Kako odabrati brusilicu i šta je sve važno prilikom kupovine?

Odete li u bilo koju prodavnicu alata i opreme za rad uvidećete da je ponuda ogromna kada je bilo šta u pitanju. Nije jednostavno odgovoriti na pitanje kako odabrati brusilicu za rad. Slučajan odabir i nasumično biranje ne mogu da vam donesu dobar izbor, jer brusilica ima mnogo i svaka je posebno osmišljena i prilagođena određenom poslu.

Iako im ime govori o brušenju, ipak ne koriste se samo za to. Njima se može rezati, može se glačati površina, a pored toga brusilica može da se iskoristi i kako bi površina postala grublja, njima se mogu obrađivati uglovi, ćoškovi i vršiti različite obrade materijala sa kojim se radi. Ono po čemu ćete ih na prvi pogled razlikovati jesu veličina i izgled, ali to nije ni približno dovoljnom za pravilan odabir. Morate znati da li ćete obrađivati manje ili veće površine, da li želite da polirate ili da pravite grublje površine, da li vam je brusilica potrebna za profesionalne ili amaterske poslove. Tek nakon svega toga možete znati koja i kakva brusilica vam je najpotrebnija.

Ono što je dobar savet pre onih o odabiru, jeste da ih kupujete kada ih pronađete na sniženju. Dovoljno je da vidite natpis na prodavnici „brusilice akcija“ ili da tako potražite na internetu i da ih pronađete po povoljnijim cenama, nego inače.

Osnovne karakteristike brusilice pri kupovini

Ono što je na samom početku važno jeste da kada se kupuje brusilica ispratite njene karakteristike, odnosno, osnovne mogućnosti. Tu su najpre funkcije koje brusilice mogu imati, kao što je broj obrtaja, sigurnost osigurača, nadzor broja obrtaja, automatsko uključivanje i isključivanje, održavanje brzine, a neke imaju i mogućnost usisavanja prašine. Sledeća jeste način upravljanja, iako se po pravilu koriste tako što se drže s obe ruke, možete odabrati brusilice za levake ili dešnjake, a to je opcija koja može u velikoj meri da olakša rad.

Veoma bitna stavka koja će vam pomoći u odgovoru na pitanje kako odabrati brusilicu jeste i napajanje. Ukoliko vam je potrebna za rad na terenu, onda je odlična brusilica koja radi na baterije, ali, ako imate opciju konstantnog priključivanja na električnu meru, uvek je bolje uzeti električnu, jer ćete tako imati konstantno isti rad alata koji ne može da se održi pražnjenjem baterije.

Tu su i druge karakteristike, kao što je sama težina brusilice, broj obrtaja, ali su to već sve karakteristike alata koje se biraju u odnosu na to za šta ćete koristiti brusilicu i da li je njeno korišćenje profesionalno ili iz hobija.

Koje vrste brusilica postoje?

Kako sav alat, tako i brusilice imaju različite vrste, a svaka vrsta je namenjena obavljanju određenog dela posla, obradi određenih materijala i u određenim uslovima. Zato je najvažnije prilikom kupovine, ako ne znate koju tačno tražite, opisati svoje potrebe kako bi se pronašla odgovarajuća brusilica, bila to ugaona, vibraciona, ekscentrična, tračna, oscilirajuća ili neka druga. Za brusilice akcija nije najvažnija prilikom kupovine, već kakve karakteristike i mogućnosti donosi sa sobom, a to je u stvari pitanje same vrste.

Koja je cena brusilica?

Cene brusilica idu od nekoliko hiljada dinara, pa do nekoliko desetina hiljada dinara. Zavisno od mogućnosti, kvaliteta, brenda, kao i toga da li je namenjena za jednostavne ili profesionalne poslove, zavisiće i njena cena. Ako želite da uložite u kvalitet, onda birajte uvek kvalitetnije brendove, a samim tim će i cene biti više, ali za te brusilice akcija će vam i te kako značiti ako je sačekate i ne žurite sa kupovinom.