ALU stolarija Ugradnja stolarije na poslovnim i stambenim objektima

Ugradnja stolarije na poslovnim i stambenim objektima

Fasada, Foto:pixabay.com

Prozori su jedna od najprivlačnijih karakteristika svakog objekta, bio da se radi o poslovnom ili stambenom objektu. Oni omogućavaju pogled iz unutarnjeg prostora na okolinu, propuštaju prirodnu svjetlost u unutrašnjost zgrade, omogućavaju provjetravanje, a tijekom zime omogućavaju grijanje unutarnjih prostora putem sunčeve energije, ako je sunčan dan. Dobri i kvalitetni prozori će ne samo utjecati na estetski zadovoljavajući izgled objekta već će mu podići i vrijednost i unaprijediti energetsku efikasnost čak i do 25%.

Tijekom vremena tehnologija za proizvodnju prozora je značajno unaprijeđena tako da su danas mnogi nekadašnji problemi stolarije riješeni. Ovo se posebno odnosi na termoizolaciju stolarije i njihovu energetsku efikasnost. Jednostruko staklo je zamijenjeno dvostrukim ili čak trostrukim, energetski neefikasni puni okviri zamijenjeni su okvirima s više komora. Kako bi se spriječio gubitak toplinske energije kroz staklenu površinu u hladnijim klimama se prostor između dva stakla ispunjava inertnim plinom koji se pokazao kao odličan termoizolacijski materijal dok se u toplijim klimama unutarnji prostor štiti od pretjerane insolacije i dobitaka toplinske energije tijekom vrelih sunčanih dana tako što se staklo premazuje specijalnim premazima koji omogućuju reduciranje toplinskih dobitaka. Sa svim ovim tehnološkim unapređenjima može se reći da je prozor jedan od elemenata objekta koji je najviše napredovao posljednjih desetljeća.

Foto:pixabay.com/ Dana Tentis

Prozori koji se biraju za stambene i poslovne objekte se znatno razlikuju. Ova razlika proistječe iz činjenice da poslovni i stambeni prostori imaju drugačije zahtjeve, kako što se tiče samog izgleda objekta i prozora, tako i što se tiče performansi. Pritom, postoje znatne razlike i unutar samih tipologija, ali se one najviše mogu primijetiti na poslovnim objektima gdje se zahtjevi za određenim performansama mijenjaju paralelno s porastom visine samog objekta.

Ono što smo navikli vidjeti kao prozor na stambenim objektima je uglavnom PVC, drvo i, rjeđe, aluminij. Kod poslovnih objekata drvo i PVC se rjeđe sreću dok dominiraju prozori od aluminija što zbog svog izgleda, što zbog karakteristika, a s porastom visine zidovi zavjese i slični strukturalni elementi danas su postali norma.

Stambeni i manji poslovni objekti su uglavnom visoki jedan do tri kata, locirani u srednje do gusto naseljenim područjima i njihovi prozori su manjih dimenzija. Ovo štiti objekt ali i same prozore od utjecaja jakih vjetrova koji mogu imati znatno strukturalno opterećenje i nanose kišu i druge padaline tijekom određenih godišnjih doba. Što su građevine više one više odudaraju od okoline, pogotovo uslijed svoje visine, i efekt zračnih struja, ali i atmosferskih utjecaja poput nanosa kiše i ostalih padalina postaje izraženiji. Zbog ovoga je višim zgradama neophodno osigurati bolje i jače prozore.

Kod stambenih zgrada visina ne dovodi do velike razlike u potrebi za ojačanim prozorima jer se kod stambenih objekata često radi o prozorima koji su istih dimenzija bez obzira na visinu zgrade. Kod poslovnih objekata, međutim, postoji tendencija da proporcionalno s porastom visine zgrade raste i veličina prozora, uglavnom iz estetskih razloga i potrebe arhitekture i dizajna. Ovakvi prozori moraju imati mnogo bolje performanse tako da su okviri često napravljeni od ojačanog aluminija umjesto od drva, PVC-a ili fiberglasa.

Postoje znatne razlike u potrebama stambenih i poslovnih objekata koje diktiraju osobine koje je nužno da ima stolarija koja odgovara određenoj tipologiji.

