Da li ste se zapitali šta je RAL ugradnja?

U pitanju je moderna i najefikasnija ugradnja stolarije na tržištu. Ukoliko ste nekada posmatrali snimak termovizijske kamere, primetili ste da se najveći deo crvene boje, koja označava mesta koja gube najviše energije, nalazi upravo oko prozora.

Ukoliko ovome niste imali priliku da svedočite, sigurni smo da ste u praksi i sami mogli primetiti pomeranje zavese kod prozora. Zavesa se pomera jer prozori dobro ne dihtuju ili nisu dobro ugrađeni. Kod RAL ugradnje takvih problema nema. A, evo i zašto. Za RAL ugradnju prozora, presudnu ulogu imaju izolacione trake, koje se postavljaju na okvir prozora.

Prednost traka ogleda se u tome što prilikom ugradnje ekspandiraju, čime predstavljaju značajnu termičku izolaciju koja sprečava odliv toplotne energije zimi, odnosno priliv toplote leti. Sa druge strane, izolacione trake predstavljaju značajnu vodonepropusnu barijeru, koja omogućava paropropusnost, te na taj način štiti jezgro prozora od eventualnih oštećenja koje vlaga može napraviti. Jednostavno rečeno ovakav način ugradnje stolarije je izuzetno važan budući da toplotnom izolacijom stvara visokoenergetsku stolariju i objekat, gde stepen izolacije ostaje isti kao prvog dana, dugi niz godina.

Pravi izazovi RAL ugradnje

Ono što je veći izazov kada je RAL ugradnja stolarije u pitanju, jeste malo informacija o istoj, među korisnicima, i potpuna nepoznanica o benefitima njenog izbora. Naš sagovornik nam je to i naglasio. Naime, on je bio u prilici da na jednom stručnom skupu, gde se nalazio veći broj arhitekata, na pitanje šta je RAL ugradnja, doslovno niko nije znao da objasni, a dobar deo njih nije ni čuo za ovaj vid ugradnje stolarije.

Sa druge strane, u razgovoru sa investitorom, naš sagovornik je istakao koliki značaj bi bio kada bi i investitori u svoju standardnu ponudu uključili RAL ugradnju i troslojno staklo, budući da bi takva gradnja njega realno koštala manje od 10 eur/m2, a višestruko doprinela globalno većoj energetskoj efikasnosti samog objekta, kvalitetnijim uslovima života i svakako manjim troškovima energenata. Međutim, nije naišao na pozitivnu reakciju od strane investitora, budući da on to delom smatra kao dodatni trošak koji će uticati na cenu generalno i kod gradnje i kod prodaje, a kupci neće prepoznati pravu korist.

Diskusija ostaje otvorena. Zaključak je da nedovoljna pažnja od strane investitora, neinformisanost od strane korisnika i kupaca stanova i stolarije, ali i neinformisanost ljudi iz sveta struke, kao i potreba za stručnim ljudima koji će širiti edukaciju i korisne informacije o RAL ugradnji, i ljudima koji će istu i obavljati, složićete se, su izazovi koje novo vreme mora da reši. RAL ugradnja i stolarija sa troslojnim staklom su standard u EU koji pospešuju energetsku efikasnost objekata, doprinose povećanju komfora svakodnevnog života i nižim troškovima energenata, a kod nas se i dalje ponude proizvođača stolarije odnose na dvoslojno staklo i klasičnu ugradnju PUR penom. Zašto je to tako?

Nekako smo uspeli da objasnimo kupcima da nije svaki prozor isti, te da postoje komponente od kojih je svaki sačinjen i da od njihovog kvaliteta zavisi i kakav ćete prozor dobiti. Sada nam predstoji proces edukacije o pravilnoj ugradnji i troslojnom staklu kao standardnoj opremi.

Autor teksta: Snežana Trtica Graovac, novinar