Onda kada su arhitekte umetnici i čudotvorci

Kompanija A for Architecture iz Melburna zamoljena je da transfomiše staru radničku baraku u dvospratnu kuću za mladu porodicu sa decom. Ispratite priču o tome kako su arhitekte nekada umetnici i čudotvorci. Ova kuća je definitivno dokaz te tvrdnje.

Kosi plafoni na zadnjem delu kuće obloženi su toplim drvetom
Kosi plafoni na zadnjem delu kuće obloženi su toplim drvetom

Valiant House predstavlja kuću smeštenu na najmanjem parčetu zemljišta u jednosmernoj ulici gde je originalna koliba posedovala samo jednu sobu koja je pružala pogled ka bašti i kupatilo. Vlasnici ovog doma zahtevali su potpuno novu kuću koja se sastoji od fleksibilnih prostorija, namenjenih kako deci, tako i odraslima, zajedno sa enterijerom koji je na idealan način povezan sa zadnjim dvorištem.

Arhitekte ovog australijskog studija bile su u mogućnosti da odgovore na sve zahteve uprkos svim izazovima koje je pred njih postavila mala kvadratura prvobitne kolibe i uspeli su da stvore svetlom okupan enterijer koji slobodno teče i pruža osećaj prostranosti.

U toku renoviranja održan je izgled originalnih zidova od cigle
U toku renoviranja održan je izgled originalnih zidova od cigle

Visoki plafoni su iskorišćeni maksimalno, zajedno sa svetlarnicima reflektujućih površina, kako bi pružili iluziju dodatnog eksterijernog prostora. Celokupan zadnji zid kreiran je od prozora koji takođe kupaju enterijer dnevnom svetlošću. Dve spavaće sobe ostale su pozicionirane na prednjem delu kuće, dok ostatak postaje otvoren plan prostora u kome su smešteni kuhinja, trpezarija i dnevni boravak. Vešernica, kupatilo i kuhinja izgrađene su u centralnom delu, koji takođe uključuje spavaću sobu i dozvoljava da dva hodnika putuju ka dole sa obe strane eksterijernih zidova.

Arhitekte ovog australijskog studija bile su u mogućnosti da odgovore na sve zahteve
Arhitekte ovog australijskog studija bile su u mogućnosti da odgovore na sve zahteve

Kosi plafoni na zadnjem delu kuće obloženi su toplim drvetom koje se takođe upotrebljava za popločavanje centralnog bloka prostorija u kući. U toku renoviranja održan je izgled originalnih zidova od cigle, njegove nepravilnosti i sve karakteristike koje dodaju ovom modernom prostoru dodatnu karakternu crtu. Geometrijska otvaranja vrha kuće oslikana su kako bi oponašala zašiljenu konstrukciju kosog krova.