Alu-drvo stolarija u skladu sa potrebama

Da bi bili u skladu sa vremenom, pod čime mislimo razvoj građevinarstva, arhitekture, klimatskih promena, potrebu održivog razvoja, zaštite životne sredine, dugoročnih rešenja i manjih troškova, nastala je potreba za razvojem alu-drvo stolarija.

#IZ MOG ISKUSTVA
ALU-drvo stolarija

I taman kada smo mislili da će prošlo leto biti u skladu sa optimalnim životnim temperaturama, jun je odlučio da nas počasti pravim letnjim žegama. Čisto da ne zaboravimo kako je to obitavati ceo dan pod klimom. Ceo dan? Da. Ne preterujem. Ovde me posebno dobro razumeju svi oni koji su sticajem slučajnih ili namernih okolnosti nasledili ili kupili stan baš na južnoj strani. Pre podne ste na poslu, gde zarad dobre koncentracije i efektivnog rada, morate upaliti klima uređaj, popodne kada stignete kući dočeka vas fino suncem obasjan životni prostor.

Ako bi se vodili izrekom „ko se sunca krije, bolje da ga nije“, vi ustvari trebate biti zahvalni zvezdama, roditeljima ili sebi što imate stan baš na toj strani. Ok. Sve je to moguće, ali iz perspektive jednog hladnog zimskog dana. Ovako, kada leti termošokirani stignete u stan, jedino razumno rešenje je klik na klima uređaj. I to nije sve. Ne samo da ćete uključiti klima uređaj, nego ćete verovatno i spustiti roletne. Zašto? Ako ste već termošokirani, najmanje vam treba i finansijski šok prikazan kroz račun za struju na kraju meseca.

Poznato je da su prozori površine kroz koji se obavlja najveći priliv i odliv energije. Pogađate, baš suprotno onome što je vama potrebno. Pa tako, leti ćete imati saunu, a zimi frižider. Nimalo fer, zar ne? Naravno, ovo sve važi ukoliko imate lošu, dotrajalu stolariju.

Kako dugoročno rešiti problem dobre toplotne i zvučne izolacije? Izborom odgovarajuće stolarije. Prilično jednostavno zvuči. Međutim, danas kada idete u bilo kakvu vrstu kupovine, često se vratite iz iste sa još manje znanja od početnog.

Aluminijum-drvo kombinacija prozorskih profila
Aluminijum-drvo kombinacija prozorskih profila

Velika i široka ponuda proizvoda i usluga, veoma često kupovinu nečega pretvara u pravu noćnu moru. Stepen frustracije se proporcionalno povećava sa vrednošću proizvoda koji tražite. Zaključujete, izbor odgovarajuće stolarije može vas pretvoriti u priličnu napetu osobu. Stoga, u cilju sprečavanja nepotrebnog stresa, mi smo odlučili da se pozabavimo ponudom i predstavimo vam vrste stolarije na tržištu, kao i njihove prednosti i mane.

* Ovo naše putovanje započinjemo sa stilom i najboljom ponudom na tržištu. Predstavljamo vam aluminijum drvo stolariju.*

Zašto je nastala aluminijum-drvo stolarija?

Da bi bili u skladu sa vremenom, pod čime mislimo razvoj građevinarstva, arhitekture, klimatskih promena, potrebu održivog razvoja, zaštite životne sredine, dugoročnih rešenja i manjih troškova, nastala je potreba za razvojem alu-drvo stolarije.

Naime mnoga ispitivanja pokazala su da drvo ne samo da ima najveću toplotnu i zvučnu izolaciju, nego je i prirodni materijal koji daje najlepšu i najugodniju atmosferu unutar stambenog ili poslovnog objekta. Kao takvo, drvo čini savršenu sirovinu za izradu stolarije.

Alu-drvo prozor, spoljašnja strana
Alu-drvo prozor, spoljašnja strana
Alu-drvo prozor, unutrašnja strana
Alu-drvo prozor, unutrašnja strana

Međutim, vreme je pokazalo jednu veliku manu drveta, njegovu osetljivost na spoljašnje uslove. Drugim rečima, dugotrajna izloženost visokim i niskim temperaturama i vlazi dovodi do pucanja, truljenja i propadanja istog. Sve to rezultira krivljenjem stolarije, njenom neefikasnošću i nefunkcionalnošću. Naravno, adekvatnim održavanjem, šmirglanjem i farbanjem možete produžiti vek trajanja. Primer toga su brojni istorijski objekti. Samo treba naglasiti, sve to košta i postavlja se pitanje koliko se isplati.

