Odaberite adekvatan prozor za vaš dom

Prozorski profili igraju ključnu ulogu u izgledu, funkcionalnosti i energetskoj efikasnosti vašeg doma. Pravilnim izborom profila možete poboljšati estetiku vašeg doma, povećati energetsku efikasnost i smanjiti troškove grejanja i hlađenja. U ovom članku, istražićemo različite vrste prozorskih profila kako biste doneli informisane odluke o odabiru profila za vaš dom.

PVC Profili

PVC profili su među najpopularnijim izborima za prozore. Oni su izuzetno otporni na vremenske uslove i koroziju, što ih čini jednostavnim za održavanje. PVC prozori su odlični izolatori i obezbeđuju dobru energetsku efikasnost. Takođe, dostupni su u različitim bojama i stilovima, što omogućava prilagodljiv dizajn za svaki dom. PVC profili dolaze u različitim dimenzijama koje se prilagođavaju vašim potrebama. Standardne dubine PVC profila variraju od 60 do 85 milimetara, dok širine mogu biti od 60 do 110 milimetara. Ove dimenzije značajno utiču na izolacione karakteristike prozora.

PVC profili imaju odličnu termoizolaciju, sprečavajući toplotni gubitak kroz prozore. Ovo značajno povećava energetsku efikasnost doma jer se smanjuju troškovi grejanja i hlađenja. PVC prozori često se koriste u stambenim i komercijalnim objektima zbog svoje izdržljivosti i raznovrsnosti. Mogu se prilagoditi različitim stilovima i dimenzijama, što ih čini odgovarajućim za većinu građevinskih projekata.

PVC stolarija Deceuninck Elegant
Deceuninck – Sa sustavom Elegant započinje nova generacija prozorskih profila

Prednosti:

 • Odlična energetska efikasnost zahvaljujući termoizolacionim svojstvima.
 • Jednostavno održavanje
 • Dostupni u različitim bojama i dizajnima.
 • Otporni na koroziju i vremenske uslove.

Mane:

 • Moguće promene dimenzija usled temperaturnih fluktuacija (termičko širenje).
 • Ne preporučuju se za veće dimenzije prozora zbog težine materijala bez dodatnog čeličnog ojačanja.

Aluminijumski Profili

Aluminijumski profili su poznati po svojoj izdržljivosti i čvrstoći. Oni su odličan izbor za veće prozore i otvore koji zahtevaju veću nosivost. Aluminijumski prozori su tanki i elegantni, pružajući moderni izgled. Međutim, aluminijumski prozori imaju manju izolacionu vrednost od PVC-a i mogu prenositi više toplote i hladnoće. Zato s ciljem poboljšanja energetske efikasnosti, proizvođači stolarije u unutrašnjost prozora ugrađuju termo prekide. Radi se poliuretanskoj peni visoke gustine, koja u kombinaciji sa posebnim fiberglass materijalom daje vašem prozoru potpuno nov kvalitet. Debljina aluminijumskih profila obično varira od 50 do 80 milimetara.

Aluminijumski prozor za vaš dom
Feal TERMO 150 / foto: Feal d.o.o.

Prednosti:

 • Izuzetno čvrsti i otporni na fizička oštećenja.
 • Tanji okviri omogućavaju veću površinu stakla i više prirodne svetlosti.
 • Minimalno održavanje.
 • Dugotrajni i pogodni za visoke zgrade i komercijalne objekte.

Alu-drvo ili drvo-alu stolarija

Ovi profili kombinuju prednosti različitih materijala kako bi pružili optimalnu energetsku efikasnost i izdržljivost. Ovi profili spajaju različite materijale kako bi se postigla optimalna energetska efikasnost. Drveno jezgro obloženo aluminijumom može imati različite dimenzije, u zavisnosti od proizvođača. Ovi profili kombinuju estetiku drva sa izolacionim svojstvima drugih materijala.

Unutrašnjost enterijera
Unutrašnjost enterijera, alu-drvo stolarija / foto: EJ Alustone

Prednosti:

 • Kombinuju prednosti različitih materijala (drvo, aluminijum).
 • Dobar balans između izolacije i čvrstoće.
 • Prilagodljivi i estetski atraktivni.

Mane:

 • Mogu biti skuplji od nekih drugih opcija.

Drveni Profili

Drveni prozorski profili su klasičan izbor koji donosi toplinu i prirodnu lepotu u svaki dom. Drvo je odličan izolator, ali zahteva redovno održavanje kako bi ostalo u dobrom stanju. Drveni prozori su dostupni u različitim vrstama drveta i mogu se prilagoditi različitim stilovima enterijera. Dimenzije drvenih prozorskih profila zavise od vrste drveta i stila prozora. Obično su dostupni u širinama od 60 do 120 milimetara i dubinama od 60 do 85 milimetara. Drveni prozori su odlični izolatori i pružaju toplinu i prirodnu lepotu.

drveni prozori
Savremeni drveni prozori i balkonska vrata u potpunosti prate inovacije konkurentskih proizvoda

Prednosti:

 • Prirodna lepota i toplina drveta.
 • Dobra termoizolacija – održavanje temperature unutar prostora.
 • Prilagodljivi i mogu se lakirati ili farbati u različite boje.

Mane:

 • Zahtevaju redovno održavanje kako bi se sprečilo truljenje i deformacije.
 • Skuplji u odnosu na PVC i aluminijumske profile.

Ključno je da se pravilno prilagode potrebama vašeg projekta i okoline u kojoj se nalazi vaš dom. Odluka o prozorskim profilima može značajno uticati na energetsku efikasnost, troškove održavanja i estetiku vašeg doma, pa je važno pažljivo razmotriti sve faktore pre donošenja konačne odluke. Konsultacija sa stručnjakom za prozore ili građevinskim inženjerom može vam pomoći da izaberete najbolju opciju koja će zadovoljiti vaše potrebe i želje.