Napredak folije za staklo i njihova primena

Folije za staklo postaju sve prisutniji i poželjniji način zaštite i dekoracije staklenih površina. Doprinose energetskoj efikasnosti i unapređenju estetike kako poslovnih objekata, tako i privatnih kuća. Jednostavna implementacija i ekonomska pristupačnost takođe utiču na odabir baš ovog građevinskog rešenja.

Folije su osmišljene kao pomoćna sredstva koja se postavljaju na postojeću stolariju s ciljem optimizovanja njenog učinka u pogledu toplotne izolacije, zaštite od jake svetlosti, UV-zračenja, prirodnih nepogoda ili provala, a svakako utiču i na sigurnost i estetiku objekata. Predstavljaju jednostavno i brzo građevinsko rešenje za unapređenje staklenih površina, bilo da se nalaze na poslovnim, bilo na stambenim objektima, a postavljaju se neposredno na prozore, vrata i druge staklene površine. Njihova podela najčešće je prema primarnoj nameni: termoizolacione za energetsku efikasnost, sigurnosne koje služe za bezbednost ili pak dekorativne koje doprinose lepoti ambijenta ili služe kao reklama.

LLumar / folije za staklo
Foto: LLumar / folije za staklo

Nekad & SAD

Iako su relativno nov proizvod kod nas, folije za staklo nastale su odavno. Naime, NASA je za svemirski program Apolo koristila reflektivne folije kako bi formirala barijeru protiv radijacije i previsoke toplote na svemirskim podovima i odelima kosmonauta. Ove su folije reflektovale intenzivnu sunčevu toplotu od astronauta i svemirskih kapsula tokom dana, dok su tokom noći reflektovale toplotu tela nazad u kapsulu ili svemirski brod. Njihova proizvodnja i upotreba je nastavljena, te danas predstavljaju važan građevinski materijal koji se uklapa u tendenciju vođenja računa o energetskoj efikasnosti koja sve više dobija na značaju kako u svetu, tako kod nas.

* Povećana cena energenata, usled njihove masovne eksploatacije i gubljenja prirodnih resursa, između ostalog, dovodi nas u situaciju da više brinemo o energetski prihvatljivim građevinskim rešenjima. *

Kako se kroz staklene površine objekta može izgubiti mnogo energije, jedan od načina poboljšanja energetske efikasnosti jeste upotreba zaštitne folije koja se jednostavno lepi na staklo. Ove folije poboljšavaju spoljašnji izgled jer obezbeđuju uniformnost, specifičan stil, dok s unutrašnje strane povećavaju zaštitu i komfor. Folije su zgodne kako za privatne domove, tako i za poslovne objekte jer od udobnosti radnog prostora često zavisi i produktivnost radnika i efekat njegovog učinka. Mogu se naći u različitim bojama i dezenima. Prvobitno su bile metalik, ali se sada sreću i srebrne, tamnoplave, boje bakra, zelene. Raznolikost boja pruža mogućnost uklapanja sa svakim enterijerom i eksterijerom, te njihova funkcija može biti i samo dekorativna.

Folije za staklo mogu imati i druge svrhe: sigurnosna ili dekorativna
Folije za staklo mogu imati i druge svrhe: sigurnosna ili dekorativna

Folije za staklo i kontrola sunčeve energije

* Klima područja u kom živimo postaje sve zahtevnija. Naime, proleće i jesen bivaju sve kraći, dok su zime i leta sve duži. Velika oscilovanja u temperaturi između letnjih i zimskih meseci dovodi do potrebe veće zaštite naših domova – zimi od niskih temperature, a leti od visokih i UV-zračenja. *

Vlasnici stambenih i poslovnih objekata posežu za raznim rešenjima.Kako se upravo na stolariji nalaze kritične tačke gubljenja energije, naročito kod velikih staklenih površina, ljudi zamenjuju drvene prozore PCV prozorima, ugrađuju različite sisteme osenčenja,a jedna od mogućnosti jeste i upotreba folija. Folije za stakla su unapređene, te njihovom upotrebom možemo kontrolisati sunčevu svetlost i energiju koju trošimo.

