Energetska efikasnost Kako izabrati okov za energetski efikasnu stolariju?

Kako izabrati okov za energetski efikasnu stolariju?

Link Line doo, PVC stolarija, okov ručica na prozoru

OKOVI

Treba napomeniti da osim vrste profila i stakala, na kvalitet i efikasnost vrata i prozora utiču i okovi, odnosno pokretački mehanizam za otvaranje i zatvaranje jer čini njen neizostavni deo – okovima se povezuju profili i staklo. Kvalitetni okovi su neophodni kako bi pokretanje stolarije – otvaranje i zatvaranje, njeno dihtovanje, funkcionalnost i dugotrajnost bili osigurani, a naš dom zaštićen od provala. Izrađuju se od nerđajućeg čelika, a za formate veće od 60 x 60 cm potrebna je ugradnja ugaonih ojačanja, od istog materijala. U skladu sa načinom pokretanja krila, okovi se dele u tri kategorije – tipske, univezalne i pomoćne.

PVC stolarija - mehanizam
PVC stolarija – mehanizam

* Tipski okovi omogućavaju pokretanje krila u odnosu na fiksni deo, tj. štok, a pored mehanizma koji povezuje profile i staklo imaju i druge elemente (makaze, šarke, brave, cilindre, ručice, kvake) kojima se omogućava otvaranje i zatvaranje. *

Ovaj tip okova se razlikuje u odnosu na vrstu profila (drvo, PVC, aluminijum), kao i od načina zatvaranja i otvaranja (po vertikalnoj ili horizontalnoj osi, klizno i dr.), te u okviru njega postoje brojne podvrste.

Okov koji je isti za sve vrste stolarije naziva se univerzalni, a odnosi se na pribor za rukovanje – ručice, kvake, rukohvate i sl. Kako može sadržati elemente kao što su cilindri, brave i metalni prihvatnici sa rezom, upravo od njega zavise i sigurnost i zaštita objekta.

Pored pomenutih, postoje i pomoćni okovi koji sadrže elemente kojima se povezuju štok i krilo i koji omogućavaju njihovo funkcionisanje. To su razne vrste šarki, spojnica, poklopaca, čepova.

Kvalitetna ugradnja okova je veoma važna jer, na primer, ukoliko pilikom pokretanja ručke zapinju i proizvode neuobičajen zvuk, to znači da proces otvaranja i zatvaranja nije moguće neomet

ano obaviti i da na tom elementu postoji vazdušni put koji povećava emisiju energije kroz okvir. Dakle, zbog nepravilne ugradnje okova, dolazi i do energetskih gubitaka.

Povezan post o energetski efikasnim staklima: Izbor stakla za energetski efikasne prozore
Povezan post o energetski efikasnim prozorima: Kakva je energetski efikasna stolarija?

Autor teksta: Sanja Dakić, novinar

Prethodni tekstIzbor stakla za energetski efikasne prozore
Sledeći tekstBrave Multiblindo by ISEO sa visokim stepenom zaštite