Kakva je energetski efikasna stolarija?

Prilikom odabira stolarije važnu ulogu ima vrsta profila i stakala budući da oni direktno utiču na kvalitet, funkcionalnost i efikasnost prozora i vrata. Vrlo uticajan i nezanemarljiv deo mehanizma za otvaranje i zatvaranje, jesu i pokretački mehanizmi, odnosno okovi. Idealnim spojem ova tri faktora naša stolarija biće pouzdana, energetski efikasna i, naravno, u trendu.

ENERGETSKA EFIKASNOST – ZAŠTO JE VAŽNA?

Prozori i vrata predstavljaju jedan od najatraktivnijih delova fasade. Međutim, s obzirom na to da je primarna njihova funkcionalnost, moraju ispuniti i brojne zahteve, te pružati i odgovarajuću toplotnu i zvučnu izolaciju. Budući da preko stolarije dolazi do značajnog rasipanja toplotne energije potrebne za zagrevanje i hlađenje, njihova energetska efikasnost jedna je od najvažnijih elemenata sveukupne energetske održivosti objekata.

* Naime, toplota se kroz prozorske otvore može gubiti na dva načina – ventilacijski – kroz procepe između rama i zida, kao i između rama i krila, i transmisijski – kroz zatvorene prozore.*

REHAU, pametni sistemi i digitalizacija
Foto: REHAU, pametni sistemi i digitalizacija

U ukupnom zbiru, toplotni gubici kroz prozore iznose preko 50% toplotnih gubitaka celog objekta, što je desetak puta više nego kroz zidove. Nezavisno od toga od kog materijala su izrađeni, mora se osigurati dobro zaptivanje, prekinuti toplotni most u profilu, otvaranje i zatvaranje učiniti jednostavnim i omogućiti nizak koeficijent prolaska toplote. Stoga se upravo vratima i prozorima posvećuje naročita pažnja, a njihove performanse se svakim danom sve više unapređuju.

RAZLIČITI PROFILI

Spoljašnja stolarija najčešće je izrađena od drveta, PVC-a, aluminijuma ili od kombinacije drvo–aluminijum. Svaki od materijala ima svoje prednosti i na svoj način utiče na energetsku efikasnost prozora ili vrata, odnosno celokupnog objekta.

Drvena stolarija

Stolarija se tradicionalno izrađuje od drveta, te smo i danas, i pored drugih rešenja, vezani za drvo i toplinu koju ono pruža svakom enterijeru. Kada se pravilno održava, drvo može biti vrlo dugotrajno bez obzira na to što se smatra zapaljivim materijalom. Naime, čak i prilikom požara njegova konstrukcija ostaje postojana i ne proizvodi otrovne gasove.

Vodorazradivi lakovi su ekološki premazi
Farbanje stolarije

Održavanje stolarije od drveta pomalo je zahtevnije jer podrazumeva da vodimo računa o zaštitnim sredstvima. Kako je prirodan materijal, karakteriše ga velika sposobnost upijanja vlage koja oštećuje drvo. Uopšte, drvo je podložno lošim vremenskim prilikama, što se može ublažiti ako se ono, recimo, obloži aluminijumom sa spoljne strane. Stoga drveni prozor može biti impregniran, što ga čini i skupljim.

* Da bi nam stolarija bila dugovečnija, moramo je adekvatno održavati – premazivati zaštitom, najbolje na bazi smole i firnisa, farbati ukoliko se ošteti itd. Takođe, na kvalitet i postojanost utiče i vrsta drveta, te bi najbolje bilo da se pri izboru odlučimo za neku masivnu vrstu drveta, a ne lamelirane elemente u slojevima. *

PVC stolarija

PVC ramovi prave se od ekstrudiranog vinila postupkom poltruzije. Usled većeg broja komora (5-6) i zajedno sa niskoemisionim staklom, kvalitetnim zaptivkama i okovom, PVC profili postižu odličnu termo i zvučnu izolaciju. Prednost im daje i način održavanje – vrlo jednostavno, upotrebnom meke krpe i blagog sredstva za čišćenje.

