54. Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije

od 8. do 13. novembra 2016. godine u Halama 1, 1A, 2, 3, 3A i 4

i

54. Međunarodni sajam mašina, alata i repromaterijala iz oblasti drvne industrije

od 8. do 12. novembra 2016. godine u Halama 5 i 11

Slogan: BEOGRADSKI SAJAM NAMEŠTAJA – SADA

Reference: Najvažniji događaji u Jugoistočnoj Evropi u sferi dizajna, proizvodnje i distribucije nameštaja, 54. Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije, uz 54. Međunarodni sajam mašina, alata i repromaterijala iz oblasti drvne industrije, okuplja proizvođače nameštaja i distributere, inženjere, dizajnere, arhitekte, veliki broj profesionalaca iz zemlje i sveta kao i širu javnost.

Jedan od najvećih evropskih sajmova, jedinstveno je mesto za sagledavanje kompletne produkcije domaćih proizvođača, učesnika iz regiona, kao i ponude uglednih svetskih kompanija.

Sajam je najbolji vodič za nove trendove u svetu dizajna i plasman noviteta u formi, materijalima i idejnim rešenjima za kompletno opremanje enterijera.
Oba događaja neguju jasnu biznis orijentaciju i od velikog su značaja za domaću i regionalnu privredu.

Programski koncept: U novom izdanju manifestacija će nastaviti prošle godine uspostavljen i dobro ocenjen novi koncept. Konceptualni pomak napravljen je u svim bitnim segmentima, od podizanja kvaliteta dizajna, preko orijentacije ka biznisu i do velike promene u komunikaciji.

Ovogodišnje izdanje stavlja akcenat na poslovni segment, i u fokusu sajma su kompanije okrenute dizajnu, inovacijama, kvalitetu i funkcionalnosti nameštaja.
Potvrdu novom konceptu sajma daje povratak velikih svetskih kompanija kao izlagača na Sajmu nameštaja ali i priključivanje renomiranih svetskih brendova.

Uz akcenat na domaću i regionalnu produkciju i premijere dizajnerskih ideja, misija sajma uključuje sve faze u proizvodnji nameštaja, od primarne prerade drveta do finalnog proizvoda i funkcionalno – estetske dorade modela.

Svi aspekti savremenog dizajna, uređenja i opremanja enterijera, koji u današnje vreme podižu kvalitet života i oplemenjuju životne i radne prostore, tradicionalno će se naći na centralnom godišnjem događaju.

Sajam nameštaja 2016 - polazno mesto za opremanje prostora
Sajam nameštaja 2016 – polazno mesto za opremanje prostora

Dizajnerski segment: U Halama 3, 3A, 2B i 2C izložen je dizajnerski asortiman.
Ove godine na sajam po prvi put dolaze neke od izuzetnih i velikih design oriented kompanija među kojima su poznate italijanske kompanije Alivar i Segis. Izlagaće mnogo više kompanija iz regiona, ali i uglednih dizajnera iz cele Evrope.

Sajam kao mesto okupljanja eksperata iz oblasti dizajna, proizvodnje i distribucije nameštaja i srodnih privrednih grana nastoji da održi vodeću ulogu u afirmaciji svih činilaca industrije nameštaja.

Biznis segment – Hosted Buyer Program: Najznačajniji poslovni program koji Beogradski sajam nastavlja da uspešno sprovodi na 54. Međunarodnom sajmu nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije je Hosted Buyer program, sa ciljem efektnijeg plasiranja proizvodnog programa izlagača ove dve manifestacije na nova tržišta.
Prvi dan sajma, utorak 8.11. planiran je kao Buyers Day (Poslovni dan).

Beogradski sajam organizovao je dolazak poslovnih posetilaca, visokih profesionalaca u domenu industrije nameštaja, koji su u poziciji da spajaju tržišta i kreiraju tražnju na tržištima na kojima posluju.