Kod stambenih prostora vrlo važna karakteristika prozora je da bude energetski efikasan u smislu odlične termoizolacije. Stambeni prostori nisu prenatrpani, u njima ne boravi veći broj ljudi, osim u posebnim slučajevima, tako da se u njima ne stvara veća količina toplinske energije već oni često ovise o sunčevoj svjetlosti kao jednom od načina dogrijavanja, pogotovo tijekom hladnijih zimskih mjeseci. Tijekom povijesti termoizolacija prozora bila je veliki problem. Međutim, posljednjih desetljeća mogli smo biti svjedoci ubrzanog razvoja tehnologija i tehnika izrade stolarije koje su različite vrste prozora učinile vrlo energetski efikasnim. Kod modernih prozora rijetko se javljaju problemi kao što je loše dihtanje, neželjeni odljev ili prijem topline, kondenzacija i slično. Materijali koji se najčešće koriste za prozore koji će se ugrađivati na stambenim objektima su drvo, PVC, a rjeđe i aluminij. Sva tri materijala su odličan izbor kada se radi o toplinskoj provodljivosti, a izbor između ova tri najčešće diktira estetika objekta ili cijena – određeni materijali mogu biti skuplji od drugih – kao i eventualni specifični uvjeti objekta kao što su klima, očekivani negativni utjecaji, želja za lakšim održavanjem, u kojima se prozor ugrađuje.

Fasada /Foto:pixabay.com

Prozori na stambenim i poslovnim zgradama su također vrlo različitog dizajna. Ugradnja prozora koji bismo koristili na stambenim zgradama bi izgledala smiješno na poslovnom objektu osim toga što bi u slučaju objekata veće visine bila i strukturalno neprihvatljiva. Zbog ovoga bi se pojavio niz problema, prozor ne bi mogao podnijeti različita opterećenja, između ostalog i opterećenje nastalo uslijed djelovanja vjetra tako da bi cijela struktura potencijalno bila statički ugrožena.

Kod poslovnih prostora dinamika unutarnjih aktivnosti i opterećenja je u velikoj mjeri drugačija u odnosu na stambene prostore. U poslovnim zgradama boravi veći broj ljudi, u njima se više električne energije koristi za osvjetljavanje prostora, postoji veliki broj kompjutera i drugih uređaja. Sve ovo utječe na povećanje temperature u poslovnim objektima.

Sala za sastanke/ Foto:pixabay.com

Zbog ovoga u poslovnim zgradama ventilacijski sustavi rade prekovremeno, kako zbog potreba ventilacije tako i zbog potreba hlađenja. Materijal koji se koristi za prozore u poslovnim zgradama najčešće je aluminij zbog svoje izuzetne čvrstoće i lakoće oblikovanja. Osim što može podnijeti izuzetna opterećenja i samim time podržati ugradnju ogromnih staklenih površina, koje su često vrlo popularan estetski element poslovnih zgrada, aluminij je i izuzetno elegantan materijal.

Budući da prozori za visoke stambene zgrade imaju ulogu da zaštite unutarnji prostor od pretjeranog zagrijavanja istovremeno ozvoljavajući maksimalni upad dnevne svjetlosti, stakla na ovakvim visokokvalitetnim prozorima su premazana specijalnim premazima čiji je izbor za ovakve prozore izuzetno velik.

Jedna od najbitnijih razlika između prozora za stambene i poslovne objekte je njihova cijena. Kako se prozori za stambene prostore smatraju „lakom kategorijom“ – što oni u smislu performansi u odnosu na prozore za poslovne prozore zaista i jesu – njihova cijena je manja. I zaista, prozori koje ugrađujemo u stambene objekte su jednostavniji za ugradnju i daleko jednostavniji i jeftiniji za proizvodnju. Kod poslovnih objekata zahtjevi su mnogo veći tako da se i prozori izrađuju s mnogo većom količinom materijala koji je često otporniji na utjecaje okoline, dugotrajniji i – skuplji. Ovo je istovremeno potpuno u skladu s performansama koje se od prozora na poslovnim objektima očekuju.