Upotpunite vaš eksterijer sa aluminijumskim sistemima za pergole

Aluminijumski sistemi za pergole predstavljaju jedan od visokokvalitetnih rešenja za eksterijere koji esteski i funkcionalno zadovoljavaju i najzahtevnije potrebe korisnika.

Prostor na otvorenom za svakoga predstavlja ambijent u kojem mogu da se opuste i relaksiraju. U cilju stvaranja atraktivnog eksterijera, koji pruža osećaj elegancije i udobnosti, Alumil u okviru svog proizvodnog portfolija nudi aluminijumske sisteme za pergole. Odlikuje ih savremeni izgled, otpornost na koroziju, promenu boje i visoke temperature i insekte. Takođe, Alumil sistemi za pergole ne zahtevaju posebno održavanje, a jednostavnost konstrukcije čini ih pogodnim su za ugradnju na objektima svih namena, bilo da su privatni ili poslovni.

Aluminijumski sistemi za pergole predstavljaju vrstu nadstrešnica koje mogu biti samostojeće ili oslonjene na objekat delimično ili u celini, dok lamele pergola mogu biti pokretne ili fiksne. Osmišljene su po principu “ready made” kompleta, sa ciljem što manjeg ukrajanja na gradilištu. Sve komponente pergole dolaze isečene na meru prema projektu, a montiraju se na gradilištu prema uputstvu.

Aluminijumska pergola za vaše dvorište
foto: Alumil

Bioklimatske pergole

Bioklimatske pergole odnose se na sisteme sa pokretnim lamelicama koje svojim pomeranjem omogućavaju prilagođavanje klimatskim uslovima. Alumil sistemi za bioklimatske pergole nose nazive po grčkim ostrvima, kao što su Santorini, Mikonos i Ithaca sistemi.

Ugradnja bioklimatskih pergola pružiće efikasnu zaštitu od sunčeve svetlosti, kiše, snega i drugih vremenskih uslova, dok robusne konstrukcije omogućavaju izradu sistema za pergole vrlo širokih dimenzija i nosivosti. Zahvaljujući tome što se u njihovoj izradi koriste najsavremeniji elementi poput skrivenih mehanizama i integrisanog sistema automatizacije, aluminijumski sistemi za pergole pružiće otvorenom prostoru osećaj elegancije i sofisticiranosti. Lamele ovih pergola su pokretne, sa mogućnošću otvaranja oko svoje ose do 135 stepeni. Pokretanje se vrši uz pomoć motora, a upravljanje je moguće izvesti putem daljinskog upravljača.

Aluminijumska pergola za vaše dvorište
foto: Alumil

U svom osnovnom obliku samostojećeg modela oslonjenog na četiri stuba, model Santorini može da natkrije prostor dimenzija 7.5 x 7.5 metara, a formiranjem više polja moguće je natkriti i prostor veći od sto kvadrata. Ono što je važno istaći jeste da u slučaju natkrivanja većih površina nije potrebno uvoditi odvojene stubove ili grede jer su svi elementi pergola unapred dimenzionisani tako da prihvate opterećenje od snega, kiše i ostalih padavina. Sistem ima nevidljive spojeve, a kompatibilan je sa kliznim sistemima, sistemima kliznih žaluzina ili sa rolo zastorima. Takođe, geometrija elemenata pergola omogućava ugradnju elektro, audio i termo instalacija, tako da u kombinaciji sa ovim elementima postiže se veoma prijatan prostor za boravak na otvorenom, kako u primorju, tako i u regijama sa hladnijom klimom.

Fiksne pergole

Alumil u okviru proizvodnog portfolija ima i pergole sa fiksnim lamelama koje su kategorisana u četiri osnovna modela: Naxos, Krit i Krf i Kos. Fiksne pergole svojom estetikom odgovaraju na različite projektantske zahteve. Njihova robusna i čvrsta konstrukcija obezbeđuje doživotnu izdržljivost bez ikakvih zahteva za održavanjem.

Pored toga, aluminijumski sistem Naxos omogućava izradu pergola tradicionalnog izgleda, poput nekadašnjih drvenih nadstrešnica, postavljanjem lamela sa prepustom, odnosno sa gornje strane nosećih horizontalnih greda.

Aluminijumska pergola za vaše dvorište
foto: Alumil

Kako odabrati, kupiti i ugraditi Alumil sisteme za pergole

Pre svega potrebno je detaljno razmotriti sam projekat objekta ili ako je u pitanju izveden objekat, onda mesto ugradnje buduće pergole, da bi se odredili rasponi i oslonačke tačke. Nakon što se definiše boja i zahtevi u vidu dodatne opreme pergole, izvođači koji su specijalizovani za ovu vrstu sistema izrađuju i montiraju pergolu. Imajući u vidu da su pergole po svom konceptu veoma specifične, procedura odabira i ugradnje aluminijumskih sistema za pergole maksimalno je pojednostavljena i odabir se radi uz punu podršku Alumil inženjera kako bi svaki projekat bio sproveden na najbolji način.

www.alumil.rs

Alumil Yu Industry a.d.
A. GTC SQUARE – Milutina Milankovića 11b,
11070 Novi Beograd, Srbija
T. +381 11 614 92 10
E. projektbiro@alumil.com
W. www.alumil.rs

Prethodni tekstreč stručnjaka: Svaki projekat je za nas izazov i tako mu i pristupamo!
Sledeći tekstprojekat: Dinamika fasadnog platna
Alumil S.A. predstavlja najveću privatnu kompaniju u jugoistočnoj Evropi za preradu aluminijuma u pogledu proizvodnje, distributivne mreže i širokog spektra aluminijumskih sistema. Jedan je od najvećih dobavljača brendiranih aluminijumskih sistema koji su u arhitektonskoj upotrebi širom Evrope.