Energetska efikasnost – Dobar prozor kao garant

Energetska efikasnost prozora i vrata koji čine jedan od najbitnijih elemenata kada se radi o energetskoj održivosti objekta. Utvrđeno je da preko ovih površina dolazi do velikog udela u rasipanju energije koja je potrebna za zagrevanje ili rashlađivanje objekata i tada je velika pažnja počela da se posvećuje upravo ovom faktoru. Prozori moraju zadovoljiti čitav niz funkcionalno estetskih kriterijuma, od forme i oblika, estetskog doživljaja, preko pružanja dovoljno svetlosti, do različitih izolativnih karakteristika i naravno, dugotrajnosti i održavanja.

Prozori mogu biti i jedan od najkreativnijih delova fasade, a kao funkcionalni element moraju zadovoljiti puno zahteva. Zvučna izolacija, toplotna izolacija, stabilnost, ekonomičnost i naravno estetsko uklapanje u elemente enterijera, neki su od zahteva koje pravilno odabrana stolarija treba da ispunjava. Kao materijal spoljašnje stolarije se kod nas najčešće koristi drvo, PVC-U, aluminijum ili kombinacija drvo – aluminijum.

Energetska efikasnost aluminijumske stolarije
Energetska efikasnost aluminijumske stolarije

Drvena stolarija je ekološki najprihvatljivija, ali je zbog cene i kompleksnijeg održavanja danas manje u upotrebi nego ranije. PVC-U stolarija našla je široku primenu zbog povoljnije cene u odnosu na druge materijale i zbog praktičnog održavanja kao i zbog dobre otpornosti na spoljašnje uticaje. Aluminijum se veoma često koristi u stolariji poslovnih objekata. I u stambenim objektima, ali više pristaje kombinacija aluminijuma na fasadi i drveta sa unutrašnje strane, čime se ostvaruje ugodniji ambijent od primene samog aluminijuma.

U arhitekturi prozori su predstavljali jedan od odlučujućih koraka, pružajući mogućnost da u unutrašnjost objekta dopire sunčeva svetlost, kao i otvarajući vizure, a istovremeno štiteći unutrašnjost od spoljašnih uticaja. Ipak, u vrelim letnjim mesecima upravo od preteranog ulaza sunčeve energije želimo da se zaštitimo, dok u hladnim zimskim danima težimo da sačuvamo svaki delić te energije.

Postoje dva načina gubitka toplote kroz prozore:

  • Prvi je ventilacijski, odnosno kroz procepe između rama i zida kao i između rama i krila.
  • Drugi je transmisijski i dešava se kroz zatvoren prozor.

Zbirno i jedni i drugi ostvaruju preko 50% ukupnih toplotnih gubitka zgrade. Obično su u značajnom delu veći nego kroz zidove i stoga su prvi na meti pravilne toplotne izolacije. U ukupnim toplotnim gubicima koji se dešavaju preko prozora, veilku ulogu nose i prozorski profili. Nezavisno od vrste materijala od kojeg se izgrađuju moraju osigurati dobro zaptivanje, prekinuti toplotni most u profilu, jednostavno otvaranje i nizak koeficijent prolaska toplote.

Energetska efikasnost aluminijuma

Aluminijum je konstrukcijski materijal i aluminijumske prozore karakteriše velika čvrstina, odnosno postojanost oblika. To je od izuzetne važnosti kod velikih dimenzija prozorskih okvira i upravo zato su najčešći izbor u poslovnim objektima koje često krase veće prozorske površine. Takođe, poseduju i veliku postojanost na vremenske uticaje, ne stare i laki su za održavanje. Na tržištu je veliki izbor boja za istu cenu. Poređenja radi, kod drugih materijla, PVC-U ili drveta, cene mogu biti veće i za 30-40%. Iako su u startu skuplji, sve više kupaca prilikom ulaganja traži aluminijske prozore kao investiciju na duži period.

Prednost Alu stolarije je što je dugotrajna, pokazalo se da se čak 30-50 godina može osloniti na njenu postojanost, bez ikakvih promena i čak i bez posebnog održavanja. Međutim, kako metali dobro provode toplotu, odnosno loši su toplotni izolatori, aluminijumski prozori imaju lošija izolacijska svojstva. Poboljšanje toplotnih i zvučnih karakteristika i energetska efikasnost vrši se uvođenjem aluminijumskog profila sa termo-prekidom, tzv. termo mostom. Aluminijum je izuzetno osetljiv na prisustvo soli u vazduhu koje može da izazove pojavu izbijanja soli na površini aluminijuma, ali i to se poboljšava zaštitnim premazima.

