projekat: Zeleni urbani život kao fokus savremenog čoveka

Zeleniji urbani život sve više postaje fokus savremenog čoveka, ali i podrazumeva strateška planiranja i različite zelene politike, koje za svoju implementaciju zahtevaju vreme, pa stoga predstavljaju srednjoročna ili dugoročna rešenja.

Posmatrano u drugom smeru, savremeni život se dešava brzo, pa stoga savremeni urbani čovek kratkoročno rešenje pronalazi u čestom boravku izvan grada u prirodi ili čak selidbi iz gradskih zona ka zelenijim lokacijama. U skladu sa tim, termin rurbanizacija tumači se i kao ruralna urbanizacija ili urbanizacija ruralnog, uticaj urbanizacije na ruralni način života.

Za koncept nove ruralnosti nije važno samo kako se korisnici osećaju u samom prostoru, već veza između objekta i prirodnog okruženja je ono što je dodatna vrednost. Otvorenost i povezivanje unutrašnjeg prostora i okruženja (spoljašnjeg prostora) značajan je element arhitekture nove ruralnosti. Fasadna stolarija tj. staklene fasadne površine (prozori i vrata) imaju značajnu ulogu u sjedinjavanju unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora.

Česti elementi arhitekture su velike staklene površine, prostrane terase i natkriveni tremovi, dodatni pomoćni objekti kao što su natkrivene letnje kuhinje, vodene površine poput fontana i bazena, kojima se kreira opuštajuća povezanost sa prirodnim okruženjem.

Crtež planske situacije
Projekat porodične kuće za život u Koraćici / situacija: MAIN Architects

Najbitniji aspekt ruralne urbanizacije jeste okruženje, koje predstavlja jedan od najbitnijih elemenata u migraciji iz urbanih zona ka ruralnim zelenijim lokacijama.

Okruženje predstavlja najveći potencijal i resurs ruralnih područja u pogledu diversifikacije privrede od agrara ka neagrarnim delatnostima, kao što su turizam, kreativne i druge slične industrije koje pružaju fleksibilnost rada iz zelene kancelarije. Okruženje je neodvojivi deo rurbanizacije, pa je zaštita i afirmacije prirodnih, kulturnih i duhovnih vrednosti ruralnog područja bitan element ruralne urbanizacije.

Predstavljamo projekat nove ruralnosti iz portfolia MAIN Architects studia – primer porodične kuće za život u Koraćici, koja je projektovana tokom 2019. godine i trenutno je u fazi izgradnje.

osnova prizemlja projekat porodične kuće na selu
Projekat porodične kuće za život u Koraćici / osnova prizemlja: MAIN Architects

Projekat porodične kuće za život u Koraćici

Porodična kuća površine 160 m² (parcela 1635 m²) projektovana je u opštini Mladenovac, mesto Koraćica, u prirodnom okruženju na istočnim padinama Kosmaja. Kuća je pozicionirana u zapadnom delu placa, kako bi se preostali istočni deo placa maksimalno oslobodio za uređeno dvorište i igru dece.

Kuća je jednostavnog pravougaonog oblika, sa četvorovodnim krovom. Fasada je jednostavna sa završnim silikatno-silikonskim dekorativnim fasadnim malterom bele boje, sa akcentovanim elementima fasade u drvenoj oblozi u zoni velikih fasadnih otvora i natkrivenih tremova. U funkcionalnom pogledu podeljena je na tri zone – ulazni/servisni deo, dnevnu i noćnu zonu.

Istočna fasada i veliki trem porodične kuče
Projekat porodične kuće za život u Koraćici / vizualizacija: MAIN Architects

Zidovi i plafon ulaznog trema projektovani su sa završnom drvenom oblogom. Projektovana su aluminijumska ulazna vrata sa izolacionim panelom u dezenu drveta.

Dnevnu zonu najvećim delom čini jedinstvena prostorija dnevne sobe sa trpezarijom i kuhinjom. Noćnu zonu čine tri spavaće sobe, dve dečije sobe i roditeljski master blok. Čitava dnevna zona i master blok orijentisani su ka južnoj strani i pogledu. Iz dnevne sobe i master spavaće sobe pristupa se spoljašnjem prostoru – velikom natkrivenom tremu za odmor. Kao i kod ulaznog trema, zidovi i plafon velikog trema projektovani su sa završnom drvenom oblogom. Pozicija i orijentacija velikog trema je na jugoistočnom uglu kuće, sa pogledom ka prirodnom okruženju na jugu i uređenom zelenom dvorištu u istočnom delu placa.

Detalj južne fasade porodične kuće
Projekat porodične kuće za život u Koraćici / vizualizacija: MAIN Architects

Imajući u vidu da je u pitanju porodična kuća, sa jedne strane potrebno je obezbediti privatnost, ušuškanost i toplinu porodičnog doma, a sa druge strane otvorenost i povezanost sa prirodnim okruženjem. Iz tog razloga kuća je delimično „zatvorena” sa manjim jednokrilnim prozorima, osim u delu dnevne zone i master spavaće sobe. Ovi prostori se velikim staklenim površinama otvaraju ka pogledu, dvorištu i velikom tremu.

Projektovani su aluminijumski profili sa dvostrukim staklom na manjim jednokrilnim prozorima i trostrukim staklom na velikim staklenim površinama na južnoj strani. Balkonska vrata projektovana su u linijskom kliznom sistemu otvaranja sa dva krila/šine. Pragovi balkonskih vrata su u ravni sa podom tako da obezbeđuju sigurnije i lakše korišćenje prostora od strane dece i starijih osoba. Balkonska vrata na južnoj fasadi, koja nisu zaštićena od jakog sunca natkrivenim tremom, opremljena spoljašnjim žaluzinama skrivenim u slojevima fasade.