Reč stručnjaka: Inteligentne tehnologije čine život jednostavnijim

Intervju:
P. Redakcija časopisa „PROZORI&VRATA”
O. Andreja Lukić, prodajni predstavnik WINKHAUS

Samo za naš časopis, Andreja Lukić iz kompanije Winkhaus je izdvojio vreme da odgovori na neka od najčešćih pitanja o prednostima i važnosti okova za prozore i vrata, kao i o inovativnim rešenjima koji doprinose većem komforu korisnika.

Cenjen širom sveta sa regionalnim korenima, Winkhaus je od svog osnivanja 1854. godine porodično preduzeće sa izuzetnom snagom za inovacijom.

Uvek, kada je bilo u pitanju da se ispune visoki zahtevi proizvođača prozora, arhitekata, investitora i korisnika, Winkhaus je uvek predstavljao prvi izbor. Ali Winkhaus je otišao korak dalje i nema u ponudi samo širok asortiman proizvoda, već i sveobuhvatna sistemska rešenja i veoma korisne servisne usluge.

Winkhaus razvija, proizvodi i distribuira prvoklasne proizvode za prozore i vrata na pet lokacija u Nemačkoj i putem ćerki preduzeća u osam drugih država. Ovim međunarodnim angažmanom je obezbeđena prisutnost širom sveta. Ova kompanija stekla je poverenje kupaca inovativnim proizvodima i kompetentnom uslugom više od 160 godina.

Duga tradicija uz iskustvo, profesionalnost i stručnost, čine da naši čitaoci dobiju odgovore „iz prve ruke“. Naime, Andreja Lukić, prodajni predstavnik za Srbiju, Crnu Goru i Severnu Makedoniju je kroz našu rubriku Reč stručnjaka rešio nedoumice naših čitaoca u vezi sa prozorskim sistemima, sigurnosnim sistemima i kontrolom pristupa.

Koje su vrste sistema otvaranja prozora najzastupljenije na našem tržištu i zašto?

Okretno-nagibni. Ovaj sistem otvaranja je dugo zastupljen na našem tržištu.
Za to je zaslužan socijalistički period arhitekture, koji je zahtevao jednostavnost i funkcionalnost sa skromnim budžetom. Tek u poslednjem veku imamo napredak na ovom polju, gde se zahteva sve više staklenih površina pa se pojavljuju klizne stene u raznim oblicima izvođenja: paralelno-klizni, klizno-nagibni.

Da li je moguće da jedan prozor ima visok stepen zaštite od provale i prirodnu ventilaciju?

Odlično pitanje. Pre svega bih da istaknem da se o prirodnoj ventilaciji i uopšte primeni norme DIN 1946-6 vrlo malo zna i uopšte se ne primenjuje. Naime ova norma reguliše pravila planiranja i izvođenja ventilacije bez aktivnosti korisnika takozvane pasivne ventilacije. Na prvom mestu ova norma se bavi zaštitom od vlage. Nivo ventilacije, odnosno učestalost zamene vazduha je uslovljen i namenom prostorije.

Winkhaus activPilot Comfort sistem prirodne ventilacije
Winkhaus activPilot Comfort sistem prirodne ventilacije

Prozori okovani Winkhaus activPilot comfort okovom poseduju kako pasivnu tako i aktivnu ventilaciju. Vrste otvaranja kod ovog sistema mogu biti:

  • PAD paralelno-okretni,
  • PADK paralelno-okretno-nagibni,
  • PADM paralelno-okretni-motorizovani,
  • PADS paralelno-okretni za specijalne oblike,
  • kao i duoPort PAS paralelno-klizni.

U svim ovim izvođenjima okov je takođe pripremljen za izradu prozora sa RC2 klasom sigurnosti.

Na koji način moji prozori mogu da postanu „pametni”? Želeo bih da imam automatizovanu kontrolu unutrašnjeg kvaliteta vazduha i prirodnu ventilaciju prostorija. Kome da se obratim?

Gore navedenim sistemom activPilot comfort u varijanti PADM. Ovaj sistem poseduje motor, koji se može i programirati u zavisnosti od dimenzija i namene prostorije. Tako možemo da obezbedimo minimum dovoljnog dotoka svežeg vazduha i to u donjoj zoni prozora gde se nalazi grejno telo, pa se taj vazduh i odmah zagreva.

Želeo bih da zamenim svoja vrata sa novim, sigurnosnim. Koji je najbitniji deo sigurnosnih vrata? Šta da pitam prodavca u salonu?