Energetska efikasnost PVC-U stolarije

Naravno, svaki materijal ima svoje prednosti i mane. Tako PVC-U prozori imaju bolju toplotnu zaštitu od aluminijskih. Ono po čemu se najbolje kotiraju na tržištu je naravno i cena, koja je niža od aluminijskih i drvenih. PVC-U profili su vodeći materijal za izradu građevinske stolarije u razvijenom svetu uz visoku energetsku efikasnost. Samo u Nemačkoj je, tokom poslednjih pet godina, oko 55% prozora napravljeno od PVC-U profila, 20% od drveta, isto toliko od aluminijuma, i 5% od kombinacije raznih materijala. PVC-U je zahvalan materijal, neosetljiv na vlagu uz odlične termoizolacione osobine.

Energetska efikasnost prozora i vrata
Energetska efikasnost prozora i vrata

Primenom PVC-U profila za izradu stolarije se dobijaju građevinski elementi koji praktično ne zahtevaju nikakvo održavanje za razliku od drvene stolarije. Održavaju se veoma jednostavno, upotrebom meke krpe i blagog sredstva za čišćenje. Takođe, PVC-U prozore nije potrebno farbati i kod kvalitetnih prozora ove vrste boje su veoma postojane i otporne na atmosferske uticaje i UV zračenje. Važna osobina PVC-U profila je i njihova fleksibilnost. Proizvode se u različitim oblicima i veličinama i praktično je moguće proizvesti svaki oblik prozora, bilo pravougaoni, trouglasti, lučni, ovalni ili okrugao.

Zahvaljujući većem broju komora (5-6 komora), PVC-U profili zajedno sa kvalitetnim niskoemisionim staklom, kvalitetnim zaptivkama i okovom, postižu odličnu termo i zvučnu izolaciju. Ipak, treba imati na umu da se ovi profili u našu zemlju uvoze, kao i da dolaze od različitih proizvođača i različtog kvaliteta.

Energetska efikasnost PVC-U stolarije
Energetska efikasnost PVC-U stolarije

Važno je odabrati profile vrhunskog kvaliteta, atestirane koji su potpuno zdravstveno ispitani i ispravni. PVC-U ima dimenzijskih ograničenja po pitanju statičkih opterećenja koja može podneti, i da bi se ojačali u njih se dodatno ugrađuju metalna ojačanja sa antikorozivnom zaštitom. Ta ojačanja daju prozoru potrebnu masu i stabilnost, zbog toga treba izbegavati PVC-U prozore u čija krila nisu postavljena ojačanja. Njihova ekološka prihvatljivost je i dalje stvar polemike, dok ih neki ubrajaju u ekološki najprihvatljivije, drugi im ozbiljno zameraju štetne uticaje po okolinu u njihovoj proizvodnji.

Energetska efikasnost drvene stolarije

Drvo je tradicionalni materijal za prozore i ako se pravilno održava može biti veoma dugotrajno. Iako se drvo smatra zapaljivim materijalom, prilikom požara njegova konstrukcija ostaje postojana i ne proizvodi nikakve otrovne plinove. Njegovo održavanje je zahtevnije i treba voditi računa o zaštitnim sredstvima, jer su ekološki najpovoljnije zaštite na bazi smola i firnisa. Kao prirodan materijal, drvo karakteriše velika sposobnost upijanja vlage, a vlaga intenzivno oštećuje drvo, i dobar drveni prozor mora biti biti veoma dobro impregniran, što ga čini i skupljim. Treba imati na umu i da kvalitetna drvena stolarija zahteva adekvatno održavanje.

Energetska efikasnost drvene stolarije
Energetska efikasnost drvene stolarije

Kod ovog materijala problem čine vremenski uticaji, čije je efekte moguće ublažiti oblaganjem aluminijumom, ali to znatno povećava i cenu. Naravno, drveni kao prirodni materijal daje toplinu svakom enterijeru, i upravo da bi se to postiglo važno je da budu izrađeni od kvalitetnih vrsta drveta. U slučaju odabira ovog materijala, jako je preporučljivo da se odlučite za kvalitetno drvo, odnosno prozorske okvire od masivnih vrsta drveta, a ne od lamerilanih elemenata u slojevima.


Svaki materijal ima svoje prednosti i mane i odabir prozorskog okvira vrši se u skladu sa ličnim afinitetima, estetskim faktorima, namenom objekta, formom i funkcijom i naravno, budžetom. Važno je samo odabrati kvalitetnu stolariju, što je naročito važno kod odabira PVC-U prozora i vrata s obzirom na veliko postojanje nekvalitetne PVC-U stolarije na tržištu.

Veoma je bitna pravilna ugradnja jer je prozor važan faktor u toplotnoj izolaciji i njegovo pravilno prijanjanje i izbegavanje kasnijih deformacija može zavisiti upravo od kvaliteta ugradnje. Greške mogu dovesti do stvaranja hladnih mostova čime dolazi i do gubitka toplote. Takođe, dobra ugradnja sprečava propuštanje vlage sa strane.

Prethodni tekstPRESS GLASS gradi još jednu fabriku
Sledeći tekstOVOCONCEPT: Splav kao izložbeni prostor!