Staklena cigla sa dvojnom funkcijom

Početkom XX veka u industrijskim postrojenjima se pojavljuje  kao građevinski materijal staklena cigla sa namerom povećanja nivoa osvetljenosti prostora i doprinošenju boljim i humanijim uslovima rada. Tokom šezdesetih godina staklena cigla se uvodi i u stambenu izgradnju, kao materijal za eksterijer. Nakon nekoliko decenija, konačno se širi primena ovog materijala – počinje se upotrebljavati u domovima i poslovnim prostorima.

Prednost staklene cigle

Prednost staklene cigle se ogleda u prirodi samog materijala koji zadovoljava sve ekološke standarde, jednostavno se ugrađuje i poseduje niz mogućnosti koje doprinose boljem osvetljenju prostorije.

Staklene cigle imaju dobra izolaciona svojstva, čvrste su, stabilne i dugotrajne, i jednoostavne za održavanje.

Staklena fasada Crystal House zgrade
Slika 2 – Staklena fasada Crystal House zgrade

Ukrasne pregrade

Staklene opeke se na tržištu nude u širokom dijapazonu boja i dezena, te se lako mogu prilagoditi svakom enterijeru i želji. Pregrade u stanu se mogu izraditi peskarenjem jedne ili obe strane cigle. Nakon peskiranja, opeke se premazuju specijalnim sredstvom  koje omogućava lako održavanje. Za razliku od peskiranog stakla kod kojeg ostaju tragovi prstiju, kod ove opeke to nije slučaj.

Nedostaci staklene cigle

Treba imati u vidu da staklena opeka nije nosivi građevinski element, tj. ne može da preuzme druga opterećenja, osim sopstvene težine.

Načini ugradnje staklene cigle

Postoji nekoliko različitih vrsta ugradnje: klasično zidanje, suvomontažni postupak ugradnje i ugradnja prefabrikovanih elemenata u željenoj dimenziji. Način ugradnje zavisi od mesta gde se postavlja, kao i uklapanja u već postojeće pregrade.

Crystal House zgrada
Slika 3 – Crystal House zgrada

Primena

MVRDV je upotrebio novu tehnologiju primene stakla I inovativna fasada „Crystal Houses“ i zamenio fasadu od cigle na nekadašnjoj gradskoj kući „Crystal Houses“u Amsterdamu transparentnom ciglom – staklenom. Danas ova zgrada pripada Chanel-ovom butiku. Staklene cigle su pričvršćene pomoću transparentnog lepka visoke čvrstoće.

Prethodni tekstProzori na kući ili nešto više?
Sledeći tekstLepota prošlosti – holandska vrata