Kako zamena prozora može ulepšati, ali i narušiti izgled vaše kuće?

Ako su „Oči ogledalo duše“, kako kaže čuvena poslovica, nije netačno reći i da su „Prozori pogled u dušu kuće“. Oni ne samo da otkrivaju lepotu izvan i unutar kuće, već i sami mogu biti prava umetnička dela.

Bilo da je cilj renoviranja vašeg doma dodavanje više svetlosti u udoban dnevni boravak, ili preuređivanje stare kuhinje u mesto dostojno za pripremu obroka i druženje, prozori – naročito njihova pozicija, veličina i kvalitet – mogu i te kako ulepšati (ili narušiti) enterijer.

Ukoliko želite da pomerite ili možda postavite veći prozor, ključno je da se fokusirate na način na koji ulazi prirodno svetlo u prostoriju, jer naučno je dokazano da je prirodno svetlo veoma bitno za zdravlje. Prirodno osvetljenje utiče na komfor u svakom unutrašnjem prostoru i direktno utiče na raspoloženje, volju i energiju.

U stvaranju željenog ambijenta u sobi, kao i boje i stila kuće, važnu ulogu ima i materijal od kojeg je izrađen prozor koji će doprineti oživljavanju eksterijera i fasade kuće.

Ako rešite da se upustite u jedan ovakav poduhvat, treba reći da je za uspeh za početak neophodna informisanost. Kad dođe vreme za postavljanje prozora i vrata, to je deo koji obavljaju majstori i na koji vi kao klijent nemate uticaja. Svoju ulogu treba da odigrate znatno ranije, pravilnim odabirom vrste stolarije, prodavca i proizvođača, i naravno, tempiranjem radova. Prva dilema tiče se vrste materijala od kog će nova stolarija biti napravljena. Više o ovoj temi pročitajte na LINKU

Prethodni tekstZaštita od kapilarne vlage i izolacija krova
Sledeći tekstKoliko energije se „gubi” preko podova