Gde će se nalaziti najveće vazduhoplovno čvorište na svetu?

Novi terminal u kineskoj prestonici postaće najveće vazduhoplovno čvorište na svetu. Po projektu biroa Zaha Hadid Architects u Pekingu se gradi međunarodni aerodrom Daxing impresivnih dimenzija ali i izgleda. Ogromna čelična struktura, koja će pokrivati 313.000 kvadrata, sastoji se od pet krakova koji se sustiču u centralnom jezgru. Radovi na konstrukciji su uveliko u jeku a kineski Xinhuanet nam prenosi kako gradilište izgleda:

Aerodrom je lociran na 46 kilometara od Pekinga
Foto: Izgled gradilišta Aerodroma u Pekingu

Impresivna čelična konstrukcija kreće od jezgra a završava se na kracima dugačkim po 600 metara.

sastoji se od pet krakova koji se sustiču u centralnom jezgru
Sastoji se od pet krakova koji se sustiču u centralnom jezgru

Kao što se može videti na slikama, u pitanju je gradilište velikih razmera sa impresivnom čeličnom konstrukcijom koja kreće od jezgra a završava se na kracima dugačkim po 600 metara. Kako piše kineska agencija, svaki krak biće urađena tako da predstavlja tradicionalne kineske motive poput svile, čaja, porcelana…

Brza veza

Aerodrom je lociran na 46 kilometara od Pekinga a njegov cilj je da smanji opterećenje na prestoničkom aerodromu koji je lociran u predgrađu na severoistoku grada. Nova vazdušna luka biće povezana sa gradom putem brze železnice Gao Tie koja će putnike prevesti do destinacije za manje od 10 minuta.

Izvor: www.gradnja.rs