Njujorške arhitekte odbacile su „podrazumevane“ staklene fasade od opeke, kamena i bakra

Njujorške arhitekte vraćaju se kamenu i drugim čvrstim materijalima kako bi prekrili svoje kule, nakon što su godinama gradili nebodere u kojima je dominiralo staklo. Gregg Paskuarelli, glavni dizajner par nebodera od bakra dovršenih prošle godine pored Istočne Reke, smatra da je zastakljivanje postalo previše očigledno kao izbor za arhitekte i programere i da zbog toga lako gubi željeni stil. On smatra da su mnoge staklene fasade postale standardno rešenje za dizajn i da se koriste u situacijama kada klijent ili arhitekta nemaju ideje – iako je dizajn nekih od njih spektakularan.

„Jednostavne staklene kutije“ postaju prošlost

U protekle dve decenije, pretežno svi njujorški neboderi imali su sličnu estetiku s obzirom da su obloženi plavim staklom, ali niz nedavnih predloga širom Menhetna i Bruklina govori o odstupanju od zastaklenih zaslona u korist betona i metala čime se vraćamo u zlatno doba Njujorka i dizajna nebodera s početka 20. veka. John Cetra, čija firma CetraRuddi gradi najviši stambeni neboder Donjeg Menhetna, slaže se da dani stakla prolaze kao podrazumevana opcija.

Fasada nebodera
Fasada nebodera i drugih građevina

Istorijski zidani zidovi u Njujorku utiču na nove dizajne, stoga svojim stilom utiču na arhitekte i njihove vizije kada je u pitanju izgled grada, a američka razvojna i dizajnerska firma DDG planira da obloži toranj kondominijuma u Gornjoj Istočnoj strani sa 594.443 cigla u različitim nijansama sive, uvažavajući gradnju iz okolne predratne arhitekture. „Ručno postavljena opeka slavi zanat koji je večan“, izjavio je Dezeen, suosnivač firme Peter Guthrie, koji objašnjava da je staklo prelep građevinski materijal koji se u pravim rukama odlično iskoristi, ali da su na ceni uvek zanat i čvrstina fino građene zgrade od opeke.

Beton je takođe popularna alternativna staklu, a ideja vodećih firmi i stručnjaka poput Veston Valkera jeste da se uspostavi skladan odnos između unutrašnjosti i spoljašnosti zgrade. Valker je objasnio da je prelazak sa stakla na drugi materijal rezultat arhitektonskih firmi koje postaju sve ekološki svesnije, a čvršći materijali pružaju bolju izolaciju i poboljšavaju energetske performanse zgrade.

Kakvu fasadu vi preferirate?

Izvor: Eleanor Gibson, www.dezeen.com