projekat: Zeleni urbani život kao fokus savremenog čoveka

Zeleniji urbani život sve više postaje fokus savremenog čoveka, ali i podrazumeva strateška planiranja i različite zelene politike, koje za svoju implementaciju zahtevaju vreme, pa stoga predstavljaju srednjoročna ili dugoročna rešenja.

Posmatrano u drugom smeru, savremeni život se dešava brzo, pa stoga savremeni urbani čovek kratkoročno rešenje pronalazi u čestom boravku izvan grada u prirodi ili čak selidbi iz gradskih zona ka zelenijim lokacijama. U skladu sa tim, termin rurbanizacija tumači se i kao ruralna urbanizacija ili urbanizacija ruralnog, uticaj urbanizacije na ruralni način života.

Za koncept nove ruralnosti nije važno samo kako se korisnici osećaju u samom prostoru, već veza između objekta i prirodnog okruženja je ono što je dodatna vrednost. Otvorenost i povezivanje unutrašnjeg prostora i okruženja (spoljašnjeg prostora) značajan je element arhitekture nove ruralnosti. Fasadna stolarija tj. staklene fasadne površine (prozori i vrata) imaju značajnu ulogu u sjedinjavanju unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora.

Česti elementi arhitekture su velike staklene površine, prostrane terase i natkriveni tremovi, dodatni pomoćni objekti kao što su natkrivene letnje kuhinje, vodene površine poput fontana i bazena, kojima se kreira opuštajuća povezanost sa prirodnim okruženjem.

Crtež planske situacije
Projekat porodične kuće za život u Koraćici / situacija: MAIN Architects

Najbitniji aspekt ruralne urbanizacije jeste okruženje, koje predstavlja jedan od najbitnijih elemenata u migraciji iz urbanih zona ka ruralnim zelenijim lokacijama.

Okruženje predstavlja najveći potencijal i resurs ruralnih područja u pogledu diversifikacije privrede od agrara ka neagrarnim delatnostima, kao što su turizam, kreativne i druge slične industrije koje pružaju fleksibilnost rada iz zelene kancelarije. Okruženje je neodvojivi deo rurbanizacije, pa je zaštita i afirmacije prirodnih, kulturnih i duhovnih vrednosti ruralnog područja bitan element ruralne urbanizacije.

Predstavljamo projekat nove ruralnosti iz portfolia MAIN Architects studia – primer porodične kuće za život u Koraćici, koja je projektovana tokom 2019. godine i trenutno je u fazi izgradnje.

osnova prizemlja projekat porodične kuće na selu
Projekat porodične kuće za život u Koraćici / osnova prizemlja: MAIN Architects

Projekat porodične kuće za život u Koraćici

Porodična kuća površine 160 m² (parcela 1635 m²) projektovana je u opštini Mladenovac, mesto Koraćica, u prirodnom okruženju na istočnim padinama Kosmaja. Kuća je pozicionirana u zapadnom delu placa, kako bi se preostali istočni deo placa maksimalno oslobodio za uređeno dvorište i igru dece.

Kuća je jednostavnog pravougaonog oblika, sa četvorovodnim krovom. Fasada je jednostavna sa završnim silikatno-silikonskim dekorativnim fasadnim malterom bele boje, sa akcentovanim elementima fasade u drvenoj oblozi u zoni velikih fasadnih otvora i natkrivenih tremova. U funkcionalnom pogledu podeljena je na tri zone – ulazni/servisni deo, dnevnu i noćnu zonu.

Istočna fasada i veliki trem porodične kuče
Projekat porodične kuće za život u Koraćici / vizualizacija: MAIN Architects

Zidovi i plafon ulaznog trema projektovani su sa završnom drvenom oblogom. Projektovana su aluminijumska ulazna vrata sa izolacionim panelom u dezenu drveta.

Dnevnu zonu najvećim delom čini jedinstvena prostorija dnevne sobe sa trpezarijom i kuhinjom. Noćnu zonu čine tri spavaće sobe, dve dečije sobe i roditeljski master blok. Čitava dnevna zona i master blok orijentisani su ka južnoj strani i pogledu. Iz dnevne sobe i master spavaće sobe pristupa se spoljašnjem prostoru – velikom natkrivenom tremu za odmor. Kao i kod ulaznog trema, zidovi i plafon velikog trema projektovani su sa završnom drvenom oblogom. Pozicija i orijentacija velikog trema je na jugoistočnom uglu kuće, sa pogledom ka prirodnom okruženju na jugu i uređenom zelenom dvorištu u istočnom delu placa.

Detalj južne fasade porodične kuće
Projekat porodične kuće za život u Koraćici / vizualizacija: MAIN Architects

Imajući u vidu da je u pitanju porodična kuća, sa jedne strane potrebno je obezbediti privatnost, ušuškanost i toplinu porodičnog doma, a sa druge strane otvorenost i povezanost sa prirodnim okruženjem. Iz tog razloga kuća je delimično „zatvorena” sa manjim jednokrilnim prozorima, osim u delu dnevne zone i master spavaće sobe. Ovi prostori se velikim staklenim površinama otvaraju ka pogledu, dvorištu i velikom tremu.

Projektovani su aluminijumski profili sa dvostrukim staklom na manjim jednokrilnim prozorima i trostrukim staklom na velikim staklenim površinama na južnoj strani. Balkonska vrata projektovana su u linijskom kliznom sistemu otvaranja sa dva krila/šine. Pragovi balkonskih vrata su u ravni sa podom tako da obezbeđuju sigurnije i lakše korišćenje prostora od strane dece i starijih osoba. Balkonska vrata na južnoj fasadi, koja nisu zaštićena od jakog sunca natkrivenim tremom, opremljena spoljašnjim žaluzinama skrivenim u slojevima fasade.

Prethodni tekstVreme je da se okrenemo održivom razvoju
Sledeći tekst„Klimatski bezbedna gradnja“ specijalni panel na BAU 2023
MAIN architects je beogradski studio koji je osnovan od strane dva strastvena arhitekta Marka Matejića i Nikole Ivković. Dva osnivača su odlučila da spoje svoja iskustva nakon decenije rada u arhitektonskoj praksi. Njihov rad podržava proveren tim veštih arhitekata, dizajnera i svi oni doprinose višem kvalitetu finalnih MAIN proizvoda. Ovaj mladi studio ima ambiciozne ciljeve, a jedan od njih je da nastavi rad na globalnoj arhitektonskoj sceni i postane prepoznatljiv. Danas, tim MAIN architects sačinjavaju arhitekate i saradnici iz različitih oblasti inženjeringa - projektovanja konstrukcija i MEP, kao i pejzažnog dizajna.