Izbor stakla za energetski efikasne prozore

OSTAKLJENJE

Osim prozorskih okvira, za energetsku efikasnost prozora i vrata izuzetno je važan i način ostakljenja. U ovoj ulozi nalazi se staklo, kao najuobičajenije, ali i plastika, pri čemu oba materijala mogu biti providna, obojena, presvučena folijom ili premazom, laminirana, reljefna ili tamna.

Energetski efikasna stakla

Ostakljena jedinica može imati jedno ili više stakala, pri čemu se koeficijent prolaznosti toplote smanjuje ugradnjom dvostrukih ili trostukih stakala. Paketi stakla sastavljeni od nekoliko stakala, sa međuprostorom ispunjenim vazduhom ili gasom koji deluje kao toplotni izolator, nazivaju se IZO stakla.

Sprečavanje gubitka toplote
Nisko-emisioni premazi – Foto: www.vitrosca.com.au

Njihovi međuprostori oivičeni su distancerom, ispunjenim apsorberom vlage. Preporučljivo je da međuprostor stakala bude minimalne širine 12 mm jer upravo i širina međuprostora, kao i njihov broj, utiču na koeficijent toplotne prolaznosti. Na termoizolaciju uticaj ima i vrsta gasa kojim se ispunjava međuprostor stakala, a to su najčešće argon, ksenon ili kripton koji deluju kao toplotni izolator. Za izradu IZO stakala mogu se koristiti

  • float staklo – ravno providno staklo,
  • laminirano staklo – sastavljeno od više float stakala zalepljenih folijom,
  • kaljeno staklo – float staklo termički obrađeno radi poboljšanja mehaničkih svojstava,
  • ornament stakla – staklo ukrašeno različitim uzorcima ili
  • reflektirajuće staklo – staklo premazano metalnim filmom koji deo stakla reflektuje, a deo apsorbuje.

* Drugi tip naročito energetski efikasnog stakla jeste niskoemisiono staklo (Low-E), odnosno staklo sa premazima na bazi vanidijum-oksida koji se u vidu tankog filma nalazi na unutrašnjoj strani unutrašnjeg stakla. *

Sigurnosno staklo
Sigurnosno staklo

Taj film propušta kratkotalasno zračenje, odnosno vidljivi deo spektra, dok se dugotalasno (IC zračenje) reflektuje i sprečava gubitak toplote reflektujući je nazad u prostor. Ovaj paket stakla je u odnosu na IZO staklo skuplji za oko 20%, ali su toplotni gubici kod niskoemisionog stakla manji za oko 50%.

Staklo i kao deo modernih fasada

Energetska efikasnost je nezaobilazna pri projektovanju komercijalnih objekata budući da oni, kako imaju veliku kvadraturu, troše mnogo više energije. Stoga se savremeni projektanti stavljaju pred mnogo izazova, zahteva i zadataka, jer osim što građevinu treba uklopiti u eksterijer, obezbediti dovoljno svetlosti u unutrašnjosti poslovnog prostora, celokupno zdanje treba da bude i energetski efikasno. Kako su brojne studije pokazale da je produktivnost zaposlenih veća u komfornijem ambijentu, sve su češće poslovne zgrade gotovo cele od stakla.

* Staklene fasade postale su imperativ moderne gradnje, a prozorske jedinice su integrisane u zidove i naoko često neprepoznatljive. Ova zdanja deluju impresivno i daju naročitu specifičnost, poslovnost i lepotu poslovnim objektima. *

Fasade - aluminijum i staklo
Fasade na poslovnim objektima

Međutim, ovakav tip fasada znači i velike izdatke jer staklo samo po sebi nema dobra termoizolaciona svojstva. S početka ni tehnologija proizvodnje kao ni tehnike ugradnje nisu doprinosili energetskoj efikasnosti, te je dolazilo do značajnih kako ekonomskih, tako i ekoloških gubitaka.

Međutim, poslednjih godine, dolazi do revolucije u ovom domenu, a rezultat toga jesu, između ostalog, i upotrebe energetski efikasnih stakala – IZO ili niskoemisionog. Dakle, upotreba termoizolacionog stakla u konstrukciji fasade omogućava projektovanje objekta visokog estetskog kvaliteta i velike energetske efikasnosti.

Povezan post o energetski efikasnim prozorima: Kakva je energetski efikasna stolarija?
Povezan post o okovima: Kako izabrati okov za energetski efikasnu stolariju?

Autor teksta: Sanja Dakić, novinar