Kako izabrati okov za energetski efikasnu stolariju?

OKOVI

Treba napomeniti da osim vrste profila i stakala, na kvalitet i efikasnost vrata i prozora utiču i okovi, odnosno pokretački mehanizam za otvaranje i zatvaranje jer čini njen neizostavni deo – okovima se povezuju profili i staklo. Kvalitetni okovi su neophodni kako bi pokretanje stolarije – otvaranje i zatvaranje, njeno dihtovanje, funkcionalnost i dugotrajnost bili osigurani, a naš dom zaštićen od provala. Izrađuju se od nerđajućeg čelika, a za formate veće od 60 x 60 cm potrebna je ugradnja ugaonih ojačanja, od istog materijala. U skladu sa načinom pokretanja krila, okovi se dele u tri kategorije – tipske, univezalne i pomoćne.

PVC stolarija - mehanizam
PVC stolarija – mehanizam

* Tipski okovi omogućavaju pokretanje krila u odnosu na fiksni deo, tj. štok, a pored mehanizma koji povezuje profile i staklo imaju i druge elemente (makaze, šarke, brave, cilindre, ručice, kvake) kojima se omogućava otvaranje i zatvaranje. *

Ovaj tip okova se razlikuje u odnosu na vrstu profila (drvo, PVC, aluminijum), kao i od načina zatvaranja i otvaranja (po vertikalnoj ili horizontalnoj osi, klizno i dr.), te u okviru njega postoje brojne podvrste.

Okov koji je isti za sve vrste stolarije naziva se univerzalni, a odnosi se na pribor za rukovanje – ručice, kvake, rukohvate i sl. Kako može sadržati elemente kao što su cilindri, brave i metalni prihvatnici sa rezom, upravo od njega zavise i sigurnost i zaštita objekta.

Pored pomenutih, postoje i pomoćni okovi koji sadrže elemente kojima se povezuju štok i krilo i koji omogućavaju njihovo funkcionisanje. To su razne vrste šarki, spojnica, poklopaca, čepova.

Kvalitetna ugradnja okova je veoma važna jer, na primer, ukoliko pilikom pokretanja ručke zapinju i proizvode neuobičajen zvuk, to znači da proces otvaranja i zatvaranja nije moguće neomet

ano obaviti i da na tom elementu postoji vazdušni put koji povećava emisiju energije kroz okvir. Dakle, zbog nepravilne ugradnje okova, dolazi i do energetskih gubitaka.

Povezan post o energetski efikasnim staklima: Izbor stakla za energetski efikasne prozore
Povezan post o energetski efikasnim prozorima: Kakva je energetski efikasna stolarija?

Autor teksta: Sanja Dakić, novinar

Prethodni tekstIzbor stakla za energetski efikasne prozore
Sledeći tekstBrave Multiblindo by ISEO sa visokim stepenom zaštite