Sa druge strane, materijal koji se pokazao kao veoma otporan na atmosferske promene, lagan i lak za upotrebu za sve zahtevnija arhitekturna rešenja, učionio se idealnim za moderne i savremene stambene i poslovne objekte. Međutim, iako je čvrst materijal, aluminijum je veoma slab izolator. Tačnije, velika toplotna provodljivost dovodi do propuštanja toplote leti, odnosno hladnoće zimi, čime stolarija izrađena od ovog materijala apsolutno nema svoju svrhu.

Upravo iz svih navedenih razloga, stručnjaci su došli na ideju da spoje ova dva materijala i izvuku njihove najbolje karakteristike.

Zarad potreba savremenog društva, zarad stvaranja boljih i ekonomičnijih uslova života, kao i potrebe da se bude u skladu sa vremenom nastala je ova vrsta stolarije.

Šta je alu-drvo stolarija?

Savršena kombinacija koja je od oba materijala uzela ono najbolje. Izdržljivost aluminijuma i toplotnu provodljivost drveta. Budući da se u praksi veoma često greši, bitno je naglasiti da na tržištu postoje: alu-drvo i drvo-aluminijum stolarija, koje su dve različite vrste stolarije. Iako obe imaju iste materijale u svom sastavu, alu-drvo stolarija kao osnovu (profil) ima aluminijum, koji je samo sa unutrašnje strane obložen drvetom. Sa druge strane, drvo-aluminijum stolarija kao osnovu (profil) ima drvo, koje je sa spoljašnje strane obloženo aluminijumom.

Prednosti alu-drvo stolarije

Kada kupujete neki proizvod, kupujete ga sa ciljem da obavi funkciju za koju je namenjen i da traje što je moguće duže. Upravo iz tog razloga bi trebalo da izaberete alu-drvo stolariju. Velika otpornost na koroziju, visoke i niske temperature, kao i utisak novog, bez obzira na dug period korišćenja. Jednom kada postavite alu-drvo stolariju, biće vam zahvalne i naredne dve generacije. Drugim rečima, pamtiće vas po dobru.

NOVI podizno-klizni sistem kompanije "Šamarica Windows”
NOVI podizno-klizni sistem kompanije „Šamarica Windows”

Svojom lakoćom aluminijum je idelan za savremenu arhitekturu, koju odlikuju velike staklene površine, različitih dimenzija i oblika. Više svetlosti i visoko estetski doživljaj lepog čini se kao idealan razlog za izbor ove vrste stolarije.

Pored moderne metalne spoljašnjosti, alu-drvo stolarija, drvenom oblogom sa unutrašnje strane daje osećaj prirodne topline, upravo kako i zrači jedna porodica. Domaćinska atmosfera je poželjna uvek, a čini se nikad potrebnija ovom sadašnjem – savremenom načinu života.

Lako i jednostavno održavanje sa jedne strane, kao i mogućnost i dostupnost profila u različitim bojama, doprinose lako uklapanje sa okolnom arhitekturom. Ne samo da nećete štrčati u okolini, nego ćete se izdvojiti po dobru.

Stalno usavršavanje

Sa unutrašnje strane profila, na mestu gde drvo oblaže aluminijumski profil, doskora nije postojao nikakav prostor između ova dva materijala. Tačnije drvo je putem lepka direktno postavljano na aluminijum profil. Kako su u pitanju dva materijala potpuno različite termičke provodljivosti, hladan alumijium i toplo drvo, usled širenja i skupljanja ovih materijala vremenom dolazi do pucanja drveta, narušavanja izgleda i uništavanja samog profila.

Alu-drvo stolarija presek
Alu-drvo stolarija presek
Alu-drvo stolarija presek
Alu-drvo stolarija presek

Pored ovog tzv „hladnog profila“, vremenom su stručnjaci poradili na ubacivanju termičkog prekida. Termički prekid predstavlja ubacivanje dodatnog materijala između aluminijuma i drveta čime se sprečava njihovo međusobno trenje i uništavanje.

* Ova vrsta stolarije čini savršen odnos cene i kvaliteta. Naime da bi se napravio ovaj profil neophodne su određeni skupi procesi obrade aluminijuma, koje u velikoj meri utiču na formiranje krajnje cene. *

Generalno gledano, ukoliko bi se pozabavili matematikom, početno ulaganje kroz broj godina efikasnog korišćenja, dovešće nas do uštede energije, uštede održavanja i krajnjeg rezultata – nižih troškova na dugoročnom nivou. Vođeni onom narodnom „ko ne plati na drumu, ….“, zaključujemo da platiti moramo, samo je pitanje šta očekujemo. Ne postoji najbolja odluka, postoji odluka koja je u skladu sa vašim potrebama i vašim mogućnostima, zato birajte najbolje za vaš budžet.

Autor: Snežana Trtica Graovac, novinar