Proizvodnja građevinske stolarije – Konstrukcija drvo-aluminijum

Drvo-aluminijum stolarija objedinjuje najbolje osobine dva prirodna materijala – drveta u sklopu enterijera i aluminijuma kao materijala dugog veka i lepog izgleda u eksterijeru. Ova konstrukcija je trenutno najsavremeniji oblik upotrebe prirodnih materijala, u trendu sa održivim razvojem i očuvanjem prirodnih resursa. Naša stolarija odgovara najvišim standardima koji se primenjuju u gradnji pasivnih kuća. Površinska obrada stolarije je skoro jednaka obradi nameštaja, što se postiže upotrebom vrhunskih svetskih podloga i lakova.

Tokom 20 godina poslovanja napravili smo preko 20.000 prozora i vrata, kako na stambenim tako i na poslovnim i rezidencijalnim objektima.

CE znak – U saradnji sa ift Institutom u Rosenheimu (Nemačka)
Koeficijent termičke provodljivosti Uw = 1,28 W/m2K

Opšte karakteristike drvo-aluminijum stolarije

Od 2009. godine u EU, a od skoro i kod nas, prema Zakonu o energetskoj efikasnosti, koeficijent termičke provodljivosti ne sme biti veći od 1,3 W/m²K. Prema evropskim standardima, stolarija koja se ugrađuje u pasivne kuće, ima koeficijent termičke provodljivosti ispod 0,8 W/m²K. UNIDAS ima sisteme za svaki od ovih zahteva.

Drvo-aluminijum objedinjuje najbolje osobine drveta kao materijala enterijera i aluminijuma kao spoljnja zaštita drvenih elemenata. Vremenom drvo kao materijal za izradu stolarije gubi na aktuelnosti iz razloga dobro poznatih a to su: pucanje usled sunca i uticaja klime i mraza, krivljenje iz istih razloga, a samim tim dolazi do lošeg zaptivanja. Najsavremenije tehnologije tretiraju drvo kao industrijski materijal sa stabilnim mehaničkim karakteristikama.

Da bi se do toga došlo drvo je moralo da se dodatno obradi. To je postignuto lameliranjem odnosno poprečnim i podužnim lepljenjem tankih drvenih elemenata dimenzije 30×300 mm. Ovim je postignuta povećana mehanička čvrstoća elemenata, eliminisanje greške drveta (čvorovi) i data mogućnost izbora strukture drveta. Za drvo-aluminijum se koristi uglavnom laminat sa neprekidnim vidnim elementima, tj. samo je srednja lajsna iz nastavka.

Unidas

UNIDAS d.o.o.
Đuje i Dragoljuba 1b, 11090 Beograd
T. +381 11 233 4699
T. +381 11 232 2888
M. +381 63 327 146
office@unidas.biz
www.unidas.co.rs

Prethodni tekstGEALAN na 4. Međunarodnom kongresu ODRŽIVA ARHITEKTURA – ENERGETSKA EFIKASNOST
Sledeći tekstglasstec UPDATE konferencija: “Karbon neutralni u staklarskoj industriji”