Cena aluminijuma drastično raste!

Za velik broj država i njihovih građana u svetu, uticaj rata u Ukrajni na ekonomiju osetiće se u vidu inflacije koja je nastala povećanjem cene svih metala, pogotovo cena aluminijuma kao i hrane i energenata.

Cena aluminijuma je dostigla 3864$ za tonu na svetskim berzama. Posle pada cene kada je krenula kriza sa korona virusom, cena aluminijuma je bila dostigla petogodišnji minimum u aprilu 2020. i tada je iznosila oko 1440$. Od tada je kretanje cene u stalnom rastu, da bi danas dostigla istorijski maksimum po izbijanju krize i rata između Rusije i Ukrajine. Prethodni nagli skok cena je imala kad je izbila svetska ekonomska kriza 2008. godine, da bi posle par variranja, cena se kretala u rangu između 1500$ i 2200$ za jednu tonu na svetskim berzama.

Cena aluminijuma u 2022.
Cena aluminijuma u 2022.

Cena aluminijuma je skočila na nezapamćeno visok nivo, te je prevazišla i vrhunac od 2008. godine kada je trajala svetska ekonomska kriza. Uvoznici i prodavci predviđaju da bi uvedene sankcije Rusiji, zajedno sa povratnim merama iz Moskve vrlo lako mogle da utiču na svetsko snabdevanje aluminijuma. Inače, Rusija ima učešće od 6% u proizvodnji aluminijuma na svetskom tržištu.

Cena aluminijuma u 2008.
Cena aluminijuma u 2008.

Na dostupnost aluminijuma takođe utiče povećana cena energenata i nestašicama električne energije, što bi moglo da rezultira zatvaranjem više proizvodnih pogona za preradu aluminijuma.

Snabdevanje ovim energetski intenzivnim metalom takođe bi bilo pogođeno višim cenama energije i nestašicama struje, što bi moglo dovesti do zatvaranja više postrojenja za preradu alumunijuma.

Rat rusije sa Ukrajnom nastoji da unese nemir u finansijski oporavak nakon pandemije. Veoma se komplikuje rad političara od kojih se sad očekuje da uvedu kontrolu u inflaciju koja je bila vrlo izražena, pogotovo u državama SAD i Nemačke, čak i pre početka rata.

U proizvodnji aluminijuma kategorišemo primarni aluminijum koji se dobija preradom boksita i sekundarni aluminijum koji se dobija iz otpada. Reciklažom aluminijuma može da se uštedi i do 95% energije koja je potrebna za proizvodnju primarnog aluminijuma.

Razgovarali smo sa Aleksandrom Živanović, marketing menadžerom u kompaniji Tehnomarket d.o.o. koja se bavi preradom aluminijuma i proizvodnjom stolarije iz Pančeva koji nam prenosi trenutno iskustvo.

A.Ž. Nabavka osnovnih sirovina (aluminijuma) za sada ide bez većih problema, sem što su cene drastično skočile u prethodnom periodu. Pored povećanja LME-a, došlo je i do znatnog povećanja premije (i do 5x u odnosu na standardne cene prošlih godina), što dosta utiče na kranju cenu aluminjuma. U ovom trenutku imamo dovoljno zaliha materijala za poslovanje i za sad proizvodanja teče bez zastoja.

Prema poslednjim informacijama cena aluminijuma i dalje raste, tako da se u narednom periodu mogu očekivati nove korekcije cena i rokova. Na žalost, kako pored cena aluminijuma imamo i osetan porast cena propratnog materijala, jedan deo tog povećanja moramo izraziti i kroz povećanje cena aluminijumskih profila, kao i sve druge firme u branši.

Naravno, radimo sve u našoj moći kroz optimizaciju proizvodnje kako bi to bilo zaista svedeno na najmanju moguću meru.