Za brzu i povoljnu promenu izgleda zidova, odaberite gipsane ploče za najbolji rezultat

Gipsane ploče su građevinski materijal koji se koristi za suvo oblaganje zidova i skraćuje proces završne obrade i dekoracije kako to druge tehnike ne mogu. Ušteda vremena donosi i uštedu novca pa je ovo jedan od najjeftinijih načina kako da izbegnete klasično malterisanje, popravku oštećenih zidova i poboljšate unutrašnju izolaciju.

Prave se od gipsa i kartona, ali je ceo proces složen pa je obloga otporna, a u pojedinim situacijama i korisna i za zidove pod opterećenjem, prostorije koje su vlažne itd. Rigips ploče su jedan od vodećih brendova, a uz njih je takođe i Knauf vrsta koja vas neće izneveriti.

Pre ugradnje morate znati kakva vam vrsta treba i da takvu oblogu i odaberete. Važno je znati i kako ih pravilno montirati pa je najbolje kada se građevinski materijal kupi u stručnim prodajnim centrima koji znaju da posavetuju i obezbede sve što je potrebno za montažu uz pomoć samo jedne kupovine.

Rigips ploče – najpopularnija vrsta koja je zlatni standard u gradnji

Klasične gipsane ploče su tanke i mogu biti svega 9,5 mm. Ne reaguju dobro na vodu, a postoje i nešto kvalitetnije vrste koje podnose manju vlažnost pa treba biti obazriv oko mesta postavljanja.

Rigips ploče se prave tako da se mogu montirati na sva mesta, nevezano za uslove koji se nalaze u prostoru. Otporne su na vlagu, mogu se lepiti direktno na zid ili na metalnu i drvenu konstrukciju i svaki put donose savršeno uklapanje uz odličnu izolaciju.

Prave se sa debljinom od 12,5 mm, mada ih ima i tanjih i debljih, a nakon postavljanja se mogu obrađivati i farbom i kitom. Pogledajte sve rigips ploče i odaberite najbolje vrste za svaku prostoriju u domu.

Gde se postavljaju gipsane ploče i šta se sa njima može dobiti?

Gipsane ploče koje su vodootporne se mogu postavljati i za oblaganje zidova i plafona u kupatilu i kuhinji pa se ubrzava gradnja i umesto malterisanja ploče se jednostavno lepe za zid. Čak šta više, nakon što se postave, ni gletovanje nije potrebno pa su zidovi odmah spremni za bojenje i dekoraciju.

Rigips ploče se uz odgovarajuću pripremu mogu i opteretiti pa da stabilno nose pločice ili budu stabilna veza za postavljanje kuhinje, sanitarija, visećih elemenata…

Opterećenja do 3kg je dovoljno samo ušrafiti kosim šrafom u zid kroz rigips ploču, ali teže konstrukcije zahtevaju ili metalne tiple ili vertikale profile koji osiguravaju stabilno kačenje i dugotrajno fiksiranje.

Idealne su i za spuštene plafone, kao vid dekoracije gde se rigips ploče oblikuju sečenjem prema zamišljenoj šemi, one se postavljaju na metalnu konstrukciju, a ujedno sakrivaju i veliki broj kablova koji se provlače za dekorativnu plafonsku rasvetu.

Rigips se koristi i za oblaganje zidova pri renoviranju, a koji bi inače zahtevali dosta radova oko pokrivanja neravnina…. Na ovaj način se brzo i efikasno pokriva velika površina i dobija gladak zid ili plafon.

I za kraj, ali i ništa manje važno, ploče Rigipsa se postavljaju i kod pregradnih zidova jer svojim sastavom mogu da obezbede termičku i zvučnu izolaciju i mnogo jeftiniji sistem gradnje nego klasičnim zidanjem.

Treba istaći da postoje i posebno oplemenjene ploče koje su protivpožarne, sa većom zvučnom izolacijom, sa većom toplotnom izolacijom… Odabirom odgovarajućeg završnog sloja olakšava se sistem gradnje i dekorisanja prostora što je i cilj gipsanih ploča.

Odaberite odgovarajuću vrstu za najbolje rezultate

Jasno je da samo u okviru Rigips gipsanih ploča postoji više varijanti i debljina obloga, a ponuda je znatno veća od toga. Zato je važno doneti pravu odluku o vrsti koja će da služi za buduće oblaganje zidova i plafona.

Samo ako ne postoji nikakav dodir sa vlagom treba birati klasične gipsane ploče, a u svim drugim situacijama je važno da se izaberu ploče sa gušćim sastavom, koje podnose vlagu, bezbednije su kada se uzima u obzir izolacija od vatre, ali i toplotna i zvučna izolacija prostora.

Važno je i da izaberete odgovarajuće dodatke za brzo postavljanje, da li će to biti lepak ili konstrukcija od metala, ali se moraju kupiti zajedno sa panelima.

Samo montiranje je jednostavno i može se uraditi i bez pomoći majstora, a uz malo mašte i planiranja, na ovaj način se mogu sakriti utičnice, kablovi i drugi nedostaci, bez zidanja ili rušenja u domu.

Izaberite Rigips kao pravi saveznik za transformisanje izgleda doma. Uštedite pri tom procesu i unapredite kvalitet stanovanja. Novi materijali donose pametnije sisteme gradnje koji su i jeftiniji pa su zastupljeni u svim oblicima visokogradnje. Iskoristite ih iz unapređenje svog doma.

Prethodni tekstFENSTERBAU FRONTALE: Znanje susreće iskustvo
Sledeći tekstU susret Međunarodnoj konferenciji DAN PROZORA: Savremeni trendovi i inovacije