Kako izabrati majstora?

Kada smo konačno odlučili da postojeću stolariju zamenimo novom, kvalitetnijom i modernijom, i kada znamo šta tražimo, u pogledu profila, stakala i okova, treba i da se dobro informišemo jer su prave informacije nekad zlata vredne. Kako izabrati majstora je sledeće pitanje koje Vas muči.

Dobre informacije zlata vrede

Na prvom mestu treba sagledati ponudu na tržištu, proizvođača i distributera, stremeći ka proverenim brendovima i sertifikovanim proizvodima, jer su sertifikati garant kvaliteta, odnosno pružaju pouzdanje da je prozor proizveden po visokim standardima i odlikovan izvrsnim karakteristikama.

Kako izabrati majstora za ugradnju prozora?

Treba svakako birati firme koje se mogu pohvaliti tradicijom i iskustvom, kao i nizom zadovoljnih klijenata. Kako bismo došli do potrebnih saznanja pre kupovine, možemo se konsultovati kako sa samim prodavcima, preko telefona ili mejla, o svemu što nas zanima, pretraživati sajtove, čitati forume gde ljudi razmenjuju iskustva, stručne časopise i, naravno, razgovarati sa bliskim ljudima koji su se pre nas upustili u ceo ovaj process jer, kako se kaže, dobar glas daleko se čuje.

Ništa bez kvalitetne ugradnje

Međutim, nije dovoljno da samo prozor bude kvalitetan, već, kako bi pružio svoj funkcionalni maksimum, on mora biti i jednako kvalitetno i ugrađen, te tako pažljivo treba odabrati stručnjake iz ove oblasti. Danas je čuvena takozvana RAL ugradnja, nazvana po istoimenoj oznaci koja garantuje kvalitet proveren od strane RAL instituta i koja podrazumeva montažu prozora po striktnim i detaljnim uputstvima i standardima RAL vodiča, čime se obezbeđuje standard kvaliteta prozora i njegovog održavanja.

Kako izabrati majstora
RAL montaža i ugradnja prozora i vrata

Ovaj vodič obuhvata nekoliko stotina strana i niz segmenata i koraka, utemeljenih na naučnim saznanjima i praktično isprobanih, poput zaptivanja, izolacije, fiksiranja. Vođeni ovim vodičem, stručna lica mogu detaljno isplanirati i profesionalno ugraditi stolariju, u skladu sa savremenom tehnologijom i preduzimanjem svih potrebnih mera predostrožnosti. Između ostalog, bitno je da ugrađen prozor bude kvalitetno spojen, tako da ne dolazi do gubitka toplote i javljanja vlage, a u tome veliku pomoć pružaju pur pena, folije i zaptivne trake, koji se postavljaju i koriste prema propisanim pravilima.

Svakako, čak i da želimo da zamenimo prozor u samo jednoj prostoriji, to nije mala investicija i iziskuje potrebno vreme za odabir najadekvatnijeg izbora. Prema tome, valja pažljivo isplanirati i napraviti finansijsku kalkulaciju pre nego što se upustimo u avanturu menjanja prozora ili vrata. Takođe, budući da se zamena stolarije ne vrši često, već najčešće jednom u periodu koji obuhvata deceniju ili duži vremenski okvir, treba mudro izabrati i svakako se ne treba oslanjati na najjeftiniji proizvod – jer prozor koji će nas besprekorno služiti decenijama ne može biti skup.

U stolariju definitivno treba ulagati jer se ulaganje u nju višestruko isplati, prvenstveno jer zahvaljujući njoj neće dolaziti do suvišnog rasipanja energije, a samim tim i velikih, odnosno suvišnih troškova.

Kada se odlučimo na ovaj korak, treba sagledati koje sve opcije postoje kako bismo izabrali onu najpodesniju. Vrste prozora i vrata, njihove dimenzije i oblici, biće, stoga, uslovljeni sa nekoliko faktora. Pre svega, važno je da li je posredi rezidencijalni ili poslovni objekat, stan ili kuća, veliki kompleks ili manja jedinica, potom namena samih prostorija, jer se u različite odaje postavljaju prozori drugačijih dimenzija i svojstava, a potom i za koji tip profila bismo se opredelili.

Autor: Sanja Dakić, novinar