Razvoj Madrugada Grupe uz partnerstvo sa LiSEC-om

Već skoro 20 godina, Madrugada Grupa proizvodi PVC i PVC/aluminijumske prozore na lokaciji Palota u zapadnom rumunskom okrugu Bihor. Moto osnivača i jedinog agenta kompanije, Sergiua Turcua, je „proizvesti izvanredan kvalitet za entuzijastične kupce“, i bio je pokretačka snaga i tajna uspeha onoga što je postalo jedan od tri najveća rumunska proizvođača prozora.

Kompanija zapošljava više od 400 ljudi u dve smene na svojoj ogromnoj proizvodnoj lokaciji od 40.000 m². 2020. godini promet je iznosio 44 miliona evra. Veliki magacin za različite vrste PVC profila, sistem automatskog oblaganja filmom za površinsku obradu PVC profila i niz najsavremenijih sistema za automatsko sečenje i zavarivanje omogućavaju da kompanija proizvede do 1200 PVC i PVC/aluminijumskih prozora svaki dan.

Madrugada Group zaposleni
Madrugada Group / © LiSEC

Tokom posete jednog od generalnih direktora LiSEC-a, finansijskog direktora Olivera Pichlera, menadžer sektora za proizvodnju izolacionog stakla, Beniamin Buta, pristao je da bude intervjuisan kako bi razgovarao o tome zašto je Madrugada Grupa odlučila da uspostavi sopstvenu liniju izolacionog stakla 2019. godine. Šef proizvodnje takođe je ponudio uvid u budući razvoj kompanije i rekao nam kako rešenja iz jednog izvora iz LiSEC-a pomažu da se isporuči ne samo vrhunski kvalitet već i druge prednosti koje pomažu uspehu kompanije.

Madrugada Group zaposleni
Madrugada Group prouizvodni pogon / © LiSEC

O. Pichler: MADRUGADA GRUPA, KOJA JE POSTIGLA NEVEROVATAN RAST OD 2003. GODINE, SADA JE JEDNA OD TRI NAJBOLJA RUMUNSKA PROIZVOĐAČA I VEĆ IZVOZI VIŠE OD 30% PROIZVODA U EU. KADA I ZAŠTO STE ODLUČILI DA POČNETE PROIZVODNJU IZOLACIONOG STAKLA?

G. Buta: Osnivač i vlasnik, g. Sergiu Turcu, je krajem 2018. godine sam počeo da razmišlja o proizvodnji izolacionog stakla za PVC prozore, pre svega zbog značajnog rasta koji je kompanija doživela, i na taj način proizveo kompletan krajnji proizvod u kući. Nezavisnost od tržišta i unapređenje kvaliteta kroz ulaganje u najsavremenije proizvodne tehnologije bili su osnovni motivi. Početkom 2019. godine uspostavljen je kontakt sa LiSEC-om koji je doveo do početne analize podataka i projektovanja kapaciteta za buduću proizvodnju izolacionog stakla. Cilj je bio da se dizajnira jedan od najsavremenijih proizvodnih sistema i da se pomogne u planiranju proizvodne hale, za šta je LiSEC iskoristio svoju sveobuhvatnu ekspertizu za rešenja po sistemu „ključ u ruke“. Sa vodećim znanjem iz LiSEC-a, koje smo koristili i za planiranje proizvodnog mesta i za učenje o rukovanju staklom i procesu planiranja proizvodnje, brzo smo prešli sa nule na pokretanje sopstvene linije za proizvodnju izolacionog stakla, bez ikakvog opsežnog prethodnog znanja.

LiSEC mašine za proizvodnju i obradu stakla za građevinsku industriju
Madrugada Group prouizvodni pogon / © LiSEC

O. Pichler: KAKO JE IZGLEDAO PROCES I OBIM PLANIRANJA?

G. Buta: Na početku procesa planiranja, analizirani su trenutni podaci o našim zahtevima za izolacionom staklom i trendovima budućeg razvoja, kao i stepenu automatizacije koji smo tražili, kako bi se mogla mapirati naša buduća proizvodnja. Od samog početka bilo je očigledno da želimo da implementiramo visoko automatizovanu, povezanu proizvodnju izolacionog stakla u kojoj je ručno rukovanje staklenim pločama svedeno na apsolutni minimum. Odlučili smo se za bafer za sortiranje, koji možemo proširiti po potrebi. Na taj način možemo osigurati kontinuiranu proizvodnju i istovremeno ostati fleksibilni. Tokom procesa planiranja, LiSEC je takođe uzeo u obzir buduću proširivost, što se sada pokazuje kao još jedna prednost da imamo tako iskusnog partnera na našoj strani za projekte ove veličine. Konkretno, opredelili smo se za sledeća rešenja:

Sistemi i mašine

  • Stakleno skladište sa FliOver sistemom za punjenje za posebno veliku fleksibilnost (PKL + SBH)
  • Linearni sistem sečenja i sistem automatskog lomljenja za float staklo (SprintCut)
  • Automatsko sečenje laminiranog stakla sa posebno malim gubitkom (VSL-A)
  • Sistem za sortiranje i bafer sa šatlom za minimalno rukovanje listovima (ASM + SHL)
  • Mašina za obradu ivice stakla sa dijamantskom trakom za optimalan kvalitet ivica (KSR + KSV)
  • Linija za izolaciono staklo sa aplikatorom za termoplastične odstojnike, presu za punjenje gasom i mašinu za zaptivanje ivica (TPA, AGP, VFL)

Softver

  • ERP sistem za upravljanje narudžbinama (gps.order)
  • Planiranje i praćenje proizvodnje (gps.prod)
  • Praćenje statusa mašine (lis.assetcheck)
  • Planiranje i podrška procesa isporuke (lis.deliveri)
LiSEC mašine za proizvodnju i obradu stakla za građevinsku industriju
Madrugada Group prouizvodni pogon / © LiSEC

O. Pichler: KOJI SU GLAVNI ODLUČUJUĆI FAKTORI KADA SE ODLUČIVALO ZA SVE-U-JEDNOM REŠENJU OD LiSEC-a, I KOJE SU PREDNOSTI?

G. Buta: Ključni odlučujući faktor kada je u pitanju LiSEC bila je mogućnost nabavke mašina i softvera iz jednog izvora. Sa visoko automatizovanom proizvodnjom, informacioni sistemi i interfejsi za sisteme su ključ uspeha. Bilo da se radi o unosu narudžbine ili planiranju proizvodnje, sve treba da bude u interakciji sa sistemima, i mora biti moguće da se ispituje status pojedinačnih proizvoda u realnom vremenu. Uparen sa najsavremenijom tehnologijom i visokom dostupnošću sistema LiSEC proizvoda, to je nesumnjivo bila ispravna odluka.

www.lisec.com

LiSEC Austria GmbH
Peter Lisec Straße 1
3353 Seitenstetten, Austria

Martin Muehlwanger
Head of Marketing and Corporate Communications
T: +43 7477 405 1151
M: +43 664 84 77 802
E: martin.muehlwanger@lisec.com
W: www.lisec.com

Prethodni tekstANKETA na portalu www.prozorivrata.com: Koliko su stari Vaši prozori?
Sledeći tekst3D konfiguratori za pregradne panele i vrata