BINA šetnje u maju koje ne smete propustiti

BINA šetnje, besplatne tematske šetnje kroz arhitekturu grada, čine poseban segment ove manifestacije i namenjene su najširoj publici. Donosimo vam priče o 3 BINA šetnje koje ne smete propustiti.

Sava Centar šetnja
Šetnja Sava centar i Interkontinental (Hotel Crown Plaza)

Šetnja Sava centar i Interkontinental (Hotel Crown Plaza)
Datum: 8.5. u 10.00
Mesto okupljanja: ispred glavnog ulaza u Sava centar, Milentija Popovića 9.
Šetnju vodi Ivana Vesković iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Kompleksi Sava centar i Hotel Interkontinental su jedinstveni u Beogradu zbog arhitektonsko-urbanističkih vrednosti i izuzetnog kvaliteta izvođenja i opreme. Obilazak i predavanje o kongresno-hotelskom kompleksu pruža široj javnosti detaljniji uvid u značaj podizanja najvećeg poslovnog kompleksa na levoj obali Save, koji je danas urbani reper i prepoznatljiv graditeljski simbol Novog Beograda.

Šetnja Alejama Novog groblja – Vojna groblja
Datum: 9.5. u 10.00
Mesto okupljanja: Glavni ulaz u Novo groblje, Ruzveltova 50
Šetnju vodi Violeta Obrenović, istoričarka umetnosti zaposlena na Novom groblju u Beogradu.

Danas, posle više od jednog veka postojanja, Novo groblje predstavlja istorijsko-spomenički memorijal od posebnog značaja za nacionalnu istoriju i kulturu. S obzirom na mnogobrojne spomenike, arhitektonske celine, skulpture i veliki broj grobova znamenitih ličnosti, 1983. godine proglašeno je kulturno-istorijskim dobrom od velikog značaja za Republiku Srbiju. Od 2004. godine Novo groblje je član Udruženja kulturno značajnih grobalja Evrope (ASCE).

novo groblje
Šetnja Alejama Novog groblja – Vojna groblja

Šetnja Arhitektura i sećanje: jevrejsko nasleđe u Beogradu
Datum: 9.5. u 13.00
Mesto okupljanja: Ugao Dušanove i Jevrejske ulice
Šetnju vodi Milica Rožman, istoričarka umetnosti

Šetnja „Arhitektura i sećanje: jevrejsko nasleđe u Beogradu“ predstaviće publici osnovnu topografiju jevrejskog nasleđa. Krećući se ulicama Jevrejskom, Solunskom i Visokog Stevana, polaznici šetnje biće upoznati sa prostorom na kome su Jevreji nekada živeli i specifičnostima njihovog života na Dorćolu.

Usled ograničenja broja posetilaca zbog pandemije virusa Kovid – 19, prijave za šetnje su obavezne, putem e-mail adrese office@bina.rs.

Društvo arhitekata Beograda
Kneza Miloša 7a/III
11000 Beograd
T +381 11 2624 858
E office@bina.rs
www.bina.rs