Standardni i nestandardni projekti krovnih prozora

Prozori postavljeni na krovu su standardno i veoma popularno rešenje koje se koristi u modernoj izgradnji. Krovni prozori donose svetlost u unutrašnjost, pružaju pogled ka spolja i omogućiju ventilaciju u potkrovlju. U zavisnosti od potreba kupaca, svaka soba u potkrovlju može biti opremljena odgovarajućim tipom krovnih prozora. Njihova svestranost i jednostavnost ugradnje, označava široku primenu u stambenoj izgradnji.

Prozor postavljen na krovu zgrade

Nestandardna rešenja

Mnogi investitori i arhitekte su u potrazi za originalnošću i individualnim stilom. U vizijama, oni idu dalje od standardnih rešenja. Krovni prozori savršeno ispunjavaju svoje funkcije u pojedinim konceptima, ali postoji univerzalno rešenje koje se koristi u različitim arhitektonskim stilovima.

Oni se ne koriste samo u sobama potkrovlja, već i u prizemlju.

Upotreba krovnih prozora na industrijskim postrojenjima

Arhitektura je uvek u potrazi za novim rešenjima i novim idejama. Krovni prozori podržavaju razvoj originalnih ideja, ne samo neobičnih veličina, već i oblika i kombinacija koje se mogu koristiti u različitim arhitektonskim konceptima. Krovni prozori se uglavnom koriste kao prirodno osvetljenje, koje stvara jedinstvenu atmosferu.

Često se dešava da stare, zaboravljene industrijske zgrade prođu proces revitalizacije. Sa upotrebom krovnih prozora, u ovim industrijskim halama, stvaraju se klimatski stanovi ili komunalni objekti. Kao takvi,  krovni prozori su implementirani u konceptie revitalizacije objekata.

Prethodni tekstIzmenjena direktiva o energetskim karakteristikama zgrada
Sledeći tekstPametno upravljanje komunalnom energetikom-pametan grad