Ne postoji manje ili više bitan deo sigurnosnih vata. Vrata su sigurna koliko i njihov najslabiji deo. Pre svega kupac bi trebalo da ima dovoljno čvrst zid, zatim postoje smernice za izbor profila, ojačanja u slučaju PVC-a, posebna izrada panela, izbor brave i cilindra i naravno valjana ugradnja.

Vlasnik sam preduzeća srednje veličine i hteo bih da uvedem kontrolu pristupa na vratima.

Kontrola pristupa može da se omogući našim sistemom elektronskih cilindara Blue Compact.

WinWinkhaus sistem elektronskih cilindara Blue Smartkhaus sistem elektronskih cilindara Blue Compact
Winkhaus sistem elektronskih cilindara Blue Smart

Ovaj sistem je lak kako za instalaciju tako i za korišćenje. Svo programiranje ide putem aplikacije za mobilni telefon. Može se instalirati 25 cilindara i 99 ključeva. Ukoliko je potrebno da se kontroliše veći broj vrata onda se koristi sistem Blue Smart, sa profesionalnim softverom za kontrolu kompletnog sistema.

Vrata su uobičajena mesta kroz koje se požar može proširiti na druge delove zgrada. Stoga moraju ostati trajno i pouzdano zatvorena u hitnim slučajevima kako bi zaustavili vatru i dim u svojim tragovima. Kažite mi da li postoji sistem zaključavanja u više tačaka za zaštitu od dima i požara?

Vrata, koja bi trebalo da budu protivpožarna se testiraju ne u zaključanom već u zatvorenom položaju. Winkhaus pyroLock brave obezbeđuju od požara i dima, a istovremeno i od provalnika.

U kombinaciji sa sertifikovanim sistemima može da obezbedi i do 90 minuta zaštite od požara i dima.

Mislim da bi ovde trebalo spomenuti i vrata za evakuaciju ili paniku. Nije dovoljno samo da sprečimo požar da se širi, već i da omogućimo nesmetanu evakuaciju ljudi. Naše antipanik brave su u skladu sa EN179 i EN1125 sa funkcijama B,D i E i mogu se koristiti i za jednokrilna i za dvokrilna vrata.

WInkhaus panicLock sistem brava
WInkhaus panicLock sistem brava

Zašto se toliko pažnje posvećuje okovu i mehanizmu prozora? Da li je okov zaista toliko važan?

Naravno. Okov je jedini mehaničko-pokretni deo prozora. Proizvođači stolarije uglavnom daju čak i skraćenu odnosno minimalnu garanciju. Profili i stakla trpe uticaje sredine, vertikalna i horizontalna opterećenja, dok okov trpi i dinamičke sile, kao i habanja usled korišćenja.

Svaki okov, ukoliko je propisno montiran, će raditi na novom prozoru, ali samo kvalitetan okov će funkcionisati dugi niz godina odnosno 5, 10 ili 20 hiljada ciklusa otvaranja – naravno uz redovno održavanje u smislu godišnjeg podmazivanja.

Veoma često mi se dešava da kada izađem iz kuće nisam sigurna da li su prozori ostali otvoreni? Da li postoji aplikacija preko koje mogu da kontrolišem sistem prozora?

Winkhaus u ponudi ima bežičnu tehnologiju u dve verzije

Winkhaus proizvodi senzore kako magnetne tako i RFID, koji se mogu primenjivati za razne namene, od kontrole klimatizacije do alarma i sistema dojave. Takođe smo razvili Wireless sistem, koji omogućava naknadnu ugradnju, bez razvlačenja kablova i razbijanja zidova.

Koliko su porasle cene vaših proizvoda u odnosu na period pre Corona virusa?

Svi znamo da je cena čelika, cinka i aluminijuma vrtoglavo skočila poslednje dve godine. Međutim cena okova ne zavisi toliko od cene repromaterijala, jer učešće materijala u ceni nije veliko, kao kod profila ili ojačanja na primer.

Daleko veće učešće čine rad i obrada. Tako da su okovi generalno neznatno poskupeli u poslednje dve godine. Winkhaus nabavlja materijal na višemesečnom nivou pa ne prati fluktuaciju berze u realnom vremenu već se to odražava mnogo kasnije.

Winkhaus logo

WINKHAUS
Andreja Lukić
M + 381 65 30 80 399
andreja.lukic@winkhaus.at
www.winkhaus.com