Kontrolisanjem sunčeve energije stvaraju se značajne uštede kako u potrošnji energije, tako i u sistemu klimatizacije. One su zahvalniji izbor od drugih sistema osenčenja jer se lakše mogu uklopiti u estetiku enterijera i eksterijera, ne sprečavaju pogled na spoljašnjost poput roletni ili brisoleja, niti utiču na zadržavanje toplotne energije poput zavesa i zastora.

Najefektivnijim folijama smatraju se termoizolacione folije, koje nose oznaku Low-e što je skraćenica od Low emissivity, i koje predstavljaju svojevrsnu termoizolaciju koja se dodaje staklu. Dakle, one su vrlo jednostavan, efikasan i ekonomičan način zaštite prostora od prekomerne osunčanosti tokom leta, odnosno gubitaka toplote preko prozora tokom zime. Postavljaju se lepljenjem za koje su potrebni najjednostavniji alati i svega nekoliko sati za postavljanje.

LLumar / folije za građevinsko staklo
Foto: LLumar / folije za staklo

Kako se navodi, folija će – u zavisnosti od proizvođača, tokom toplih dana reflektovati i do 85% ukupne sunčeve energije, dok će zimi zadržavati i do 55% toplotnih gubitaka, te se tako leti štedi struja, a zimi grejanje. Kako štiti od UV-zračenja, njenom se upotrebom čuvaju od propadanja i izbleđivanja predmeta koji su izloženi suncu. Još jedna od bitnih osobina ovih folija jeste sprečavanje odsjaja, što je naročito važno za velike prozorske površine. Ovim folijama moguće je zaštiti i privatnost.

Translucentne folije omogućavaju da svetlost prodre, ali pogled na okolinu nije moguć. Druga opcija su folije koje izgledaju poput ogledala (tzv. ogledalo-folija). Njihovom primenom sa spoljne strane se ne može ništa videti, ali se s unutrašnje strane pruža slobodan pogled, dok je preko noći situacija obrnuta.

Reflektivne folije u velikoj meri utiču na estetiku, te i arhitekturu objekta naročito s aspekta boje i nijansi. Ovih folija ima više vrsta, ali se međusobno mogu razlikovati pre svega u postotku propuštanja sunčeve energije (između 20% i 36%), u odbijanju i propuštanju svetlosti, gde razlike mogu ići i do 17%. U zavisnosti od toga gde se postavljaju mogu biti spoljašnje i unutrašnje, s tim što kad su upotrebljene kao unutrašnje, ne sprečavaju direktan uticaj toplotne i svetlosne sunčeve energije na staklo.

Folije za staklo kao zaštita

Folije za staklo mogu imati i druge svrhe, te služiti kao fizička zaštita ili pak biti važan dizajnerski izbor u enterijeru. Spram funkcija razlikujemo dve vrste: sigurnosne i dekorativne.

* Sigurnosne (bezbednosne) folije predstavljaju barijeru od provala i povreda, a ugrađuju se s unutrašnje strane. *

Produžavaju vreme za razbijanje stakla, otežavaju lomljenje i time smanjuju rizik od krađe i oštećenja imovine. Zahvaljujući njima razbijeno staklo se zadržava na jednom mestu, tj. u jednom komadu, čime se sprečavaju i eventualne telesne povrede. Najčešće su providne. Koriste se kod onih objekata koji su izloženiji provalama, poput poslovnih objekata, obrazovnih objekata, a najviše prodavnica ili menjačnica.

LLumar / folije za staklo
Foto: LLumar / folije za staklo

Sigurnost & dekoracija folije za staklo

* Dekorativne (ukrasne) folije predstavljaju jednostavno i povoljno rešenje za preuređenje enterijera poslovnog ili privatnog prostora. *

Mogu biti peskirne ili mlečne, različitih boja i tekstura koje sadrže linije, tačkice ili unikatne sa simbolima i logotipima, dakle postojii mogućnost štampe po zahtevu. Zanimljivo je da mogu biti i šarene, odnosno vitražne. Ove folije mogu biti reklamne, odnosno korišćene u promotivne svrhe, pa se nazivaju i folije za brendiranje, kakve najčešće srećemo u izlozima.

Autor teksta: Sanja Dakić