Prednosti i mane drvenih i PVC prozora

Odgovoriti na pitanje o prednostima i manama drvenih i PVC prozora nije jednostavno. I jedni i drugi imaju svoje prednosti i mane i jedni i drugi su dobri i nisu dobri kada pravite odabir za svoj dom. Pogotovo što postoje kategorije koje uopšte ne zavise od materijala od kojeg je okvir napravljen. Recimo, toplotni otpor okvira raste sa njegovom debljinom, tako da moramo da se dovijamo nečin sasvim drugim kada hoćemo da poredimo.

Drveni okviri su uvek dobar izbor kada hoćete toplinu i prirodni ambijent
Drveni okviri su uvek dobar izbor kada hoćete toplinu i prirodni ambijent

Istina je da je drvo prirodni materijal i kao takav u ekološkom smislu ima prednost u odnosu na PVC. Kako su PVC prozori relativno noviji proizvod, norme i propisi, posebno onih koji se bave trajnošću takvih proizvoda, nisu u celosti objašnjeni. Druga prednost drvenih okvira je što se oni uglavnom prave u zemlji u kojoj se prodaju, dok je PVC profil u najvećem broju slučajeva, uvozna roba.

IKS pavić d.o.o. - PVC stolarija
Foto: IKS pavić d.o.o.

Ipak, izrada PVC prozora je relativno jednostavna (rezanje, varenje, sastavljanje) i zato je povoljnija varijanta u odnosu na drvene prozore. Prolaz toplote prozora uglavnom zavisi od vrste stakala jer su stakla glavni deo površine. Tako približno važi tvrdnja da je prolaz toplote drvenih prozora ekvivalentan trokomornom sastavu PVC prozora. Ipak, možemo reći da je kod dobro izrađenog prozora, propusnost vazduha zatvorenoga drvenoga prozora bolja nego kod PVC prozora. I to je još jedna prednost drveta.

Zagovornici prirodnih materijala mogu ugraditi drvene prozore koji su na vanjskoj strani zaštićeni aluminijskim profilom. Takav prozor udružuje prednosti drvenoga prozora – toplina drveta, dobra toplotna izolacija, dimenzijska stabilnost, visoka postojanost, zaštita drveta od ultraljubičastih zraka, mraza i vrućine. Vazduh između drvenoga i aluminijskog profila omogućava i dobro provetravanje.

Prednost drvenih okvira je što se oni uglavnom prave u zemlji u kojoj se prodaju
Prednost drvenih okvira je što se oni uglavnom prave u zemlji u kojoj se prodaju

Upoređivanje trajnosti drvenih i PVC prozora nije jednostavno jer je životni vek pojam koji se teško određuje. Proizvođač prozora mora definisati vek trajanja svoga prozora. To ne znači da proizvod za to vreme sasvim propadne, već je to vreme u kojemu kod proizvoda neće doći do većih promena. Zbog toga je vrlo važno održavanje, posebno kod drvenih prozora (PVC prozori imaju u odnosu na održavanje prednost nad drvenim). Dakle, i jedni i drugi imaju svoje prednosti i mane. Čini se da još dugo nećemo moći da kažemo koja stalarija je bolja i da čvrsto stojimo iza svojih reči. Za sada, sve je u rangu vašeg ukusa ili meterijalnih mogućnosti, pa slobodno time i dalje rukovodite pri ovoj, jako važnoj, kupovinu za vaš dom.

Mirjana Makarin -Plavšić