Poseta kupaca iz celog sveta omogućava izlagačima na sajmu direktan kontakt sa ovim kupcima koji za cilj imaju pregovore i postizanje poslovnih aranžmana. Ovi konkretni i merljivi rezultati reflektuju se na povećanje izvoza i daju podsticaj domaćoj privredi.

Za što efikasniju promociju kompanija i efektnije poslovne aranžane tokom sajma, dostupan je B2B poslovni portal namenjen registraciji kako izlagača, tako i poslovnih posetilaca Sajma nameštaja 2016.

Usluga zakazivanja B2B sastanaka za sve registrovane učesnike (izlagače i poslovne posetioce) je besplatna.

Izlagači i izlagački program: Na izložbenom prostoru od 55.000 m2 učestvovaće više od 45 zemalja, odnosno više od 520 izlagača. Na sajmu će se okupiti 12.000 profesionalaca, a očekuje se preko 85.000 posetilaca.
Izložbeni program obuhvata nameštaj svih vrsta i namena, proizvode za uređenje enterijera i unutrašnju dekoraciju kao i mašine, alate i repromaterijale koji se koriste u kompleksnoj industriji nameštaja.

Novo na Sajmu nameštaja – Design Talks: Novinu na ovogodišnjem sajmu predstavljaju Design Talks, odnosno razgovori sa dizajnerima i arhitektama, koji će se odvijati tokom trajanja sajma.

Učesnici u programu su:

Lucie Koldova (CZECH REPUBLIC), Voja Žanetić (SERBIA), Guillaume Delvigne (FRANCE), GRUPA – Filip Despot (CROATIA), SKIVO DESIGN – Stefan Krivokapić (IRELAND), FOLKK – Nova Iskra (SERBIA), PROSTORIA (CROATIA), SEGIS (ITALIA), ALIVAR (ITALIA) i MOYA LINE (SERBIA).

Tribina će biti održana u petak, 11.11.2016.godine od 12 do 18 časova u Hali 2C.

Izložba dizajna: Tokom trajanja sajma posetioci će imati priliku da vide i poseban segment u okviru Sajma nameštaja, Izložbu mladih dizajnera, koja okuplja mlade i sveže autore u cilju njihovog promovisanja i afirmisanja. Učesnici na izložbi, vodeći umetnici iz čitavog regiona, predstaviće svoje proizvode, koncepte i ideje iz oblasti nameštaja, rasvete i aksesoara za uređenje i opremanje doma

Sajam mašina, alata i repromaterijala iz oblasti drvne industrije:

Paralelno sa 54. Međunarodnim sajmom nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije odvijaće se 54. Međunarodni sajam mašina, alata i repromaterijala iz oblasti drvne industrije, koji će trajati dan kraće od 8. do 12. novembra.

U Halama 5 i 11 biće izložena široka paleta proizvoda i repromaterijala za izradu nameštaja, površinsku obradu i spajanje, okovi i ukrasi i mašine i alati za obradu drveta.

Pored reprezentativnih domaćih predstavnika i brendova i zapažen broj izlagača dolazi iz Nemačke i Turske, a na sajmu učestvuju i brendovi iz Francuske, Bugarske, Tajvana, Hrvatske, Slovenije…

Izložbeni program prikazaće najsavremenije mašine koje omogućavaju visoku preciznost primarne obrade drveta, izrade i završne obrade, pilane, sušare, mehaničke, električne i pneumatske alate koji svedoče kojom brzinom se inoviraju i razvijaju perspektivne industrije – drvna i industrija nameštaja.

Prateći program: Ukupnoj slici o manifestaciji kao multimedijalnom događaju doprineće sadržajan prateći program koji uključuje konferencije, prezentacije, predavanja…

U utorak, 8. 11. 2016. godine u 12 časova u Svečanoj sali Upravne zgrade Beogradskog sajma biće održana Investiciona konferencija o industriji nameštaja u Srbiji.

