Pocinkovani paneli za vizuelnu i fizičku mekoću

Umesto fokusiranja na sam izgled cinka, treba ukazati i na neke od strašnih i održivih činjenica o cinku ( oko 90 odsto valjanog cinka širom sveta se reciklira ).

Neverovatno je koliko se cink kao materijal oseća i izgleda. Uprkos činjenici da je cink metal, postoji neverovatna vizuelna i fizička mekoća materijala.

Slojevi panela od cinka
Slika 1 – Slojevi panela od cinka

Ono što trenutno najviše ushiićuje na samom projektu je instalacija cinkovanih  zidnih panela. Koriste se dve različite boje cinka: prelepa siva pod nazivom „Kvarc“ i intezivna crna pod nazivom „Anthra„.

Kompanija VM cink nudi kompletan asortiman titanijum – cink proizvoda koji uključuju listove, kalem i proizvodne sisteme. Pored toga, oni nude materijale kroz procese koji modifikuju samo kristalno površinske strukture. Ovaj tretman je izdržljiv i dugotrajan, i omogućava stopostotnu recikliranost cinka. U stvari, više od 90 odsto cinka koji se reciklira, koristi se u građevinskoj industriji. Pošto cink prirodno formira patinu koja ga ujedno i štiti, on zahteva minimalnu ili skoro nikakvu negu i održavanje.

VM valjani titanijumski cink je dobar, čist materijal i stopostotno u potpunosti recikliran. Nudi nisko-energetsku potrošnju, lako održavanje i upotrebljivost od 80-100 godina.

VM cink
Slika 2 – VM cink

Osobine cinka

Valjani cink je pronađen u ruševinama Pompeje vekovima pre. Cink je prvobitno otkriven u metalnom obliku, a njegove rude su korišćene za lečenje rana i boli u očima, i za izradu mesinga ( kombinacije bakra i cinka ), u vreme Avgusta ( 20 pne – 14 ne ). Cink se koristi i da bi se dobila bronza ( kombinacija bakra, kalaja i cinka ).

Krovovi od cinka obično traju od 100 godina pa naviše, dok zidovi mogu trajati i duže. Kompozicija većine cinka kao građevinskog materijala je vrlo slična – cink je 99.995 odsto čist sa tragovima bakra, titanijuma, i aluminijuma.

Patina na cinku

Cink i bakar su jedan pored drugog u periodičnom sistemu, ali su smrtni neprijatelji i ne treba ih spajatii ( oticanje bakra će korodirati cink, ali cink neće učiniti isto na bakru ). Vremenom, cink razvija zaštitnu, samo – isceljujuću patinu ( slično kao bakar ) koja je mat sive boje. Patina je sloj cink hidroksid – karbonata ( sloja u kojem cink kada se izloži vodi, postaje cink – hidroksid, a kada je izložen oksidu i ugljen – dioksidu, nastaje hemijska reakcija u vidu patine ).

COR-TEN cink

COR-TEN je legura čelika slabijih svojstava, koja je otporna na atmosfersku koroziju. Patentirana je 1926. godine u Nemačkoj, a ponovo otkrivena u SAD-u početkom šezdesetih godina dvadesetog veka. Glavna primena ovog čelika je za oblaganje fasada, za izradu metalnih skulptura. Osnovna osobina COR-TEN čelika je stabilan i dekorativno prihvatljiv korozioni sloj. Danas se proizvode dve vrste ovog čelika, COR-TEN A i COR-TEN B.