrlo neutralan izgled prozoru, odnosno površini na kojoj su instalirani.

U njemu se nalaze organska (ali tajanstvena) jedinjenja
Solar Window Technologies

Ovaj kolektor može biti bukvalno zalepljen kao tanki lepljivi film, na površini, ili čak možda može biti i premazan kao tečnost. U njemu se nalaze organska (ali tajanstvena) jedinjenja, a neka od njih su ugljenik, vodonik, azot i kiseonik.

Ovaj kolektor može biti bukvalno zalepljen kao tanki lepljivi film

Izvor: mojenterijer.rs