Na sajmu učestvuju fakulteti i stručne škole: Šumarski fakultet Univerzitet u Beogradu, Fakultet primenjenih umetnosti Univerzitet u Beogradu, Filološko-umetnički fakultet, Univerzitet u Kragujevcu; katedra za unutrašnju arhitekturu

Fakultet za umetnost i dizajn, Univerzitet “Džon Nezbit”, Visoka škola likovnih i primenjenih umetnosti strukovnih strudija, Beograd, Visoka škola strukovnih studija Beogradska politehnika, Beograd, Škola za dizajn, Beograd, Tehnička škola “Drvo art”.

Nagrade: Nagradu Zlatni ključ, najinovativnijim i najuspešnijim izlagačima na 54. Beogradskom sajmu nameštaja, dodeljuje internacionalni žiri. Nagrada je redizajnirana 2015. godine u kontekstu promene celokupnog vizuelnog identiteta sajma. Okupljanje tima internacionalnih eksperata koji odlučuje o nagradi predstavlja težnju da se celokupni sajam sagleda iz međunarodne perspektive, odnosno kao relevantna institucija na evropskoj mapi.Ovogodišnji žiri čine:

Guillaume Delvigne dizajner iz Francuske dobitnik je više značajnih nagrada iz oblasti dizajna. Gijom radi za vodeće francuske i svetske brendove kao što su Hermès, Tefal, Cristal de Sèvres, La Redoute, Fabbian i Habitat.

Lucie Koldova inovativna i smela dizajnerka iz Češke koja radi na polju dizajna nameštaja i produkt dizajna. Lucijin primarni fokus predstavlja rasveta od stakla.

Filip Despot produkt dizajner iz Hrvatske, aktivan u kolektivu Grupa, uspešan u području produkt dizajna, dizajna enterijera, postavki izložbi i scenografija. Grupa, čiji je Filip član, dobitnik je niza međunarodnih nagrada i priznanja.

Stefan Krivokapić deluje u polju industrijskog dizajna u sektoru nameštaja i osvetljenja. Projekti studija Skrivo, iz Milana, čiji je on osnivač objavljivani su u najprestižnijim publikacijama i dobitnici su mnogobrojnih nagrada.

Voja Žanetić novinar, scenarista, vlasnik marketinške agencije MOSAIC i marketinški stručnjak. Dobitnik je nekoliko nagrada u oblasti novinarstva, književnosti i oglašavanja.

Ovom nagradom stručni žiri ukazuje na kvalitetna, inovativna i uspešna rešenja koja su se istakla na ovogodišnjem sajmu.
Medijski partneri manifestacije: Designed.rs, Ego magazine, Archiproducts, Kuća stil, Before & After, Style.rs, Moj stan, Drvotehnika, Bravacasa, Podovi, Tjedan dizajna Zagreb i Gradnja.rs.

Vizuelni koncept: U redizajnu vizuelnog koncepta učestvovao je Peter Gregson Studio iz Novog Sada.

Svečano otvaranje manifestacije:
utorak 8. novembar u 11 časova u Hali 4

Radno vreme Sajma nameštaja:
UTO – SRE, 8 – 9. novembar: 10:00 – 19:00
ČET – NED, 10 – 13. novembar: 10:00 – 20:00

Radno vreme Sajma mašina:
UTO – SUB, 8 – 12. novembar: 10:00 – 19:00

Ulaznice: cena pojedinačne ulaznice je 300 dinara, a za grupne posete 200 dinara.
Ulaz za učenike stručnih škola i fakulteta besplatan je 10. i 11. novembra.

Parking: 100 dinara po satu.

Web: www.sajamnamestaja.rs

Dobrodošli na Sajam nameštaja!

PRESS Sajma nameštaja

Ivana Višković
Tel: +381 11 2655 101, +381 63 395 871
ivana.viskovic@sajam.rs

Tamara Vasiljević
Tel: +381 11 2655 828, +381 63 328 169
tamara.vasiljevic@sajam.rs

press@sajam.rs