Hong Kong- grad kroz koji proleću zmajevi

Kada biste sada otišli u Hong Kong, pored neubičajne hrane, oblačenja ili ambijenta mogli biste da vidite još nešto čega nema u drugim gradovima. Rupe na neboderima. Ovi misteriozni otvori imaju veoma jednostavno i pomalo sumanuto objašnjenje.

Otvori za zmajeve u Hong Kong-u postoje na skoro svim neboderima
Foto: Otvori za zmajeve u Hong Kong-u postoje na skoro svim neboderima

Prema feng šui veštini, koja propisuje način življenja u stalnoj harmoniji sa okruženjem i tehniku uređenja životnog prostora, ove rupe predstavljaju otvore za zmajeve, navodi Business Insider. Naime, prema kineskom verovanju, zmajevi su nosioci sreće i otvori im omogućavaju da slobodno lete od planina ka vodama. Blokiranje njihovog energetskog puta može da donese nesreću.A to u Kini nije mala stvar, niti je nešto što su stanovnici ove zemlje spremni da ignorišu.

spoj modernog izgleda i tradicionalnih verovanja
Foto: spoj modernog izgleda i tradicionalnih verovanja

Loš feng šui je inače proglašen za glavnog krivca za pad u poslovanju jedne kineske banke, jer njihove zgrade nisu imale otvore za zmajeve. Danas je ova kompanija izdvojila pozamašne svote novca, koje koriste isključivo za feng šui konsultacije. Meni je ovo baš zanimljivo i po feng šuiju ili ne daje neki poseban šmek ovim neboderima, zar ne mislite?

Mirjana Makarin-Plavšić

Prethodni tekstPRESS GLASS – Spajanje dve fabrike iz Pilkington grupe i CervoglassTM u Velikoj Britaniji
Sledeći tekstIgra stakla i svetlosti u Vašem domu