Kula Sunca – inspirisana tradicijom i kulturom

Arhitektonski studio Fundamental Architects sa sedištem u Roterdamu dizajnirao je zaista neobičan neboder koji je istovremeno most preko reke Išim u Kazahstanu.

Ova zgrada mešovite namene napravljena je za najveću građevinsku kompaniju u zemlji, BI GROUP i površine je 75.000 kvadratnih metara. Nalazi se u srcu Astane i pretenduje da postane novi dom za stambene, kancelarijske, hotelske i komercijalne objekte kao infrastrukturno čvorište.

Zbog svog specifičnog izgleda ovaj neboder je nazvan Tower of the Sun,a inspirisan je idejama i simbolikom kazahstanske kulture i tradicije. Oni su isprepleteni u konceptu projekta na svim nivoima, počevši od kružnog otvora u centru zgrade koji simbolizuje Sunce, mir i jedinstvo, što su elementi od ključne važnosti u kazahstanskoj kulturi, do trouglastih elemenata u strukturi i enterijerima koji predstavljaju simbol koji se obično nalazi u tradicionalnom nakitu i odeći.

Uz pomoć celog prizemlja, zgrada povezuje dva važna parka preko reke Išim putem javno dostupnog mosta za pešake i bicikliste. Odmah iznad njega se nalazi dvospratni trgovački centar, dok dva monumentalna trouglasto oblikovana predvorja sa obe strane baze kružnog otvora jesu glavne ulazne tačke za luksuzna stambena i multifunkcionalna krila tornja.

Zgrada povezuje dva važna parka preko reke Išim
Foto: Arh Daily

Na krovu zgrade nalazi se terasa za javne namene sa pogledom na glavni grad, a projekat koristi snagu vodotoka iz reke koja protiče ispod. Ne zahteva tipičnu branu za stvaranje hidroelektrana, ali uvodi uži rečni presek ispod zgrade kako bi se povećala brzina struje i njena snaga.

Zgrada je energetski efikasna jer toplotna pumpa i pametna orijentacija zgrade sprečavaju pregrevanje nebodera sa jugozapadne strane tokom vrelih letnjih dana.

Izvor i Foto: Arch Daily