GARAŽNA VRATA – nekada i sada

Garaže su nužan deo stambenog prostora namenjen odlaganju prevoznih sredstva, ali i druge pokretne imovine. Pri njihovoj izgradnji i uređenju danas se sve više vodi računa o funkcionalnosti i ekonomičnosti, oličenoj kroz energetsku efikasnost, ali i o estetici, kako spolja, tako i iznutra. One, međutim, najpre treba da zadovolje bezbednosni faktor. Stoga se naročita pažnja polaže na garažna vrata, čijem napretku i usavršavanju u ovom pogledu veoma doprinosi razvoj tehnologije, odnosno automatizacije i digitalizacije.

Garaža kao radionica i prostor za odlaganje
Garaža kao radionica i prostor za odlaganje

GARAŽA KAO NUŽAN DEO STAMBENOG PROSTORA

Stotinama godina unazad garaže su bile sastavni deo stambenog prostora, služeći, prevashodno, za odlaganje prevoznog sredstva. Nekada su to bila zaprežna vozila, te su u njima i konji obitavali, dok su danas to automobili, motori, bicikli. Međutim, u garažama odlažemo i alat, kao i drugu pokretnu imovinu, za koju nemamo mesta u svom domu. Bez obzira na to da li stanujemo u kući ili zgradi, složićemo se da nam je garaža neophodna, naročito u današnje vreme kada se teži što ekonomičnijem korišćenju stambenog prostora. Stoga će svaki arhitekta pri projektovanju objekta za stanovanje obavezno predvideti i garažni prostor, bilo integrisan u stambenu celinu, bilo kao zaseban.

Kada je posredi kuća sa dvorištem, tada za garažu ima dovoljno prostora. Problematičniji su delovi naseljenih mesta sa većom gustinom naseljenosti, gde pretežu zgrade kao stambene jedinice. I tada nam, međutim, arhitekte pružaju brojna rešenja, te se, primera radi, tamo gde ima terenskih mogućnosti, prave i podzemne garaže. Nekretnina koja sadrži i garažni prostor biva skuplja, ali svakako poželjnija i pogodnija.

Otvaranje garažnih vrata pomoću android aplikacije
Otvaranje garažnih vrata pomoću android aplikacije

GARAŽNA VRATA – VEZA SA SPOLJNIM SVETOM

Na ulazna vrata oduvek se polagalo mnogo značaja, kako u izboru materijala, tako i u dizajnu, budući da ona svojim kvalitetom pružaju sigurnost našem domu, a svojom se estetikom uklapaju u eksterijer i stil objekta, čineći ga jedinstvenim. Isto je važno i kada su posredi garažna vrata jer i ona moraju biti bezbedna i odgovarati prostoru i ukusu vlasnika. Ukoliko su adekvatno zaštićena, garažna vrata su dugotrajna, čime postižemo i ekonomičnost. Jedan od načina zaštite jeste upotreba pocinkovanih materijala ili visokokvalitetna plastifikacija.

Kvalitetna vrata služe i energetskoj efikasnosti objekta jer održavaju temperaturu kako u zimskom, tako i u letnjem periodu, čime se smanjuju troškovi grejanja i hlađenja.

Kada je garaža dobro izolavana, ona utiče i na susedne sobe ili sprat iznad –ako govorimo o integrisanim garažama. Dobro izolovana vrata imaju troslojnu konstrukciju sačinjenu od stiropora ili poliuretanske toplotne izolacije smeštene između dva sloja čelika, a njome se postiže i zvučna izolacija, što je naročito važno kod garaža koje su sastavni deo stambenih objekata budući da im je veća blizina prostorija u kojim se provodi svakodnevica.

Autor teksta: Sanja Dakić