Nova centrala kompanije Apple oborila brojne građevinske rekorde

Nova centrala kompanije Apple u Kupertinu, koja se prostire na oko 260.000 kvadrata, oborila je brojne građevinske rekorde. Jedan od njih odnosi se i na samu cilindričnu fasadu zahvaljujući kojoj objekat izgleda kao da je NLO sleteo nasred polja.

Oblik zgrade, koju je projektovao Foster + Partners, postignut je zakrivljenim staklenim panelima koji su dugački i po 14 a visoki i do tri metra. Ovi paneli od po 42 kvadrata najveće su zakrivljene staklene ploče ikada proizvedene na svetu. Njihovo pravljenje, pogađate, nije bilo nimalo jednostavno.

Proces hladnog savijanja je zgodan zato što staklu kasnije nije potrebno okno koji će zadržati njegov oblik
Foto: AppleInsider

Svaki stakleni panel ugrađen na zgradi nove centrale kompanije Apple težak je čak tri tone. Metodom hladnog savijanja izveden je fasadni panel od lameliranog stakla dugačak čak 14 metara.

U pomoć je pritekla nemačka kompanija stakla Seele koja je zajedno sa svojom divizijom za fasadne panele Sedak uspela da, svom dugogodišnjem klijentu, Appleu isporuči skoro 6,5 kilometara stakla za cilindričnu fasadu, piše Architizer.

Hladno savijanje stakla

Sedak je izabrao metod hladnog savijanja stakla pre njegovog lameliranja omogućavajući time da se konačni oblik svakog panela dobije nakon kaljenja u autoklavima. Pošto se ovde radi o impozantnim veličinama panela, morali su da razviju posebnu mašinu pošto je njihova postojeća peć od 75 metara mogla da proizvede samo jedno staklo u jednoj turi. Nova mašina, specijalno dizajnirana za Apple centralu, može u jednoj turi da obradi pet panela.

Proces hladnog savijanja je zgodan zato što staklu kasnije nije potrebno okno koji će zadržati njegov oblik. Za izradu staklene fasade Apple centrale, korišćeno je staklo debljine 10 milimetara s radijusom krivljena od 15 metara.

Rezultat su najveći stakleni zakrivljeni paneli ikada napravljeni. Najveći od njih, postavljen na fasadu, dugačak je 14, visok tri metra i težak tri tone dok su i u enterijeru korišćeni tek nešto manji stakleni zidovi (11×3 metra).

Izvor: www.gradnja.rs