DECEUNINCK / PVC stolarija - Elegant A 76X Concrete gray
foto: DECEUNINCK / PVC stolarija – Elegant A 76X Concrete gray

Njihova boja je postojana, jer je veoma otporna na vremenske prilike i UV zračenje, te ih nije potrebno farbati kao drvenu stolariju. Iako su ovi profili vrlo fleksibilni – proizvode se u različitim oblicima i veličinama. Treba napomenuti da ova stolarija ima dimenzijska ograničenja zbog statičkih opterećenja koja može podneti, te se u njih dodatno ugrađuju metalna ojačanja sa antikorozivnom zaštitom. PVC stolarija ima odličnu toplotnu izolaciju, veću i od aluminijumskih prozora i vrata, dok im je i cena niža u odnosu na aluminijumsku i drvenu stolariju. Zahvaljujući upravo ekonomičnosti i termoizolacinonim karakteristikama, PVC profili su vodeći u izradi fasadne stolarije.

Stolarija od aluminijuma

Najčešći izbor kod prozora velike površina jeste stolarija od aluminijuma. Razlog tome je čvrstina, postojanost i otpornost na atmosferske uticaje koju pruža ovaj građevinski materijal. Takođe, aluminijum je vrlo lak za održavanje i dostupan u velikom broju nijansi. Iako oko 30% do 40% skuplji u odnosu na PVC profile ili drvo, ulaganje u aluminijumsku stolariju isplati se na duže staze, te se on stoga najčešće upotrebljava kod velikih poslovnih objekata. Njegova mana ogleda se u tome da aluminijum – kao i svaki drugi metal, dobro provodi toplotu, te aluminijumska stolarija nema najbolja izolacijska svojstva. Ovo se može prenebregnuti uvođenjem aluminijumskog profila sa termo-prekidom, odnosno tzv. termo mostom.

Tehnomarket LINELA serija prozora i vrata
Tehnomarket LINELA serija prozora i vrata

Kombinacija drvo-aluminijum

Kombinacijom drveta i aluminijuma dobijamo stolariju koju karakterišu najbolje osobine oba sastavna materijala – drvo se svojom prirodnošću i toplinom savršeno uklapa u enterijer, dok je aluminijum idealan za spoljašnju zaštitu. Pri izboru drveta, to mogu biti najrazličitije vrste, koje se ne upotrebljavaju za samostalnu izradu prozorskih okvira.

Prednost ovih prozora nad onim samo drvenim jeste u tome što drvo, bez obzira na svoju jačinu i postojanost, podleže atmosferskim uticajima, te s vremenom propada, odnosno dolazi do njegovog pucanja i širenja pora, izloženo je uticaju vode i vlage, dok mraz potom zamrzava vlažne drvene površine i dodatno utiče na oštećenje. Sve se to može zaobići stavljanjem aluminijumskog rama, što direktno utiče i na trajnost samog prozora.

* Dodatna prednost jeste i u tome što je s unutrašnje strane prirodan i ekološki materijal koji će svojim izgledom upotpuniti enterijer. Ram može biti izrađen u različitim bojama i dezenima, a kasnije se ne treba farbati niti plastifikovati. *

Kako svaki od ova dva materijala različito deluje na dejstvo Sunca – odnosno širenje i skupljanje izazvano njime, veza između ova dva materijala pravi se preko spojnica.

MALE TAJNE A VELIKE UŠTEDE

Energetska efikasnost stolarije igra važnu ulogu u našem domu jer kvalitet prozora direkto utiče na uštedu energije potrebne za grejanje tokom hladnih dana i hlađenje tokom leta. Njoj doprinosi ne samo kvalitet i vrsta prozorskog rama, stakla i okova, već i kvalitet ugradnje celokupnog prozora. Ponekad, međutim, nismo u mogućnosti da zamenimo postojeći neefikasan ili propali prozor i tako rešimo problem.

Ipak sitnim ulaganjima – i u ekonomskom i u vremenskom smislu, ipak možemo doprineti poboljšanju njegove efikasnosti, bar do prve bolje prilike. Na primer, ukoliko primetimo da između zida i prozora postoji prostor kroz koji produvava, to možemo rešiti pur-penom.

Kako povećati efikasnost prozora i smanjiti račune tokom zime
Kako povećati efikasnost prozora i smanjiti račune tokom zime

Jedan od razloga gubitaka toplotne energije jeste i loše dihtovanje prozorskog krila i stakla prozora, a da bi se stolarija učinila efikasnijom, možemo je poboljšati stavljanjem različitih dihtunga. Takođe, toplotne gubitke smanjićemo i lepljenjem izolacione trake koju možemo kupiti za 30 do 60 dinara po metru.

Povezan post o energetski efikasnim staklima: Izbor stakla za energetski efikasne prozore
Povezan post o okovima: Kako izabrati okov za energetski efikasnu stolariju?

Autor teksta: Sanja Dakić, novinar